Varaa Aika
Varaa Aika
Linssileikkaus

Linssileikkaus - Näe miten haluat

Linssileikkaus korjaa ikänäön ja taittovirheen

Linssileikkaus eli ikänäköleikkaus on silmäleikkaus, jolla useimmat moniteholasien käyttäjät voivat päästä eroon silmälaseista.

Ikänäköleikkaukseen päädytään yleensä yli 45-vuotiaana, kun lähinäkö on jo alkanut heikentyä, eikä laserleikkaus enää sovi leikkausmenetelmäksi. Perinteisellä laserleikkauksella on mahdollista päästä eroon yleensä vain kaukolaseista ja jatkossa tulee tarve lähilaseille.

Linssileikkauksessa silmän oma linssi korvataan monitehoisella silmän sisäisellä linssillä, joka mahdollistaa sekä lähelle että kauas näkemisen ilman silmälaseja tai piilolaseja. Linssillä voidaan korjata myös mahdollinen hajataitto.

Teknisesti linssi- eli ikänäköleikkaus on samanlainen kuin kaihileikkaus. Kaihissa on kyse silmän oman linssin samentumisesta, ja leikkauksessa korvataan samentunut linssi keinolinssillä. Monitehoinen silmänsisäinen linssi sopii siis sekä terveeseen ikänäköiseen silmään että kaihisilmään.

Linssileikkaus on kivuton toimenpide ja linssileikkauksesta pääsee kotiin parissa tunnissa toimenpiteestä. Linssileikkaus kestää 10-20 minuuttia ja sairaslomaa tarvitaan tyypillisesti 3-5 päivää.

Linssileikkauksen tulokset

Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä linssileikkausten tuloksiin. Linssileikkauksen läpikäyneistä 80-90% selviää kokonaan ilman silmälaseja. Joitakin kompromisseja täytyy kuitenkin hyväksyä toimenpiteen jälkeen. Noin 5 % asiakkaista joudutaan tekemään myöhemmin nk. lasertarkennus. Tämä mahdollisesti tarvittava toimenpide on potilaalle maksuton 2 vuoden sisällä linssileikkauksesta. 

Ikänäköleikkauksen jälkeen lähelle näkeminen ilman silmälaseja edellyttää oikeaa lukuetäisyyttä ja normaalia lukuvaloa. Vaikka monitehoinen silmänsisäinen linssi mahdollistaa näkemisen lähelle ja kauas ilman silmälaseja, voi joissain tilanteissa joutua käyttämään lähilaseja parhaan näkökyvyn saavuttamiseksi. Tyypillinen tilanne on, että lukeminen ja kannettavan tietokoneen näytön katselu onnistuu, mutta pöytätietokoneen käytössä haluaa käyttää laseja. Joillakin henkilöillä esiintyy muutoksia hämäränäössä.

Hämäränäkö linssileikkauksen jälkeen

Hämärässä tai pimeässä autoa ajettaessa silmän mustuainen laajenee, jotta silmään pääsee enemmän valoa. Monitehoisen silmänsisäisen linssin optiikasta johtuen noin 20-30 % asiakkaista kokee valojen hajontaa näissä tilanteissa: edellä ajavan auton perävalot tai vastaantulevan auton valot hajoavat. Tämä ei kuitenkaan estä pimeällä auton ajamista, linssileikkauksia on menestyksellä tehty myös ammattiautoilijoille.

Miten linssileikkaukseen pääsee?

Varaa aika maksuttomaan hoitoarvioon tai suoraan esitutkimukseen leikkaavalle silmälääkärille silmäsairaalaan. Silmäkirurgi kertoo sinulle linssileikkauksen mahdollisuuksista ja soveltuvuudesta sinun silmille.

Ennen leikkausta tehdään myös huolellinen esitutkimus silmäsairauksien poissulkemiseksi ja silmien tarkkaa mittausta varten. Näiden tulosten perusteella tilataan tarvittavat linssit ja varsinainen leikkaus voidaan yleensä tehdä 2-3 viikon kuluttua. Leikkaukseen pääsee jonottamatta.

Leikkauksia suorittavat sairaalat

Silmäsairaala Kuopio Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Rovaniemi Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Turku Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Tampere Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Helsinki Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Lappeenranta Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Espoo Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Vantaa Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Seinäjoki Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Jyväskylä Toimipisteen sivulle Katso kartalla
Silmäsairaala Vaasa Toimipisteen sivulle Katso kartalla