Varaa Aika
Varaa Aika

Silmäoireet

Kokosimme yleisimmät silmäoireet helpottaaksemme tiedonhakuasi. Käänny lääkärin puoleen, kun silmäoire huolestuttaa tai koet erilaisia näköhäiriöitä.

Silmäkipu

Silmäkipuun on aina suhtauduttava vakavasti ja kivun syy selvitettävä silmälääkärillä. Kiireellistä silmälääkärin tutkimusta tarvitaan tilanteissa, joissa kipu on kova ja siihen liittyy joko näöntarkkuuden aleneminen, päänsärky tai pahoinvointi. Tällöin voi olla kyse nopeaa hoitoa vaativasta tulehduksesta tai hyvin korkeasta silmänpaineesta. Näillä oireilla on hakeuduttava hoitoon välittömästi.

Punainen silmä

Silmien punoitukseen voi olla useita kymmeniä syitä. Yleisimmät syyt silmien punoitukseen ovat silmien ärtyminen kuivumisen, valvomisen, allergian tai ilmassa olevan katu- tai siitepölyn vuoksi. Jos punoitukseen ei liity kipua tai näön heikkenemistä ei yleensä silmälääkärin käyntiä tarvita. Voit kokeilla punoitukseen apteekista saatavia silmiä kostuttavia tippoja. Voimakas silmien tai silmän punoituksen syy voi olla myös lääkärin hoitoa vaativa silmäsairaus. Jos silmien punoitukseen liittyy kipua, valonarkuutta tai voimakasta roskantunnetta on syytä tarkistuttaa tilanne silmälääkärillä.

Punainen silmä ja kutina

Allergiaan liittyy yleensä punoituksen kausittaisuus esimerkiksi puiden tai heinien kukinta aikaan. Lisäoireena on usein myös silmien kutina ja muut allergiaoireet, kuten nuha, aivastelu jne. Kutinaoire voi liittyä myös kuivasilmäisyyteen. Voit hakea apua suun kautta otettavista allergialääkkeistä ja allergiaan tarkoitetuista silmätipoista. Vaikeat allergiset silmäoireet kuuluvat silmälääkärin hoidettaviksi. Jos ongelma kroonistuu, on huomioitava sisäilmaongelmat yhtenä mahdollisena silmäoireiden aiheuttajana.

Punainen silmä ja rähmintä

Voimakkaan punoituksen lisäksi oireena on useimmiten runsas kellertävän rähmän eritys. Voimakas rähmiminen viittaa bakteeritulehdukseen, joka paranee antibioottitipoilla. Useimmiten antibioottitipat määrää yleislääkäri. Mikäli oireena on lisäksi kipu tai näön heikkeneminen tai ongelma ei hoidu yleislääkärin määräämillä antibioottitipoilla, hakeudu silmälääkäriin.

Punainen silmä ja verenvuoto

Verisen punainen laikku silmän pinnassa on yleensä sidekalvon alainen verenvuoto. Silmä voi olla dramaattisen näköinen, mutta tilanne ei yleensä ole vaarallinen eikä vaadi lääkärin hoitoa, jos silmään ei ole sattunut vammaa eikä silmässä ole muita oireita.

Punainen silmä ja roskantunne

Voimakas roskantunne voi viitata rikkaan, haavaan tai tulehdukseen sarveiskalvon pinnassa. Oireisiin liittyy usein myös silmän vetistäminen. Sarveiskalvon vierasesineet tai tulehdukset vaativat kiireellistä lääkärin hoitoa. Hakeudu silmälääkäriin samana tai seuraavana päivänä. Pinnallisen sarveiskalvorikan poistaa useimmiten yleislääkäri, mutta sarveiskalvon tulehdukset ja haavaumat kuuluvat silmälääkärin hoidettaviksi.

Punainen silmä ja valonarkuus

Mikäli punoittava silmä aristaa voimakkaasti valoa, voi olla kyse silmänsisäisestä tulehduksesta. Hakeudu silmälääkäriin samana tai seuraavana päivänä.

Vetistävä silmä

Silmien vetistäminen on erittäin yleinen oire. Useimmiten on kyse kyynelnesteen laadun heikkenemisestä, jolloin silmän pinta helposti kuivahtaa ja vasteena tälle erittyy runsaasti lisää kyynelnestettä. Oiretta usein pahentaa kuiva sisäilma, tuulinen pakkassää, valvominen ja päätetyö. Kyse voi olla myös kyynelnesteen poistumisesta vastaavien kyynelteiden ahtaudesta. Silmälääkärin vastaanotolla selvitetään onko ongelma kyynelteiden rakenteissa vai kyynelnesteen koostumuksessa.

Vetistävä silmä, punoitus ja valonarkuus

Voimakas yöllä alkanut molempien silmien kipu, valonarkuus, veristys ja punoitus voi viitata sarveiskalvon palovammaan, jonka voi saada voimakkaalle auringonvalolle altistumisesta esim. keväthangilla tai vesillä. Myös hitsaaminen ilman suojalaseja voi aiheuttaa vastaavanlaisen reaktion. Tilanne rauhoittuu parissa päivässä antibioottivoiteella ja suun kautta otettavilla tavallisilla tulehduskipulääkkeillä. Tällainen tilanne ei yleensä vaadi silmälääkärillä käyntiä.