Mikä on silmänpohjan ikärappeuma?

Silmänpohjan ikärappeuma on sairaus, jossa verkkokalvon rakenne vaurioituu. Ikärappeumaa on kahta muotoa: kuivaa ja kosteaa.

Kuivassa oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus hitaampi kuin kosteassa, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Kostean rappeuman etenemistä voidaan pyrkiä estämään laserhoitojen tai silmän sisään annettujen lääkehoitojen avulla. Sairauden toteaminen ja hoitojen aloittaminen riittävän ajoissa on ensiarvoisen tärkeää.

Millaisia oireita silmänpohjan ikärappeuma aiheuttaa?

Silmänpohjan ikärappeuman tyypillisiä oireita ovat viivojen vääristyminen ja näöntarkkuuden heikkeneminen. Näkökentässä saattaa myös esiintyä selkeitä mustia tai valkoiset alueita. Lukiessa osa kirjaimista saattaa kadota.

Ketkä kuuluvat silmänpohjan ikärappeuman riskiryhmään?

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus. Sen suurimmat aiheuttajat ovat ikääntyminen ja perintötekijät. Myös sydän- ja verisuonisairaudet, tupakointi, ylipaino sekä liian vähäinen hedelmien ja vihannesten syönti lisäävät riskiä.

Miten silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan?

Silmänpohjan ikärappeumaa hoidetaan mm. injektioilla, verisuonten kasvutekijöitä estävillä VEGF-inhibiittoreilla sekä laserilla.

Silmäaseman palvelut ja silmänpohjan ikärappeuma

Silmäasema tarjoaa kaikki silmänpohjan ikärappeuman tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet silmänpohjan ikärappeumaa, varaa aika silmälääkärille.