Kaihileikkaus poistaa samentuneen linssin

Harmaakaihin ainoa hoito on leikkaus. Minkään lääkeaineen, luontaistuotteen tai muun valmisteen ei ole todettu ehkäisevän harmaakaihin syntyä. Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi eli mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan keinolinssi. Leikkaus tehdään lähes poikkeuksetta paikallispuudutuksessa, nukutus ei yleensä ole tarpeen.

Silmäsairaaloissamme harmaakaihileikkaukseen pääsee jonottamatta, joko oman silmälääkärin lähetteellä tai soittamalla meille suoraan ja varaamalla ajan sairaalamme kaihikirurgiaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta.

Yksilöllinen suunnittelu vapauttaa silmälaseista

Useimmilla kaihileikkaukseen tulevilla potilailla on käytössään silmälasit joilla korjataan kauas näkemistä tai lukemista tai molempia.

Silmäaseman Silmäsairaaloissa on kehitetty sinulle sopivat yksilölliset kaihileikkausmenetelmät. Leikkaus suunnitellaan aina yhdessä leikkaavan lääkärin kanssa.

Kaihileikkauksessa silmästä poistetaan silmän oma, samentunut linssi, ja se korvataan kirkkaalla keinolinssillä. Menetelmällä voidaan painottaa näkemistä ilman laseja joko lähelle lukemista varten tai kauas esimerkiksi autolla ajamista varten. On myös leikkausmenetelmä, joka mahdollistaa näkemisen kokonaan ilman laseja leikkauksen jälkeen.

Kattavat tutkimukset ennen leikkausta

Leikkaava silmälääkäri tutkii potilaan silmät ennen leikkausta, joko etukäteen tai leikkauspäivänä. Tutkimuksessa käydään läpi silmissä esiintyvät muutokset ja määritetään yksilöllisesti paras leikkaustekniikka sekä tehdään mittaukset, joiden perusteella valitaan sopivan vahvuinen keinolinssi.

Keinolinssi valitaan siten, että samalla vähennetään leikkauksen jälkeistä riippuvuutta silmälaseista. Keinolinssin valinnalla voidaan näkeminen ilman laseja painottaa joko lähelle, esimerkiksi lukemista varten, tai kauas, esimerkiksi ajamista varten. Voit aina valita moniteholinssin, joka vapauttaa sinut pääsääntöisesti kokonaan silmälaseista.

Leikkauspäivän tapahtumat

Leikkauspäivän aamuna voi syödä normaalin aamiaisen ja ottaa normaalisti reseptilääkkeet ja tiputtaa muut mahdollisesti käytössä olevat silmätipat. Silmäsairaalassa leikkaava silmälääkäri suorittaa esitutkimuksen. Mikäli esitutkimus on jo tehty aikaisemmin, siirrytään suoraan tiputtamaan leikattavaan silmään mustuaista laajentavia tippoja. Tippoja laitetaan useita kertoja odoteltaessa mustuaisen laajentumista.

Potilaan hyvinvointia ja turvallisuutta valvotaan koko leikkauksen ajan asiantuntijoiden toimesta. Potilas asetetaan lepotuoliin mukavasti makuulleen ja silmä puudutetaan leikkausta varten suunnitelluilla tipoilla. Silmäkirurgi kertoo potilaalle pääkohdat leikkauksen kulusta ja vastaa potilaan viime hetken kysymyksiin.

Kaihileikkauksen jälkeen

Operaation jälkeen silmäleikkauksen tehnyt lääkäri antaa yhteystietonsa siltä varalta, jos sinulle tulee leikkauksesta jälkikäteen jotain kysyttävää.

Sallittua leikkauksen jälkeen:

  • suihku ja kasvojen peseminen vedellä
  • kantaminen, nostaminen ja kumartuminen
  • TV:n katseleminen ja lukeminen
  • ulkoileminen
  • silmälasien käyttäminen

Vältettävä leikkauksen jälkeen noin viikon ajan:

  • sauna ja uimavesi
  • silmien meikkaaminen
  • silmän painaminen tai hierominen
  • fyysinen rasitus

Tutustu leikkaaviin silmälääkäreihin