Varaa Aika
Varaa Aika

Mikä on silmänpohjan ikärappeuma?

Silmänpohjan ikärappeuma on sairaus, jossa verkkokalvon rakenne vaurioituu. Silmänpohjan rappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa.

Kuivan silmänpohjan rappeuman oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus on hitaampi kuin kosteassa, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Kostean silmänpohjan rappeuman etenemistä voidaan pyrkiä estämään laserhoitojen tai silmän sisään annettujen lääkehoitojen avulla. Sairauden toteaminen ja hoitojen aloittaminen riittävän ajoissa on ensiarvoisen tärkeää.

Millaisia oireita silmänpohjan rappeuma aiheuttaa?

Silmänpohjan ikärappeuman tyypilliset oireet ovat viivojen vääristyminen ja näöntarkkuuden heikkeneminen. Näkökentässä saattaa myös esiintyä selkeitä mustia tai valkoiset alueita. Lukiessa osa kirjaimista saattaa kadota.

Ketkä kuuluvat silmänpohjan rappeuman riskiryhmään?

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus. Sen suurimmat aiheuttajat ovat ikääntyminen ja perintötekijät. Myös sydän- ja verisuonisairaudet, tupakointi, ylipaino sekä liian vähäinen hedelmien ja vihannesten syönti lisäävät riskiä.

Miten silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan?

Silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan mm. injektioilla, verisuonten kasvutekijöitä estävillä VEGF-inhibiittoreilla sekä laserilla.

Silmäaseman palvelut ja silmänpohjan rappeuma

Silmäasema tarjoaa kaikki silmänpohjan rappeuman tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet silmänpohjan ikärappeumaa, varaa aika silmälääkärille.

Tutustu ikärappeuman hoitoon erikoistuneisiin lääkäreihin