Varaa Aika
Varaa Aika

Yleisimpiä näköhäiriöitä

Näköhäiriöt voivat johtua silmän rakenteisiin tai koko kehoon liittyvistä sairauksista. Osa niistä on vaarattomia eikä vaadi kiireellisiä toimenpiteitä. Asia on kuitenkin hyvä varmistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä paikkakuntasi lääkäripäivystykseen. Jos vaiva ei ole kiireellinen, varaa aika silmälääkärille.

Tumma varjo näkökentässä ja viivojen vääristyminen

Tumma yhtenäinen varjo näkökentässä voi viitata verkkokalvon irtaumaan. Pidemmälle edetessään verkkokalvon irtauma saattaa aiheuttaa viivojen vääristymistä. Myös näöntarkkuus voi olla alentunut. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä.

Salamointi ja harsomaiset samentumat näkökentässä

Salamointi on yleensä merkki silmän lasiaisen irtaumasta. Kyse on yleisestä ilmiöstä joka tulee arviolta kahdelle kolmasosalle ihmisistä. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä.

Sahalaitaiset näköhäiriöt ja päänsärky

Aalloittain sahalaitaisina esiintyvät näköhäiriöt yhdessä päänsäryn kanssa ovat tyypillisiä migreenin oireita. Migreenikohtausten hoito ja mahdollinen estohoito saavat yleensä näköhäiriöt rauhoittumaan.

Viivojen vääristyminen ja näön aleneminen

Viivojen vääristyminen, näöntarkkuuden aleneminen, kirjainten katoaminen sekä mustat alueet näkökentässä voivat liittyä keskeisen näköalueen ikärappeumaan. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä.

Näkökenttäpuutokset

Näkökenttäpuutoksia on eriasteisia. Äkillisenä se johtuu yleensä aivoverenkierron häiriöstä, ja syy pitää selvittää välittömästi. Soittamalla terveyskeskuspäivystykseen saa apua arvioitaessa hoidon ja tutkimusten kiireellisyyttä. Jos tilanteeseen liittyy muita aivoperäisiä oireita (puheen häiriöitä, halvausoireita tms.), pitää hoitoon hakeutua heti.

Hitaasti kehittyvä näkökentän puutos voi liittyä silmänpainetautiin eli glaukoomaan. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua seuraavana arkipäivänä.

Toisen silmän näön sumentuminen tai näön menetys ilman kipua

Jos toisen silmän näkö heikkenee äkillisesti, hoitoon tulee hakeutua välittömästi, koska kyse voi olla verkkokalvon valtimotukoksesta. Jos taas näkö heikkenee muutamien tuntien tai päivien kuluessa, kyse voi olla verkkokalvon laskimotukoksesta. Tällöin lääkäriin kannattaa hakeutua heti kun näön heikkeneminen on selvästi havaittavasti.

Äkillinen näön sumentuminen ja voimakas kipu

Äkillisesti sumentunut näkö, voimakas päänsärky, pahoinvointi ja silmäkipu voivat viitata äkilliseen silmänpainekohtaukseen. Kipeän silmän mustuainen on myös usein laajentunut. Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi.

Näön sumentuminen, ohimokipu ja yleiskunnon lasku vanhuksella

Toisen silmän näön huomattava sumeneminen tai heikkeneminen yhdessä voimakkaan ohimokivun ja yleiskunnon laskun kanssa voi viitata ohimovaltimon tulehdukseen. Lääkäriin tulee hakeutua välittömästi.

Näön sumentuminen ja valonarkuus

Näön sumentuminen toisesta silmästä, valonarkuus, silmän valkoisen osan verestävä punoitus ja kipeän silmän tavallista pienempi mustuainen voivat viitata värikalvon tulehdukseen. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä.

Kahtena näkeminen

Kahtena näkeminen viittaa aina sairauteen ja edellyttää siten lääkärin tutkimusta. Jos kaksoiskuvat syntyvät äkillisesti, hoitoon pitää hakeutua välittömästi. Jos ne ilmaantuvat asteittain, hoitoon pitää hakeutua heti, kun oire on selvästi havaittavissa.

Toisen silmän kivuton näön sumentuminen ja värinäön heikentyminen

Toisen silmän näön sumentuminen päivien tai viikkojen aikana ja värinäön tilapäinen heikentyminen viittaavat näköhermon tulehdukseen. Silmälääkäriin kannattaa hakeutua muutaman päivän sisällä.

Lähinäön heikkeneminen

Lähinäkö heikkenee yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Tila on useimmiten normaali ja korjautuu lukulaseilla. Ensimmäiset lukulasit on syytä hankkia silmälääkärin tekemän tutkimuksen yhteydessä. Samalla voidaan poissulkea muita näköä heikentäviä sairauksia.

Näön aleneminen iän myötä

Jos näkö heikkenee iän myötä eikä lasikorjaus auta, kyseessä on tavallisesti harmaakaihi. Kaihi todetaan yleensä optikon tai silmälääkärin vastaanotolla silmälasitarkastusten yhteydessä.

Näkökyvyn merkittävä alentuminen alkoholin nauttimisen jälkeen

Jos alkoholin nauttimisen jälkeen ilmenee merkittävää näkökyvyn alentumista, syynä voi olla epäpuhtaasta alkoholista johtuva metanolimyrkytys. Tällöin tulee hakeutua välittömästi hoitoon.