Varaa Aika
Varaa Aika
Kaihi

Kaihi ja harmaakaihi

Kaihi

Kaihi tarkoittaa silmän linssin samentumista, joka on linssin ikääntymisestä johtuvaa. Kaihi on samalla tavalla luonnollinen osa ihmisen ikääntymistä, kuin harmaat hiukset. Tietyt sairaudet, vammat, auringon ultraviolettisäteily ja lääkkeet voivat kiihdyttää kaihin kehitystä.

Hoitamaton kaihi johtaa näöntarkkuuden heikkenemiseen ja jopa sokeuteen. Kaihi on mahdollista hoitaa tehokkaasti päiväkirurgisella leikkauksella. Kaihileikkauksella näöntarkkuus palautuu ja samalla voidaan korjata myös taittovirheitä.

Kaihin oireet

Kaihin tyypillisin oire on näön sumentuminen. Lisäksi kaihi heikentää silmän kontrastiherkkyyttä, mikä heikentää hämäränäköä. Osalla potilaista häikäisyherkkyys lisääntyy, värit haalistuvat ja syvyysnäkö huononee. Kaihi muuttaa silmän taittovoimaa, jolloin myös silmälasien voimakkuutta on muutettava. Kaihin eteneminen on hyvin yksilöllistä. Usein kaihipotilaat huomaavat näön heikkenemisen tarkkaa lähinäköä vaativissa arkiaskareissa. Silmät väsyvät helposti esimerkiksi lukiessa. Kun huomaat edellä mainitun kaltaisia oireita, kannattaa käydä silmälääkärin vastaanotolla. Jos kaihi jo huonontaa elämänlaatua ja selviytymistä arjessa, on aina syytä hakeutua leikkaukseen.

Ketkä kuuluvat kaihin riskiryhmään?

Ikääntyminen on tärkein kaihin kehittymiseen vaikuttava tekijä. Yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella on näkökykyä alentavaa kaihimuutosta. Yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla on kaihimuutoksia.

Perinnölliset tekijät voivat selittää n. 50 % ikään liittyvästä kaihista. Myös liiallinen alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino saattavat nopeuttaa kaihin muodostumista, samoin diabetes.

Miten kaihia hoidetaan?

Kaihia ei voi ehkäistä ennakolta eikä siihen ole mitään tehokasta lääkehoitoa. Ainoa hoito on kaihileikkaus, joka voidaan tehdä missä kehityksen vaiheessa tahansa. Sopiva aika leikata on heti kun kaihi alkaa haitata lukemista tai autolla ajoa. Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan tekolinssi. Tekolinssin voit valita yksi- tai monitehoisena, jolloin pääset halutessasi eroon myös silmälaseista. Leikkaus tehdään lähes poikkeuksetta paikallispuudutuksessa, nukutus ei yleensä ole tarpeen.

Kaihi voidaan leikata silmäsairaaloissamme tai julkisella puolella. Silmäsairaaloissa leikkaukseen pääsee jonottamatta. Julkisen sektorin kaihileikkausjonoon pääsee tyypillisesti vasta, kun kaihisilmän näkö on alle 0.3.

Silmäaseman palvelut ja kaihi

Tarjoamme kaikki kaihin tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet kaihia, varaa aika silmälääkärille.

Kaihileikkaukset tehdään silmäsairaaloissamme. Leikkaukseen pääsee jonottamatta joko oman silmälääkärin lähetteellä tai varaamalla meiltä ajan kaihikirurgiaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta.

Tutustu kaihia leikkaaviin lääkäreihin