MIKÄ ON KAIHI?

Kaihi (ent. harmaakaihi) tarkoittaa mykiön eli silmän sisällä olevan linssin samenemista. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä ja tulee kaikille aikanaan. Joskus mykiö voi samentua myös ulkoisista syistä johtuen. Tällaisia ovat esimerkiksi silmätapaturmat, silmien altistuminen auringonvalolle sekä jotkin silmätaudit tai niihin käytetyt lääkkeet.

Millaisia oireita kaihi aiheuttaa?

Kaihi kehittyy usein hitaasti, joten sen oireita voi aluksi olla vaikea tunnistaa. Tämä koskee erityisesti iän mukanaan tuomaa kaihia. Ensimmäinen oire on usein silmän muuttuminen likitaittoisemmaksi. Tämä tarkoittaa, että plusmerkkisillä kaukolaseilla ei enää näe hyvin kauas ja ne saattavat muuttua tarpeettomiksi. Miinusmerkkisiä kaukolaseja taas joudutaan vahvistamaan. Muita oireita voivat olla häikäisy, hämäränäön heikkeneminen ja värien muuttuminen ´likaisiksi´. Kaihin edetessä silmien eteen vaikuttaa ilmaantuvan huntumaista sameutta ja näöntarkkuus sumenee.

Kaihin toteamiseksi ja asianmukaisen hoidon järjestämiseksi tarvitaan silmätautien erikoislääkärin tutkimus. Tässä tutkimuksessa määritetään kaihin aste, mahdollinen leikkaustarve sekä muiden mahdollisten silmäsairauksien osuus.

Ketkä kuuluvat kaihin riskiryhmään?

Ikääntyminen on tärkein kaihin kehittymiseen vaikuttava tekijä. Yli 65-vuotiaista noin kolmanneksella on näkökykyä alentavaa kaihimuutosta. Yli 85-vuotiaista yli 70 prosentilla on kaihimuutoksia.

Perinnölliset tekijät voivat selittää n. 50 % ikään liittyvästä kaihista. Myös liiallinen alkoholin käyttö, tupakointi ja ylipaino saattavat nopeuttaa kaihin muodostumista, samoin diabetes.

Miten kaihia hoidetaan?

Kaihia ei voi ehkäistä ennakolta eikä siihen ole mitään tehokasta lääkehoitoa. Ainoa hoito on leikkaus, joka voidaan tehdä missä kehityksen vaiheessa tahansa. Sopiva aika leikata on heti kun kaihi alkaa haitata lukemista tai autolla ajoa. Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi eli mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Leikkaus tehdään lähes poikkeuksetta paikallispuudutuksessa, nukutus ei yleensä ole tarpeen.

Kaihi voidaan leikata sairaalassa tai yksityisesti. Sairaalassa kaihin voi leikkauttaa yleisenä potilaana, jolloin pääsee poliklinikkamaksulla. Sairaaloihin on yleensä pitkähköt jonot (jopa vuosia) eikä edes jonoon pääse ennen kuin näkö on jo melko huono. Esimerkiksi HYKSin jonoon pääsee vasta kun kaihisilmän näkö on alle 0.3. (1.0 on normaali näkö, 0.6 riittää henkilöajokorttiin ja 0.3 on sosiaalisen sokeuden raja).

Yksityisiä kaihileikkausklinikoita on kaikissa isommissa kaupungeissa. Leikkauksiin pääsee nopeasti, mutta potilas joutuu maksamaan itse todelliset kulut, joten leikkausten hinnat ovat selvästi korkeammat. Kela kuitenkin korvaa yksityisellä sektorilla tehdyn leikkauksen hinnasta osan.

Silmäaseman palvelut ja kaihi

Tarjoamme kaikki kaihin tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet kaihia, varaa aika silmälääkärille. Hae lähin toimipiste ja varaa aika silmälääkärille >>

Kaihileikkaukset tehdään Silmäsairaaloissamme. Leikkaukseen pääsee jonottamatta joko oman silmälääkärin lähetteellä tai varaamalla meiltä ajan kaihikirurgiaan perehtyneen silmälääkärin vastaanotolta.

Kysy lisää leikkausneuvonnastamme

Lisätietoja kaihista ja sen hoitamisesta saat leikkausneuvonnastamme suoraan hoitajiltamme. Neuvonta palvelee arkipäivisin puhelimitse kaikissa Silmäsairaaloissamme:

Espoo >>

Helsinki >>

Joensuu >>

Kouvola >>

Kuopio >>

Lappenranta >>

Rovaniemi >>

Tampere >>

Turku >>

Vantaa >>

Lisätietoja kaihista muualla

Kaihi.fi >>

Wikipedia >>