Varaa Aika
Varaa Aika
Glaukooma

Glaukooma eli silmänpainetauti

Suomessa on arviolta 100 000 ihmistä, jotka tietämättään sairastavat salakavalaa silmänpainetautia. Haluamme löytää heistä jokaisen, jotta voimme auttaa heitä saamaan tehokasta hoitoa helposti ja nopeasti.

Mikä ihmeen glaukooma?

Silmänpainetauti eli glaukooma on salakavala sairaus, joka voi alussa olla täysin oireeton, mutta edetessään tuhoaa näköhermoa ja voi johtaa jopa näön menetykseen.

Glaukoomassa näköhermo vaurioituu siis usein huomaamatta ja hitaasti ilman, että se aiheuttaisi minkäänlaisia kipuja tai vaivoja. Tautia ei välttämättä itse havaitse, ennen kuin näkökyky on jo peruuttamattomasti huonontunut.

Onneksi ajoissa havaittu glaukooma voidaan hoitaa ja pysäyttää tehokkaasti.

Miltä glaukooma sitten näyttää? Taudin edetessä näkö katoaa ensin näkökentän reunoilta. Näkökentän kaventumista ihmisen on kuitenkin vaikea itse huomata, sillä usein terveempi silmä korvaa tehokkaasti puuttuvaa näkökenttää. Esimerkiksi autoilija voi pitää katua tyhjänä, vaikka oikeasti tielle olisi juuri juoksemassa lapsi. Pidemmälle edetessään myös tarkka näkö heikentyy: esimerkiksi kirjaa lukiessa osa kirjaimista saattaa kadota näkyvistä tai näkyä sumeampina.

Jos havaitset glaukooman oireita, kuten näkökentän kaventuminen, on tauti usein jo pitkälle edennyt. Silloin näkökenttä voi olla niin vaurioitunut, että esimerkiksi autolla ajaminen ei ole enää sallittua.

Voiko minulla olla glaukooma? Selvitä riskitekijäsi.

Oletko yli 40-vuotias tai likinäköinen? Onko suvussasi glaukoomaa? Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, saatat kuulua riskiryhmään.

Tarkkaa syytä glaukooman syntyyn ei tiedetä, mutta ylivoimaisesti tärkein altistava tekijä on kohonnut silmänpaine. Glaukooman riski myös kasvaa voimakkaasti 45 ikävuodesta alkaen. Mitä vanhemmista ikäluokista on kyse, sitä yleisemmin glaukoomaa esiintyy. Muita riskitekijöitä ovat mm. suvussa esiintyvä glaukooma, likitaitteisuus ja näköhermonpään verenkierron häiriöt.

Suomessa on tällä hetkellä lähes 100 000 todettua glaukoomaa ja arviolta saman verran on ihmisiä, jotka tietämättään sairastavat tautia. Sairastuneista tauti on aiheuttanut pysyvän näkövamman noin 5000:lle. Tauti yleistyy Suomessa koko ajan, ja siksi onkin tärkeää, että varsinkin kaikki yli 40-vuotiaat kävisivät säännöllisesti 2 vuoden välein tarkastuttamassa silmänpaineensa. Viiden minuutin mittaus voi pelastaa näkösi.

Tarkastuta silmänpaineesi

Itse mittaus on varsin vaivaton toimenpide: se kestää vain 5 minuuttia eikä satu lainkaan. Mittaukseen pääset ilman ajanvarausta.

Yksinkertaisella silmänpaineen mittauksella sairauden mahdollisuus on helppo ja nopea selvittää. Jos silmänpaine on kohonnut, ohjaamme heti tarkempiin tutkimuksiin silmälääkärille, joka kartoittaa muutkin glaukooman riskitekijät.

Uusimmilla tutkimusmenetelmillä glaukooma voidaan todeta niin aikaisin, että silmänpainetta alentava hoito pystytään aloittamaan ennen näön heikkenemistä. Näöntarkkuuden ja silmänpaineen tutkimusten lisäksi glaukooman diagnosointiin tarvitaan myös silmänpohjan ja sen rakenteen tutkimuksia. Tutkimukset ovat nopeita ja kivuttomia.

Muista säännölliset tarkastukset. Tärkeintä glaukooman vaurioiden ehkäisemisessä on käydä säännöllisesti 2 vuoden välein silmänpaineen mittauksessa tai silmälääkärillä, sillä muuten tautia ei voida havaita ajoissa. Silmälääkärillä käynti on aiheellista muutenkin, jos edellisestä käynnistä on kulunut muutama vuosi.

Näin glaukoomaa hoidetaan

Glaukooman hoidossa oleellista on saada tauti kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä aiemmin tauti diagnosoidaan, sitä enemmän näkö- ja hermosäikeitä pystytään pelastamaan hoidon avulla.

Glaukoomaa hoidetaan laskemalla silmäpainetta joko silmätipoilla tai hankalammissa tapauksissa erilaisilla laserhoidolla tai silmän painetta alentavalla leikkauksella. Tuhoutunutta hermokudosta ei saa hoidolla takaisin, mutta tauti voidaan useimmissa tapauksissa pysäyttää. 

Silmäasemalla apu on lähellä

Silmäaseman kautta saat kaiken avun, mitä glaukooman tutkimiseen ja hoitoon tarvitset. Jokaisessa myymälässämme on optikkopalveluiden lisäksi tarjolla myös silmälääkärin palvelut ja silmäsairaaloissamme työskentelee useita glaukoomaan erikoistuneita silmälääkäreitä. Palvelemme sinua siis tarvittaessa aina silmänpaineen mittauksesta tarkempiin tutkimuksiin ja lääkehoidosta mahdollisiin leikkaus- tai laserhoitoihin.

Tutustu glaukoomaan erikoistuneihin lääkäreihin

Silmäasema on Glaukoomayhdistys ry:n virallinen yhteistyökumppani.