Varaa Aika
Varaa Aika

Mikä on retinopatia?

Diabetekseen sisältyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvon sairauteen. Retinopatia voi johtaa hoitamattomana vakavaan näön heikkenemiseen. Jokaisen diabeetikon silmänpohjien tilannetta tulee seurata säännöllisesti, jotta mahdollinen silmänpohjan sairaus pystytään toteamaan ajoissa.

Diabetekseen liittyvää silmänpohjan sairautta voidaan usein hoitaa tehokkaasti. Oikein ajoitettu hoito vähentää merkittävästi näön heikkenemisen vaaraa. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vähentää vakavan verkkokalvosairauden syntymisen riskiä.

Millaisia oireita retinopatia aiheuttaa?

Diabeettinen retinopatia on alkuvaiheessa usein oireeton. Edetessään se heikentää näköä. Lasiaisen verenvuodot voivat heikentää näköä hyvinkin nopeasti joko tilapäisesti tai pitkäaikaisesti.

Pienemmät silmänpohjan vuodot aiheuttavat turvotusta verkkokalvolle ja näön sumentumista. Viivojen vääristyminen tai häiriöt värien näkemisessä voivat merkitä tarkan näön alueen muutoksia verkkokalvolla. Näkökenttä voi olla myös repaleinen lasiaisessa olevien vuotojen tai silmänpohjamuutosten takia. Yhtenäinen näkökenttäpuutos voi olla merkki verkkokalvon irtaumasta.

Ketkä kuuluvat retinopatian riskiryhmään?

Joka toisella tyypin 1 diabeetikolla arvioidaan olevan diabeettista retinopatiaa vähintään lieväasteisena. Tyypin 2 diabeetikoista joka neljännellä on diabeettisen retinopatian muutoksia.

Miten retinopatiaa hoidetaan?

Tärkein hoito kaikissa diabeettisen retinopatian vaiheissa on hyvä diabeteksen hoitotasapaino. Se luo edellytykset myös mahdollisen laserhoidon tai kirurgisen hoidon onnistumiselle.

Jos silmänpohjaan kehittyy diabeettinen retinopatia, on ensimmäinen toimenpide usein silmänpohjan laserhoito. Mikäli retinopatia kehittyy vaikealle asteelle, saatetaan tarvita lasiais- ja verkkokalvokirurgisia toimenpiteitä.

Silmäaseman palvelut ja retinopatia

Silmäasema tarjoaa kaikki retinopatian tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet retinopatiaa, varaa aika silmälääkärille.

Tutustu retinopatiaan erikoistuneihin lääkäreihin