Mikä on taittovirhe?

Sarveiskalvo ja linssi eli mykiö taittavat silmään tulevaa valoa. Terävä näkökyky edellyttää, että valo taittuu oikealla tavalla ja voimalla. Lyhyt eli halkaisijaltaan pieni silmämuna edellyttää enemmän taittovoimaa ja pitkä eli iso silmämuna vähemmän. Epäsuhta sarveiskalvon ja mykiön yhteenlasketun taittovoiman ja vastaavasti silmän pituuden välillä on taittovirhe. Taittovirheet jaetaan liki-, pitkä- ja hajataitteisuuteen.

Millaisia oireita taittovirhe aiheuttaa?

Taittovirheet aiheuttavat näön heikkenemistä. Likitaitteinen silmä ei näe hyvin kauas, kun taas pitkätaitteinen silmä ei näe hyvin lähelle. Hajataitteisuus saattaa puolestaan aiheuttaa varjokuvan muodostumista. Lisäksi taittovirheiden oireina voi olla mm. silmien väsymistä, kirvelyä, valonarkuutta sekä päänsärkyä.

Ketkä kuuluvat taittovirheen riskiryhmään?

Taittovirheet ovat hyvin tavallisia suomalaisten keskuudessa. Liki- ja pitkätaittoisuus ovat osittain perinnöllisiä. Suuremmat, yli 6 dioptrian taittovirheet ovat yleensä selkeämmin periytyviä, pienemmät vähemmän. On myös havaittu, että runsas lähityö lisää likitaittoisuuden kehittymisen todennäköisyyttä.

Miten taittovirheitä hoidetaan?

Taittovirheet voidaan korjata silmälaseilla, piilolinsseillä tai laserleikkauksella.

Silmäaseman palvelut ja taittovirheet

Silmäasema tarjoaa kaikki taittovirheiden tutkimiseen ja hoitoon liittyvät palvelut. Jos epäilet taittovirhettä, käy optikolla tarkistuttamassa asia. Hae lähin toimipiste ja varaa aika optikolle >>

Jos haluat eroon silmälaseista ja piilolinsseistä, on silmien laserleikkaus paras ratkaisu. Teemme laserleikkaukset Silmäsairaaloissamme. Leikkaukseen pääsee jonottamatta. Varaa aika ilmaiseen hoitoarvioon laserleikkaus.fi -sivustolla >>

Kysy lisää leikkausneuvonnastamme

Lisätietoja taittovirheestä ja laserleikkauksesta saat leikkausneuvonnastamme suoraan hoitajiltamme. Neuvonta palvelee arkipäivisin puhelimitse kaikissa Silmäsairaaloissamme:

Espoo >>

Helsinki >>

Joensuu >>

Kouvola >>

Kuopio >>

Lappenranta >>

Rovaniemi >>

Turku >>

Vantaa >>

Lisätietoja taittovirheistä muualla

Poliklinikka.fi >>

Wikipedia >>