Varaa Aika
Varaa Aika

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa. Jos sinulla on näköhäiriöitä tai voimakasta silmäkipua, ota pikaisesti yhteyttä meihin (esimerkiksi soittamalla 010 190 200 mpm/pvm) tai kotikuntasi päivystykseen.

Keräsimme tälle sivulle ohjeet, mitä tehdä yleisimpien silmäoireiden suhteen.

Tarkkaile tilannetta:

Silmätulehdus

Aikuisella yleisin silmätulehduksen syy on allergia tai tarttuva sidekalvontulehdus. Kun silmä on tulehtunut, sidekalvo punoittaa, luomet ovat turvonneet, silmä vetistää tai rähmii tai tuntuu roskaiselta.

Jos tiedät silmäoireidesi johtuvan allergiasta, voit helpottaa oireita apteekista hankittavilla silmätipoilla. Lievä flunssaan liittyvä silmätulehdus ilman voimakasta punoitusta tai rähmintää ei vaadi hoitoa, vaan voit seurata tilannetta kotona. Voimakas rähmintä, selvä kipu tai särky tai näkökyvyn heikkeneminen ovat aina syitä ottaa yhteyttä lääkäriin.
 

Elohiiri silmässä

Elohiiri on yleinen oire, jota esiintyy silloin tällöin kaikilla. Se johtuu lihaksen nykimisestä, joka voi olla esimerkiksi stressin, väsymyksen, allergian tai silmien rasituksen aiheuttamaa. Elohiiri silmässä ei ole merkki sairaudesta, mutta silmälääkärillä kannattaa käydä, jos se jatkuu viikkoja.
 

Kuivat silmät

Jos silmäsi ovat punaiset, vuotavat sekä tuntuvat ärsyyntyneiltä ja roskaisilta, kärsit luultavimmin kuivista silmistä. Kuivasilmäisyys johtuu usein allergiasta tai kyynelnesteen vähyydestä. Oireilu saattaa liittyä myös vaihdevuosiin. Lisäksi tietyt lääkkeet voivat kuivattaa silmiä. Jos sinulla ei ole myös näköhäiriöitä, kosteuttavat silmätipat ovat hyvä hoito kuiville silmille. Niitä ja muita kuivien silmien hoitotuotteita saat helposti lähimmästä Silmäaseman myymälästä tai verkkokaupastamme.

Punaiset silmät

Silmät voivat punoittaa kymmenistä eri syistä, joita ovat esimerkiksi kuivat silmät, valvominen, allergia, katu- tai siitepöly ja silmätulehdus. Silmälääkärillä käyntiä ei tarvita, jos sinulla ei ole silmäkipua ja näet normaalisti. Punaisiin silmiin kannattaa kokeilla kosteuttavia silmätippoja lähimmästä Silmäaseman myymälästä tai verkkokaupastamme.

Verenpunainen laikku silmässä

Verenpunainen laikku silmän pinnassa kertoo tavallisesti haavasta silmän sidekalvon alla. Vaikka silmä olisi dramaattisen näköinen, tilanne on harvoin vaarallinen ja laikku häviää itsestään. Varaa kuitenkin aika silmälääkärille, jos silmään on sattunut vamma, silmä on hyvin kipeä tai sinulla on näköhäiriöitä.

Silmän vuotaminen, punaiset silmät ja valonarkuus

Jos molempiin silmiisi alkaa sattua yöllä ja silmäsi ovat valonarat, vuotavat sekä punaiset, olet saattanut saada sarveiskalvon palovamman voimakkaassa auringonvalossa. Näin voi käydä esimerkiksi keväthangilla tai vesillä, mutta myös hitsaaminen ilman suojalaseja voi aiheuttaa samanlaisen reaktion. Jos oireet rauhoittuvat parissa päivässä yleislääkärin määräämällä antibioottivoiteella ja tulehduskipulääkkeillä, sinun ei tarvitse mennä silmälääkäriin.

 

Hakeudu lääkäriin:


Silmän vuotaminen

Silmän vuotaminen on hyvin tavallista eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Jos kyynelnesteen laatu on heikentynyt, silmän pinta kuivuu helposti, ja siksi nestettä syntyy enemmän. Kuiva sisäilma, tuulinen pakkassää, valvominen ja päätetyö pahentavat usein oireita. Silmä vuotaa joskus myös ahtaiden kyynelteiden vuoksi, kun kyynelneste ei pääse poistumaan kunnolla. Jos silmä vuotaa jatkuvasti ja häiritsevästi, käy tarkistamassa silmälääkäriltä, ettei kyseessä ole silmätulehdus.

Punaiset silmät ja kutina

Jos silmäsi kutisevat ja punoittavat aina puiden tai heinien kukinta-aikaan, ja sinulla on samalla nuhaa sekä aivastelua, oireet liittyvät todennäköisemmin allergiaan kuin silmätulehdukseen. Myös kuivat silmät aiheuttavat silmien kutinaa. Sekä allergiaan että kuiviin silmiin voit saada apua suun kautta otettavista allergialääkkeistä ja allergian hoitoon tarkoitetuista silmätipoista. Vaikeat allergiset silmäoireet hoitaa silmälääkäri. Myös sisäilmaongelmat aiheuttavat samantapaisia, pitkään jatkuvia oireita.


Punaiset silmät ja rähmä

Voimakas silmien punoitus ja runsas kellertävä rähmä ovat yleensä merkki bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta, joka paranee yleislääkärin määräämillä antibioottitipoilla. Jos tipat eivät auta tai jos sinulla on lisäksi silmäkipuja tai näön heikkenemistä, varaa pikaisesti aika silmälääkärille.


Punaiset silmät, roskan tunne silmässä ja/tai valonarkuus

Joskus voimakkaan silmien tai silmän punoituksen syynä voi olla lääkärin hoitoa vaativa silmäsairaus. Käy silmälääkärissä, jos silmäsi ovat punoituksen lisäksi kipeät, valonarat tai jos sinulla on jatkuva roskan tunne silmässä. Jos punainen silmä on todella valonarka, sinulla voi olla silmänsisäinen silmätulehdus. Voimakas roskan tunne silmässä, johon liittyy tavallisesti myös silmän vuotaminen, saattaa johtua roskasta, haavasta tai tulehduksesta sarveiskalvon pinnassa. Tilanne on hyvä tarkistaa silmälääkärillä samana tai seuraavana päivänä.
 

Silmäkipu

Silmäkipu pitää aina ottaa vakavasti ja sen syy on selvitettävä silmälääkärillä. Kiireellistä silmälääkärin tutkimusta tarvitaan silloin kun silmien särky on kovaa ja siihen liittyy joko näön heikkenemistä, päänsärkyä tai pahoinvointia – kyse voi olla nopeaa hoitoa vaativasta silmätulehduksesta tai hyvin korkeasta silmänpaineesta. Hakeudu lääkäriin viipymättä.

 

Varaa aika silmälääkärille soittamalla 010 190 200 (mpm/pvm) tai netistä

Varaa aika silmälääkärille