Varaa Aika
Varaa Aika

Luentoja ja tietoiskuja glaukoomaviikolla 9.-15.3.

Silmäasema järjestää glaukoomaviikolla 9.–15.3. silmäsairaaloissa ja joissakin myymälöissä kautta Suomen tietoiskuja, luentoja ja maksuttomia silmänpaineen mittauksia.

Kansainvälisen glaukoomaviikon tarkoituksena on muistuttaa erityisesti riskiryhmään kuuluvia ihmisiä säännöllisestä silmänpaineen mittauksesta, jonka avulla glaukooma eli silmänpainetauti voidaan havaita ajoissa. Luentoja ja tietoiskuja mm. näillä paikkakunnilla:

Glaukooma ja muut silmäsairaudet, optikko Tomi Korhonen
Silmäaseman silmäsairaala, Espoo, Kauppakeskus Sello 10.3.2015 klo 18.00,

Maksuttomia silmänpaineen mittauksia koko viikon ajan
Silmäasema Kouvola, kaikki myymälät

Glaukoomatietoisku ja maksutonta silmänpaineen mittausta
Silmäasema Kuopio, Kauppakatu 39, 9.3. klo 18.00 - 19.30, ilm. 050 361 6113

Glaukoomaluento, optikko Annu Tajakka, (+ maksuttomia silmänpaineen mittauksia)
Silmäaseman silmäsairaala, Joensuu, Kauppakatu 23, 11.3. klo 15.00 - 17.00

Maksuttomia silmänpaineen mittauksia
Silmäaseman silmäsairaala, Lappeenranta, Kauppakatu 40, 11.3. klo 11.00 - 14.00

Glaukoomatietoisku, silmälääkäri Petteri Ingalsuo klo 17.30
Maksuttomia silmänpaineen mittauksia koko päivän
Silmäaseman silmäsairaala, Tampere, Hämeenkatu 6, 11.3. klo 17.00 - 19.00

Glaukoomaluento, optikko Marko Valtonen
Silmäasema, Turku, Prisma Länsikeskus, 12.3. klo 19.00

Tietoiskuja Glaukoomasta
Silmäasema, Seinäjoki, Kauppakatu 11, 11.3.2015 koko päivä

 

Glaukooma on salakavala, usein täysin oireeton tauti, joka tuhoaa näköhermoa peruuttamattomasti ja voi johtaa jopa näön menetykseen. Ajoissa havaittu glaukooma voidaan hoitaa tehokkaasti. Silmäaseman myymälöissä ja silmäsairaaloissa silmälääkäreiden vastaanotolla voit selvittää omat riskitekijäsi glaukooman suhteen.

Hyvä tietää glaukoomasta – kuulutko riskiryhmään?

Glaukooma on huomaamattomasti etenevä silmän näköhermoa tuhoava sairaus. Suomessa on noin 80 000 todettua glaukoomapotilasta ja saman verran lienee diagnosoimatta. Vuosittain uusia tapauksia diagnosoidaan noin 2 500.

1. Glaukooma on sairaus – sitä ei aina huomata ennen kuin on myöhäistä

Glaukooma on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu huomaamatta ja hitaasti ilman, että potilaalla olisi kipuja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

2. Glaukooman havaitseminen ajoissa – vaikka ei olisi oireita

Epäilys glaukoomasta voi syntyä silmälääkärin tutkimuksessa, kun silmälääkäri tutkii potilaan silmänpohjan. Silmälääkäri voi havaita glaukoomalle altistavia rakenteellisia seikkoja tai kohonneen silmänpaineen. Tällöin silmälääkäri voi määrätä lisätutkimuksia glaukooman selvittämiseksi.

Silmälääkärille kannattaa mennä viimeistään siinä vaiheessa, kun tarvitsee ensimmäiset lukulasit.

3. Oireet – näkökentän kaventuminen

Jos havaitset glaukooman oireita, kuten näkökentän kaventuminen, on tauti yleensä hyvin pitkälle eden-nyt. Silloin näkökenttä voi olla niin vaurioitunut, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää sallittua.

4. Selvitä omat riskitekijäsi – onko suvussasi glaukoomaa?

Tarkkaa syytä glaukooman syntyyn ei tiedetä. Glaukooman riski kasvaa selvästi 45 ikävuoden jälkeen, muita riskitekijöitä ovat kohonnut silmänpaine, suvussa esiintyvä glaukooma ja likitaitteisuus.

5. Glaukooman hoitaminen ajoissa

Vaikka glaukoomalle on useita riskitekijöitä, ainoa tapa hoitaa sitä on laskea silmänpainetta. Silmänpainetta voidaan alentaa silmätipoilla tai hankalimmissa tapauksissa painetta alentavalla leikkauksella tai laserhoidolla. Tuhoutunutta hermokudosta ei saa hoidolla takaisin.

Lisätietoja:
Roope Sihvola, johtava lääkäri, puh. 050 501 1920

Silmäasema-ketju tarjoaa asiakkailleen kaikki silmäterveyteen ja näkemiseen liittyvät tuotteet ja palvelut ainutlaatuisella tavalla. Silmäasema-ketju toimii optisessa vähittäiskaupassa yhteensä yli 120 omalla ja yrittäjävetoisella myymälällä sekä tarjoaa silmäterveydenhuollon palveluja kohta 12 Silmäsairaalassa.

Yli 1 000 eri ammattilaista tarjoaa optiset tuotteet, optikkopalvelut, silmätautien erikoislääkäripalvelut, silmäkirurgiset palvelut ja silmälaboratoriopalvelut saman katon alla. Silmälääkäri- ja optikkopalvelut löytyvät kaikista ketjun liikkeistä. Jokaisessa liikkeessä on myös työnäkemisen erikoiskoulutuksen saanut optikko. Koko Silmäasema-ketjun vuoden 2013 liikevaihto ylsi yli 90 miljoonan euron.