Varaa Aika
Varaa Aika

Lue tästä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin muun muassa siitä, milloin silmälääkärille tulisi varata aika, mitä silmälääkärin käynnillä tapahtuu ja minkälaisia Kela-korvauksia sinun on mahdollista saada.

Optikolle vai silmälääkärille näöntarkastukseen?

Silmälääkärin koulutuksessa annetaan taidot erilaisten silmä- ja yleissairauksien diagnosoimiseen ja hoitoon. Sen lisäksi silmälääkärin työssä on merkittävä osa terveystarkastuksilla, joiden yhteydessä - samoin kuin myös sairaita hoitaessaan - hän tarkastaa silmälasien sopivuuden ja käyttötarpeen.

Optikon koulutuksessa keskitytään terveiden, normaalinäköisten henkilöiden silmälasiasioihin ja lasien valmistamiseen. Lisäksi osa optikoista on saanut koulutusta piilolasien ja näkövammaisten henkilöiden apuvälineiden sovittamisessa silmälääkärin apuna.

Missä vaiheessa olisi hyvä tulla silmälääkärille?

 • Käänny aina silmälääkärin puoleen, kun sinulle on tehty silmäleikkaus tai sinulla on todettu silmäsairaus tai epäilet silmäsairautta.
 • Ensimmäisten lukulasien hankinta on edessä noin 40–45 vuoden iässä ja silloin kannattaa hakeutua silmälääkärille silmien kokonaisvaltaiseen silmien terveystarkastukseen.
 • Alle 8-vuotiaiden lasten näöntarkastuksen suorittaa silmälääkäri.

Mitä lääkärin käynnillä tapahtuu?

 • Ennen silmien tutkimista lääkäri kyselee terveydentilastasi, aiemmista sairauksistasi ja mahdollisista silmäoireistasi.
 • Tutkimus aloitetaan näöntarkastuksella ja silmien taittovoiman mittauksella. Mikroskooppitutkimus on tärkeä osa silmätutkimusta, ja se tehdään yleensä aina silmälääkärin vastaanotolla käydessä.
 • Silmän sisäosien rakenteet tutkitaan erilaisia linssejä ja peilejä käyttäen.
 • Mikroskooppitutkimuksen jälkeen mitataan silmänpaine. Silmänpaine mitataan, koska silmänpaine on tärkein glaukooman kulkuun vaikuttavista tunnetuista tekijöistä.

Silmän kokonaisvaltaisessa tutkimuksessa käytetään mustuaista laajentavia tippoja. Lukeminen on yleensä vaikeaa ja näkö olla hämärtynyt useamman tunnin ajan. Kirkkaalla ilmalla aurinkolasien käyttäminen helpottaa häikäisyä. Tippojen vaikuttaessa autolla ajamista ei suositella.

Kuinka usein täytyy käydä silmälääkärillä?

Yli 40 vuotiaille suositellaan käyntiä kolmen vuoden välein silmien tarkistuttamiseen.

Jos sinulla on todettu silmäsairaus, tutkiva silmälääkäri arvioi sinulle sopivan käyntien tiheyden.

Paljon minun tulee varata aikaa silmälääkärin vastaanottokäyntiin?

Aikaa on hyvä varata 1-1 ½ tuntia.

Vastaanottoon ilmoittautuminen, lääkärin vastaanottoaika ja silmään tutkimusta varten laitettavien laajennustipan tehoamisen odotus vievät nopeasti tunnin puolitoista.

Milloin on kiire silmälääkärille?

Silmiin ja näkemiseen liittyvistä oireista kannattaa tuntea muutamat, joiden ilmaantuessa kannattaa välittömästi kysyä päivystysaikaa silmälääkärin vastaanotolle.

Toimi ripeästi näissä tilanteissa

 • näet kaiken kahtena
 • silmässäsi on valonvälähdyksiä
 • näkökykysi on heikentynyt tai heikkenee nopeasti
 • näkökenttääsi tulee verhomainen varjo
 • salamointi
 • mustien pisteiden näkeminen ns. nokisade
 • silmäsi punoittaa ja särkee, mutta ei rähmi
 • tapaturman sattuessa

Lue lisää silmäoireista ja näköhäiriöistä.

Tarvitseeko vanhoja lasireseptejä ottaa mukaan?

Viimeisin lasiresepti on hyvä ottaa mukaan.

Kuinka kauan mustuaista laajentavan silmätipan vaikutus kestää?

Suurimmaksi osaksi silmälääkärin tekemän tutkimuksen yhteydessä käytetään ns. lyhyt vaikutteista laajennustippaa, jolloin vaikutus aika on noin 2-3 tuntia.

Käytettäessä pitkävaikutteista laajennustippaa mustuainen voi olla päivästä lähes viikkoon laajentunut. Erityisesti nuorilla mustuaiset voi olla laajentuneena viikonkin ajan.

Laajennustippaa käytettäessä kannattaa kysyä, miten kauan mustuaisen laajennus kestää.

Voinko tulla autolla?

Silmälääkärin vastaanoton yhteydessä mustuaiset laajennetaan silmätipoilla, autolla ajoa ei suositella.

Silmäleikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa leikkauspäivänä. Leikkauksen jälkeen kannattaa tiedustella leikkaavalta lääkäriltä, kuinka kauan autolla ajoa pitää välttää.

Silmätutkimuksiin osassa tarvitaan mustuaisen laajennus, joten aikaa varatessa kannattaa kysäistä onko tutkimuksissa sellaisia, jotka vaativat laajennustipan käytön.

Voiko silmätutkimukset tehdä saman päivän aikana?

Silmälääkärin määräämät tutkimukset joita tehdään useampia, on yleisemmin silmäpaineen tautiin eli glaukoomaan liittyviä erilaisia kuvauksia ja mittauksia.

Tutkimukset ovat mahdollista tehdä samana päivänä.

Saanko Kelan matkakorvaustodistuksen?

Normaalisti silmälääkärin vastaanottoa, silmätutkimusten ajanvarausta ja leikkauksiin tuloa ei katsota kuuluvaksi Kelan myöntämän matkakorvauksen piiriin.

Poikkeuksena on, jos potilas ei voi sairauden tai sen hetkisen terveydentilansa vuoksi käyttää yleisiä kulkuneuvoja. Tällöin voidaan matkasta aiheutuneet kustannukset korvata erityisajoneuvon kustannusten mukaisesti. Erityisajoneuvoiksi lasketaan esim. taksi ja oman auton käyttö.

Leikkauksen jälkeinen kotimatka kuuluu korvauksen piiriin.

Tarkempia tietoja matkakorvauksista kannattaa kysyä toimipisteen henkilökunnalta tai lääkäriltä sekä käydä tutustumassa Kelan verkkosivuille kela.fi/matkat tai soittaa Kela:n toimistoon.

Saanko Kelan suorakorvauksen?

Kelan suorakorvaus silmälääkärin vastaanotosta on mahdollista suorittaa maksun yhteydessä Kela-korttia näytettäessä.

Leikkauksista myönnettävä suorakorvaus kannattaa kysyä ajanvarausta tehdessä hoitohenkilökunnalta siinä toimipisteessä, johon olet menossa.