Terveet ja kauniit silmäluomet

Silmäluomen tehtävänä on suojata silmää ulkoisilta ärsykkeiltä, rajoittaa valon pääsyä silmään ja voidella silmää. Jos silmäluomi ei kykene näitä tehtäviään hoitamaan, saattaa silmän havainnointikyky heiketä tai silmä saattaa vioittua joko väliaikaisesti tai pysyvästi.

Yleisimmät silmäluomien ongelmat:

  • raskaat yläluomet
  • riippuluomi
  • alaluomien velttous
  • alaluomen sisäänkääntymä
  • alaluomen uloskääntymä
  • silmäluomien näpyt ja kasvaimet
  • silmäluomientulehdukset

Silmäaseman Silmäsairaalat tarjoavat kirurgiset palvelut kaikkien edellä mainittujen ongelmien hoitamiseen.

Mikä on lippaluomi?

Tavallisin luomen asentovirhe on raskas yläluomi. Yläluomeen kertyy iän myötä ihoylimäärää, joka muodostaa raskaan ihopoimun eli lipan. Kudosten veltostuessa silmäkuopassa oleva pehmustava rasva siirtyy ulospäin tehden luomesta turpean. Lippa korostuu, kun kulmakarvat painuvat painovoiman myötä alaspäin ja työntävät edellään ihopoimua yläluomen päälle. Lippaluomien korjaus on yleinen toimenpide. Leikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa ja tarvittaessa myös liiallista rasvakudosta sekä korotetaan luomipoimua ja muotoillaan silmäluomea.

Milloin luomileikkaukseen?

Lippaluomesta voi olla sekä lääketieteellistä että kosmeettista haittaa. Lippaluomi saattaa olla raskas, aiheuttaa näkökentän kaventumista ja näin ollen haitata näkemistä esim. autolla ajettaessa, näyttöpäätetyöskentelyssä ja muissa arkiaskareissa. Luomien painontunnetta yritetään myös usein huomaamatta keventää kohottamalla kulmakarvoja ja luomia, mikä saattaa aiheuttaa toistuvaa päänsärkyä.
Lippaluomi voi myös olla häiritsevä ulkonäköseikka ja hankaloittaa sosiaalisia tilanteita, joissa katsekontakti on usein tärkein tapa viestiä. Lippaluomen takia saattaa myös näyttää ikäistään vanhemmalta. Luomileikkaus on hyvä ratkaisu näihin ongelmiin.

Riippuluomi

Raskaat ja roikkuvat yläluomet voivat aiheuttaa sekä kosmeettista että lääketieteellistä haittaa. Näkökenttä voi kaventua ja jatkuva luomien sekä kulmakarvojen kohottaminen voi olla päänsäryn taustalla. Myös yleisilme voi olla väsynyt. Yläluomivaivojen taustalla voi olla lippaluomi, kulmakarvojen laskeutuminen tai riippuluomi tai kaikki nämä tekijät yhdessä. Lippaluomessa ylimääräinen iho ja toisinaan myös rasva muodostaa häiritsevän poimun ripsien päälle. Riippuluomessa sen sijaan luomireunan laskeutumisen taustalla on yläluomen kohottajalihas.

Alaluomien asentovirheet tai hankaavat ripset voivat aiheuttaa roskantunnetta, vetistystä, silmien punoitusta tai tulehduksia ja näin vaikuttaa näkökykyyn.

Silmäluomien näppylät ja kasvaimet voivat olla ikävän näköisiä ja haitata näkemistä ja lisäksi taustalla voi myös joskus olla pahanlaatuinen muutos.

Avoluomi

Avoluomi on riippuluomen vastakohta. Tällöin osa silmämunasta jää vaille luomen tuomaa suojaa ja silmän alaosa voi kuivua, haavautua ja tulehtua.

Luomen sisäänpäin kääntyminen johtaa silmäripsien hankaamiseen joka aiheuttaa roskantunnetta, vetistystä ja tulehduksia.

Luomen kääntyminen ulospäin taas johtuu ikääntymisen tuomasta lihasten löystymisestä. Tämä aiheuttaa silmän ärtymistä ja tulehtumista.

Leikkaus auttaa – käy maksuttomassa leikkausarviossa

Plastiikkakirurgisen silmäluomileikkauksen suunnittelun voi aloittaa varaamalla ajan Silmäsairaalan asiantuntijan tekemään maksuttomaan leikkausarvioon. Leikkausta ennen käydään myös kirurgin vastaanotolla, joka on maksullinen. Nämä käynnit eivät luonnollisesti velvoita leikkaukseen vaan tarkoituksena on keskustella potilaan kanssa leikkaukseen liittyvistä yksityiskohdista, mahdollisuuksista, toiveista ja odotuksista. Käynnin yhteydessä annetaan kustannusarvio leikkauksesta.

Tutustu leikkaaviin silmälääkäreihin