Varaa Aika
Varaa Aika

Mikä leikkaus minulle – laserleikkaustyypit vertailussa

 

SMILE-leikkaus

ReLex SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) on kaikkein uusin laserleikkaustapa. Leikkaus tehdään femtosekuntilaserilla ilman leikkaavaa terää ja ilman sarveiskalvoon muodostettavaa läppää. Silmän pintaa ei laseroida, vaan korjaus tehdään sarveiskalvon pinnan alle kudokseen.

SMILE-leikkaus sopii myös ikänäön ja likinäköisyyden korjaamiseen monovisio-menetelmällä. Tällöin silmiin tehdään lievä eriparisuus: toinen silmä näkee paremmin kauas ja toinen lähelle.

SMILE-leikkauksella ei voida tehdä hyvin lieviä eikä kaukonäön korjauksia. Se on hellävaraisempi ja siksi erityisen hyvä menetelmä esimerkiksi aktiiviurheilijoille.

SMILE-leikkauksen jälkeen silmien kuivumista esiintyy vähemmän. Näkösi on täydellisen kirkas muutamassa päivässä, mutta näet riittävän hyvin jo leikkauspäivänä. Sairauslomaa tarvitset leikkauspäiväksi ja sitä seuraavaksi päiväksi.

 

FemtoLasik®-leikkaus

FemtoLasik®-leikkauksessa sarveiskalvon pintaan tehdään läppä femtosekuntilaserilla. Läppä avataan ja näkö korjataan. FemtoLasik®-leikkaus on ylivoimaisesti suosituin laserleikkaustekniikka, sillä lääkäreillä on siitä pitkä kokemus ja paljon hyviä tuloksia.

Leikkauksen jälkeisinä tunteina silmäsi voivat tuntua hieman ärtyneiltä, mutta tämä menee pian ohi. Näkö kirkastuu todella nopeasti, yleensä jo vuorokauden kuluessa. Työhön voit palata normaalisti kahden päivän kuluttua: varaa sairauslomaa leikkauspäivälle ja sitä seuraavalle päivälle.

 

PRK/ASA/Flow-leikkaus

PRK/ASA/Flow-leikkauksessa silmän pintasolukko rapsutetaan pois ja laserointi tehdään suoraan tämän alle. Silmät voivat olla kipeät muutaman päivän, kunnes uusi solukko on kasvanut niiden pintaan. Näkö on sumea ensimmäisen viikon aikana ja paranee pikkuhiljaa.

Tämä menetelmä sopii hyvin lievän likinäköisyyden korjaukseen. Se saatetaan myös valita, jos muut menetelmät eivät ole turvallisia (esimerkiksi ohuen sarveiskalvon vuoksi) tai jos sinulle on aiemmin tehty FemtoLasik®- tai SMILE-leikkaus. Tulokset ovat yhtä hyviä kuin muidenkin laserleikkausmenetelmien (Femtolasik® ja SMILE), mutta toipumisaika on pidempi.

 

ICL-leikkaus (ICL eli silmänsisäinen piilolinssi)

ICL-leikkauksessa näkö korjataan silmän sisälle asetettavalla ylimääräisellä linssillä. ICL-leikkaus voi olla paras vaihtoehto, jos olet voimakkaasti likinäköinen tai sinulla on liian ohut sarveiskalvo FemtoLasik®- tai SMILE-leikkaukseen.


Leikkauksessa käytetään puuduttavia silmätippoja, ja yhden silmän leikkaaminen vie noin kymmenen minuuttia. Näkö tarkentuu normaaliksi parin vuorokauden kuluessa. ICL-leikkauksen jälkeen tarvitset hieman pidemmän sairausloman, yleensä viikon tai kaksi.

 

Linssileikkaus

Linssileikkauksessa silmän oma linssi vaihdetaan kokonaan uuteen keinolinssiin. Keinolinssi voi olla yksitehoinen, hajataitteisuutta korjaava tai monitehoinen. Linssileikkausta suositellaan erityisesti yli 45-vuotiaille, sillä se soveltuu myös ikänäön korjaamiseen. Sitä voi tarvittaessa tarkentaa laserleikkauksella.

Lue lisää linssileikkauksesta