Varaa Aika
Varaa Aika

Jukolan viestissä suunnistajan parhaat aseet voittoon ovat hyvä näkö ja läsnäolon taito

Moni urheilija luulee näkevänsä normaalisti, koska omaan näköön ei ole vertailukohtaa. Huono näkeminen voi kuitenkin heijastua tuloksiin monin eri tavoin.

– Huomasin ikänäön tulleen, kun iltarasteilla hämärä alkoi haitata kartan lukemista, sanoo 15 vuotta Jukolan viestissä juossut Seppo Kylliäinen.

Kylliäinen on mukana Jukolan viestissä kenttä- ja huoltopäällikkönä ja tuntee lajin läpikotaisin jo yli 20 vuotta kestäneen harrastuksen myötä. Lajin suosio on ollut kasvussa viime vuodet. Vuonna 2015 Jukolan viestin osallistujamäärä kipusi ennätyslukemiin, kun mukana oli 18 000 suunnistajaa. Tänä vuonna ilmoittautujamäärä on miltei samoilla viivoilla ja Lappee-Jukolaan on tulossa 17 500 rastien etsijää.

– Suunnistus on sitä, että koko ajan pitää olla hetkessä läsnä ja tietää missä itse olet. Vertaat karttaa ja maastoa, juokset ja keskityt tekemiseen. Siinä ei huonolla näöllä pärjää, Kylliäinen sanoo.

Kylliäisen varustukseen kuuluvat suojalasit vahvuuksilla. Sateella ja aurinkolasien kanssa taas vedetään piilolinsseillä. Kun näkö on kohdillaan, juoksunopeus ei kärsi pienten pränttien tihrustamisesta. Kartasta erottuvat yhdellä silmäyksellä sekä kivet, kumpareet että korkeuskäyrät.

Urheilijan kannattaa tarkistuttaa näkönsä

– Urheilijalle hyvä näkeminen on erityisen tärkeää, sillä vauhdissa on aina omat vaaransa, sanoo silmälääkäri Torsti Sihvola.

Jos kaukonäkö ei ole kunnossa, maaston pinnan muodot voivat olla epätarkkoja, ja erilaisten opasteiden tarkentaminen voi viedä aikansa. Huono lähinäkö taas voi vaikeuttaa esimerkiksi kartan, kompassin ja kellon lukemista. Näkövaivat tulevat urheilijoille usein yllätyksenä.

– Moni urheilija luulee näkevänsä normaalisti, sillä omaan näköön ei ole vertailukohtaa.

Huono näkeminen voi kuitenkin heijastua myös tuloksiin, sillä monissa lajeissa maaston, pallon tai reitin erottaminen on keskeistä. Jos tarkentaminen vie ekstrasekunteja, peli voi olla menetetty. Siksi näöntarkastuksessa on hyvä käydä heti, jos näkeminen epäilyttää tai viimeistään neljänkympin tienoilla, sanoo Sihvola.

Ratkaisuna urheilulasit tai näköä korjaava leikkaus

Urheilijalle Sihvola suosittelee tukevasti päässä pysyviä laseja, joissa on henkilön tarpeisiin räätälöidyt voimakkuudet. Auringossa kannattaa suosia polarisoivia linssejä, sillä ne auttavat erottamaan pinnan muodot selkeästi. Jos silmälasien käyttäminen ja mukana pitäminen tuntuu vaivalloiselta, paras ratkaisu voi olla silmien laser- tai linssileikkaus.

– Leikkauksen myötä laseista ja piilolinsseistä pääsee parhaimmillaan eroon koko loppuelämäksi ja hyvä näkeminen on mukana niin kotisohvalla kuin urheilukentällä.

Tarkistuta näkösi Jukolan viestissä 16.-18.6. Silmäaseman rekassa. Rekka on avoinna seuraavasti:

16.6. klo 14-21 Jukolan Viesti 2017, Eno (Purokyläntie 9b)
17.6. klo 10-24 Jukolan Viesti 2017, Eno (Purokyläntie 9b)
18.6. klo 8-13 Jukolan Viesti 2017, Eno (Purokyläntie 9b)

Katso tarkempi kiertueaikataulu osoitteesta: www.silmaasema.fi/rekka

Lisätietoa urheilunäkemisestä ja silmälääkärin tai optikon haastattelupyynnöt:

Kati Räihä, markkinointi- ja viestintäjohtaja, kati.raiha@silmaasema.fi, p. 050 4166 764