Varaa Aika
Varaa Aika

Pysäytä silmänpainetauti ennen kuin huomaat sen

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala, usein täysin oireeton tauti, joka tuhoaa näköhermoa peruuttamattomasti ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala, usein täysin oireeton tauti, joka tuhoaa näköhermoa peruuttamattomasti ja voi johtaa jopa näön menetykseen. Onneksi ajoissa havaittu glaukooma voidaan hoitaa te-hokkaasti. Silmäaseman optisissa myymälöissä ja Silmäsairaaloissa silmälääkäreiden vastaanotolla voit selvittää omat riskitekijäsi glaukooman suhteen.

Kansainvälisellä glaukoomaviikolla 9. – 15.3. Silmäasemilla kautta Suomen järjestetään maksuttomia silmänpaineen mittauksia.

Hyvä tietää glaukoomasta – kuulutko riskiryhmään?

Glaukooma (aiemmilta nimiltään myös silmänpainetauti ja viherkaihi), on huomaamattomasti etenevä silmän näköhermoa tuhoava sairaus. Suomessa on noin 80 000 todettua glaukoomapotilasta ja saman verran lie-nee diagnosoimatta. Vuosittain uusia tapauksia diagnosoidaan noin 2 500.

1. Glaukooma on sairaus – sitä ei aina huomata ennen kuin on myöhäistä

Glaukooma on sairaus, jossa näköhermo vaurioituu huomaamatta ja hitaasti ilman, että potilaalla olisi ki-puja tai vaivoja. Koska näköhermo välittää näköviestejä aivoihin, vaurioittaa glaukooma vähitellen myös näkökykyä ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

2. Glaukooman havaitseminen ajoissa – vaikka ei olisi oireita

Epäilys glaukoomasta voi syntyä silmälääkärin tutkimuksessa, kun silmälääkäri tutkii potilaan silmänpoh-jan (näköhermonpään). Lisäksi silmälääkäri voi tutkimuksessaan havaita glaukoomalle altistavia raken-teellisia seikkoja tai kohonneen silmänpaineen. Tällöin silmälääkäri voi määrätä lisätutkimuksia selvit-tääkseen, onko potilaalla glaukooma.

Hyvä nyrkkisääntö on, että käy silmälääkärillä, kun tarvitsee ensimmäiset lukulasit.

3. Oireita – näkökentän kaventuminen

Jos havaitset glaukooman oireita, kuten näkökentän kaventuminen, on tauti yleensä hyvin pitkälle eden-nyt. Silloin näkökenttä voi olla niin vaurioitunut, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää sallittua.

4. Selvitä omat riskitekijäsi – onko suvussasi glaukoomaa?

Tarkkaa syytä glaukooman syntyyn ei tiedetä. Glaukooman riski kasvaa selvästi 45 ikävuoden jälkeen, muita riskitekijöitä ovat kohonnut silmänpaine, suvussa esiintyvä glaukooma ja likitaitteisuus.

5. Glaukooman hoitaminen ajoissa – ennen kuin on myöhäistä

Vaikka glaukoomalle on useita riskitekijöitä, ainoa tapa hoitaa sitä on laskea silmänpainetta. Silmän-painetta voidaan alentaa silmätipoilla tai hankalimmissa tapauksissa painetta alentavalla leikkauksella tai laserhoidolla. Tuhoutunutta hermokudosta ei saa hoidolla takaisin.

Lisätietoja:
Roope Sihvola
johtava lääkäri
puhelin 050 501 1920

Silmäasema-ketju tarjoaa asiakkailleen kaikki silmäterveyteen ja näkemiseen liittyvät tuotteet ja palvelut ainutlaatuisella tavalla – kaikki saman katon alla: optiset tuotteet, optikkopalvelut, silmätautien erikoislääkäripalvelut, silmäkirurgiset palvelut ja silmälaboratoriopalvelut sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Toimimme valtakunnallisesti optisessa vähit-täiskaupassa 71 omalla ja 47 yrittäjävetoisella myymälällä, sekä tarjoamme silmäterveydenhuollon palveluja kymmenes-sä Silmäsairaalassa. Silmälääkäri- ja optikkopalvelut löytyvät kaikista ketjun liikkeistä.