LÄÄKÄRIHAKU

Hae

Milloin silmälääkärille?

Toimipisteissämme työskentelee yli 200 lääkäriä erikoistuvista silmälääkäreistä silmäkirurgeihin. Kaikkia silmälääketieteen erikoisaloja edustavat silmälääkärimme ovat silmäterveyden erityisosaajia. Alan parhaimmistoon kuuluvan osaamisen taso varmistetaan jatkuvalla kouluttautumisella. 

Missä vaiheessa olisi hyvä tulla silmälääkärille?

Noin 40–45 vuoden iässä ensimmäisten lukulasien hankinta on edessä ja silloin kannattaa hakeutua silmälääkärille silmien kokonaisvaltaiseen silmien terveystarkastukseen.

Käänny aina silmälääkärin puoleen, kun sinulle on tehty silmäleikkaus tai sinulla on todettu silmäsairaus tai epäilet silmäsairautta.

Alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen suorittaa silmälääkäri.

Kuinka usein täytyy käydä silmälääkärillä?

Yli 40 vuotiaille suositellaan käyntiä kolmen vuoden välein silmien tarkistuttamiseen.

Jos sinulla on todettu silmäsairaus, tutkiva silmälääkäri arvioi sinulle sopivan käyntien tiheyden.

Varaa aika silmälääkärille

Mitä lääkärin käynnillä tapahtuu?

Ennen silmien tutkimista lääkäri kyselee terveydentilastasi, aiemmista sairauksista ja mahdollisista silmäoireista. Tutkimus aloitetaan näöntarkastuksella ja silmien taittovoiman mittauksella. Mikroskooppitutkimus on tärkeä osa silmätutkimusta, ja se tehdään yleensä aina silmälääkärin vastaanotolla käydessä. Silmän sisäosien rakenteet tutkitaan erilaisia linssejä ja peilejä käyttäen.

Mikroskooppitutkimuksen jälkeen mitataan silmänpaine. Silmänpaine mitataan, koska silmänpaine on tärkein glaukooman kulkuun vaikuttavista tunnetuista tekijöistä.

Silmän kokonaisvaltaisessa tutkimuksessa käytetään mustuaista laajentavia tippoja. Lukeminen on yleensä vaikeaa ja näkö olla hämärtynyt useamman tunnin ajan. Kirkkaalla ilmalla aurinkolasien käyttäminen helpottaa häikäisyä. Tippojen vaikuttaessa autolla ajamista ei suositella.

Paljon minun tulisi varata aikaa silmälääkärin vastaanottokäyntiin?

Aikaa on hyvä varata 1-1 ½ tuntia.

Vastaanottoon ilmoittautuminen, lääkärin vastaanottoaika ja silmään tutkimusta varten laitettavien laajennustipan tehoamisen odotus vievät nopeasti tunnin puolitoista.

Milloin on kiire silmälääkärille?

Silmiin ja näkemiseen liittyvistä oireista kannattaa tuntea muutamat, joiden ilmaantuessa kannattaa välittömästi kysyä päivystysaikaa silmälääkärin vastaanotolle.

Lue lisää silmäoireista ja näköhäiriöistä.

Toimi ripeästi, kun

  • näet kaiken kahtena
  • silmässäni on valonvälähdyksiä
  • näkökykysi on heikentynyt tai heikkenee nopeasti
  • näkökenttääsi tulee verhomaisen varjo
  • salamointi
  • mustien pisteiden näkeminen ns. nokisade
  • silmäsi punoittaa ja särkee, mutta ei rähmi
  • tapaturman sattuessa