Varaa Aika
Varaa Aika

Mikä on taittovirhe?

Sarveiskalvo ja linssi taittavat silmään tulevaa valoa. Terävä näkökyky edellyttää, että valo taittuu oikealla tavalla ja voimalla. Lyhyt eli halkaisijaltaan pieni silmämuna edellyttää enemmän taittovoimaa ja pitkä eli iso silmämuna vähemmän. Epäsuhta sarveiskalvon ja linssin yhteenlasketun taittovoiman ja vastaavasti silmän pituuden välillä on taittovirhe. Taittovirheet jaetaan liki-, kauko- ja hajataittoisuuteen.

Millaisia oireita taittovirhe aiheuttaa?

Taittovirheet aiheuttavat näön heikkenemistä. Likitaittoinen silmä ei näe hyvin kauas, kun taas kaukotaittoinen silmä ei näe hyvin lähelle. Hajataittoisuus saattaa puolestaan aiheuttaa varjokuvan muodostumista. Lisäksi taittovirheiden oireina voi olla mm. silmien väsymistä, kirvelyä, valonarkuutta sekä päänsärkyä.

Ketkä kuuluvat taittovirheen riskiryhmään?

Taittovirheet ovat hyvin tavallisia suomalaisten keskuudessa. Liki- ja kaukotaittoisuus ovat osittain perinnöllisiä. Suuremmat, yli 6 dioptrian taittovirheet ovat yleensä selkeämmin periytyviä, pienemmät vähemmän. On myös havaittu, että runsas lähityö lisää likitaittoisuuden kehittymisen todennäköisyyttä.

Miten taittovirheitä hoidetaan?

Taittovirheet voidaan korjata silmälaseilla, piilolinsseillä tai laserleikkauksella.

Silmäaseman palvelut ja taittovirheet

Silmäasema tarjoaa kaikki taittovirheiden tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet taittovirhettä, käy optikolla tarkistuttamassa asia.

Jos haluat eroon silmälaseista ja piilolinsseistä, on silmien laserleikkaus paras ratkaisu. Teemme laserleikkaukset omissa silmäsairaaloissamme ja silmäleikkaukseen pääsee jonottamatta.

Tutustu taittovirheisiin erikoistuneihin lääkäreihin