Varaa Aika
Varaa Aika
Glaukoomaleikkaus

Glaukoomaleikkaus silmänpainetautiin

Glaukoomaleikkaus

Glaukooman oireet ennen glaukoomaleikkausta

Glaukooma on näköhermon etenevä sairaus, joka aiheuttaa puutoksia näkökentässä. Hoitamattomana glaukooma voi aiheuttaa jopa sokeutta ja se onkin yksi yleisimmistä sokeuden aiheuttajista Suomessa. Glaukooma etenee yleensä oireettomasti, mutta vain silmälääkäri voi vastaanotolla epäillä glaukoomaa ja varmistaa tai poissulkea sen silmälaboratoriotutkimuksilla.

Glaukoomaa hoidetaan laskemalla silmänpainetta. Silmänpainetta voidaan laskea joko lääkehoidolla, erilaisilla laserhoidoilla tai glaukoomaleikkauksella.

Lääkehoidot, laserhoidot tai glaukoomaleikkaus

Glaukooman toteamisen yhteydessä määritetään tavoitepainetaso, jolla oletetaan hermosäievaurion etenemisen pysähtyvän. Tavoitepaineeseen päästään 1-3 lääkkeellä. Silmätippojen lisäksi painetta voidaan alentaa glaukoomaleikkauksella tai lasertoimenpiteellä. Mikäli tavoitepaineeseen ei päästä lääkkeillä eikä laserhoidolla voidaan tehdä painetta alentava leikkaus. Glaukoomaleikkaukseen turvaudutaan myös silloin, jos lääkkeiden käyttö ei onnistu esimerkiksi lääkeaineallergian takia. Glaukooman leikkausmenetelmiä on useita. Useimmiten käytetään modernia syväsklerektomia -tekniikkaa, joka on todettu turvalliseksi ja hyvin toimivaksi menetelmäksi.

Miten glaukoomaleikkaus tehdään?

Leikkauksessa alennetaan silmänpainetta muodostamalla etukammionesteelle uusi virtausreitti sidekalvon alle. Operaatio tehdään paikallispuudutuksessa.

Glaukoomaleikkaukset estävät näköhermon rappeutumisen jatkumista. Glaukoomaleikkauksia tehdään Silmäaseman silmäsairaaloissa. Leikkaukseen pääsee jonottamatta joko oman silmälääkärin lähetteellä tai varaamalla meiltä ajan glaukoomaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta.

Mitä tapahtuu ennen glaukoomaleikkausta?

Ennen glaukoomakalvoleikkausta tehdään leikkaavan lääkärin esitutkimus, jossa silmän rakenteet tutkitaan ja valitaan oikea leikkausmenetelmä.

Mitä tapahtuu glaukoomaleikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeen pääsee kotiin samana päivänä. Leikattuun silmään laitetaan 2 kuukauden ajan antibiootti-kortisonitippoja. Painelääkkeet lopetetaan ja ensimmäinen jälkikontrolli on yleensä jo viikon kuluessa. Leikkauksen jälkeen painetta on seurattava alkuun muutaman viikon välein. 

Leikkauksia suorittavat sairaalat

Silmäsairaala Kuopio Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Espoo Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Seinäjoki Toimipisteen sivulle Katso kartalla