Varaa Aika
Varaa Aika

Karsastusleikkaus

Karsastuksella tarkoitetaan sellaista silmien yhteistoiminnan häiriötä, jossa vain toinen silmä on suunnattu oikein havaintokohteeseen. Jos karsastus haittaa näkemistä tai on kosmeettisesti häiritsevää, se on useissa tapauksissa mahdollista hoitaa silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella.

Karsastuksen hoitaminen leikkauksella

Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen karsastusta voidaan korjata silmäkohtaisesti kahteen, kolmeen tai neljään liikuttajalihakseen kohdistuvalla toimenpiteellä. Leikkauspäätöstä edeltää karsastuskirurgin ja optikon/silmähoitajan tutkimukset. Tutkimus kestää kaikkiaan noin 1-2 tuntia. Tutkimuksen avulla tehdään yksityiskohtainen tilannearvio ja hoitosuunnitelma parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Tarvittaessa tutkimus toistetaan 1-3 kertaa ennen toimenpidettä. Karsastuksen kirurginen hoito edellyttää aina nukutusta.

Karsastusleikkaukset lapsille

Karsastusta esiintyy sekä yksittäisillä henkilöillä että suvuittain. Joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi. Keskosilla on muita useammin karsastusta. Karsastusleikkauksen tarve harkitaan tilanteen mukaan eikä merkittäviä ikärajoja ole. 

Silmäasemalla karsastuskeikkaukseen pääsee jonottamatta joko oman silmälääkärin lähetteellä tai varaamalla ajan Silmäaseman silmälääkärin vastaanotolta.

Leikkauksia suorittavat sairaalat

Silmäsairaala Helsinki Toimipisteen sivulle Katso kartalla