Sarveiskalvon valokovetushoito

Keratoconus eli sarveiskalvon kartiorappeumasairaus on ei-tulehduksellinen sarveiskalvon ohenemiseen johtava sairaus, jonka syy on avoin. Keratokonuksen esiintyvyys on noin 1/2000 ja sairaus alkaa yleensä varhaisessa puberteetissa. Varhaisena hoitona ovat sankalasit, kovat piilolasit tai sarveiskalvon sisäiset tukirenkaat, joista viimeksi mainittu on kirurginen menetelmä.

Pitkälle edenneen keratokonuksen hoito on sarveiskalvon siirto. Toistaiseksi ennaltaehkäisevää hoitoa keratokonukselle tai keratektasialle, eli sarveiskalvon eteenpäin työntymiselle, ei ole ollut.

Tehokas hoito

Sarveiskalvon valokovetus eli crosslinking (CXL) -hoito on ainoa keratokonuksen etenemisen pysäyttävä hoito. Ensisijaisesti CXL-hoito on tarkoitettu lievien sairauden muotojen hoidoksi ja on ensimmäinen ennaltaehkäisevä hoito tälle sairaudelle. Myös muissa sarveiskalvosairauksissa CXL-hoito näyttää olevan tehokas hoito. CXL-hoitoa voidaan antaa iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Hyvät tulokset

Indikaationa on etenevä sarveiskalvosairaus. Mikäli potilas ei pysty käyttämään piilolaseja niiden aiheuttaman ärsytyksen vuoksi, voi CXL-hoitoa myös käyttää. Käytettävissä olevat tulokset CXL-hoidon tehosta keratokonus-potilailla ovat hyvät. On osoitettu, että sairauden eteneminen pysähtyy, hajataitteisuus vähenee ja samoin potilaiden näkökyky usein paranee. Hoidon tavoite on ensisijaisesti pysäyttää sairauden eteneminen.

Kysy lisää ja varaa aika

Sarveiskalvon valokovetushoitoja tehdään Silmäsairaaloissamme. Hoitoon pääsee jonottamatta joko oman silmälääkärin lähetteellä tai varaamalla meiltä ajan silmälääkärimme vastaanotolta. Hae lähin toimipiste ja varaa aika silmälääkärille >>

Kysy lisää leikkausneuvonnastamme

Lisätietoja sarveiskalvon valokovetushoidosta saat myös leikkausneuvonnastamme suoraan hoitajiltamme. Neuvonta palvelee arkipäivisin puhelimitse kaikissa Silmäsairaaloissamme:

Espoo >>
Helsinki >>
Joensuu >>
Kouvola >>
Kuopio >>
Rovaniemi >>
Turku >>
Vantaa >>