Silmistä

Silmäaseman etälääkäri tutkii silmät myös syrjäseuduilla

Jos lähin silmälääkäri on niin kaukana, että vastaanottokäynti vie kokonaisen päivän, silmien säännöllinen tarkastus voi helposti jäädä hoitamatta. Silmäaseman rekka kiertää Suomen pieniä paikkakuntia ympäri vuoden ja tarjoaa ensimmäisenä Suomessa silmälääkärin etävastaanottopalveluita.

Suomi on Euroopan unionin harvimmin asuttu maa, ja syrjäseuduilla matka lähimmälle silmälääkärille saattaa olla satoja kilometrejä. Ongelmaan löytyi ratkaisu, kun Silmäaseman silmälääkäri Roope Sihvola keksi kiinnittää live-kameran optikon mikroskooppiin. Sihvolan neronleimauksen ansiosta etälääkäri voi nyt tutkia asiakkaan silmät jopa toiselta puolelta Suomea.

Etälääkärin vastaanotto on ollut meillä tavoitteena jo jonkin aikaa, mutta odottelimme turhaan markkinoille valmista teknologiaa. Päätimme lopulta toteuttaa vastaanoton olemassa olevilla laitteilla, sillä tiesimme, miten paljon tarvetta sille oli”, Sihvola valottaa.

 

Etälääkärin vastaanotolla silmien terveydestä saadaan yhtä kattavat tiedot kuin perinteisellä silmälääkärikäynnillä.

Videokuvaa silmästä reaaliajassa

Optikko ja etälääkäri tekevät tiivistä yhteistyötä läpi vastaanottokäynnin. Ensin optikko tutkii asiakkaan näön, mittaa silmänpaineen ja ottaa silmänpohjan rakennekuvat eli OCT-kuvat silmälääkärin lausuntoa varten. Lääkäri katsoo kuvat vastaanottohuoneessaan ja kertoo tulokset optikolle ja asiakkaalle puhelimitse.

Silmän etuosa tutkitaan vielä yhdessä kameralla varustetulla mikroskoopilla, jonka avulla etälääkäri näkee asiakkaan silmään tietokoneensa ruudulta.

 

Etälääkärin vastaanotto toimii puhelimella

Etälääkäripalvelut vaativat mikroskoopin ja kameran lisäksi vain tietokoneen, internetyhteyden ja puhelimen. Kuvaruudulta on yllättävän helppo erottaa esimerkiksi kaihimuutokset”, idean isä Sihvola iloitsee.

Asiakas kuulee koko ajan optikon ja lääkärin keskustelun puhelimen kaiuttimelta ja voi vapaasti esittää kysymyksiä, jos niitä herää.

 

Etälääkäripalvelut kertovat kaiken oleellisen

Etälääkärin vastaanotolla silmien terveydestä saadaan yhtä kattavat tiedot kuin perinteisellä silmälääkärikäynnillä. Tarvittaessa lääkäri kirjoittaa lähetteen jatkotutkimuksiin lähimpään silmäsairaalaan.

Optikko Annukka Iivari on saanut etälääkäripalveluista ainoastaan positiivista palautetta: ”Jopa etukäteen varauksella suhtautuneet asiakkaat ovat jälkeenpäin sanoneet, että tämähän oli tosi hyvä. On myös ollut todella palkitsevaa, kun moni näköongelmiaan pitkään hautonut on päässyt etävastaanoton ansiosta ajoissa hoitoon.

 

Lähes 130 kilometrin matkan Nurmeksesta Kuopioon välttänyt Vuokko Kiviniemi on malliesimerkki asiakkaasta, jonka elämää Silmäaseman etälääkäripalvelut helpottavat.

Meille syrjäseudulla asuville tämä on aivan mahtava palvelu. Etälääkärin kanssa oli luontevaa jutella puhelimen välityksellä, ja sain silmien määräaikaistarkastuksen hoidettua helposti ajallaan. Tulen ehdottomasti uudestaan!”

 

Uusi ketterä palvelukonsepti, joka hyödyntää digitaalisuutta uudella tavalla 

Silmälääkärin etävastaanotto on uusi, ketterä palvelukonsepti, joka tarjoaa asiakkaalle entistä parempaa palvelua paikallisesti. Etävastaanotto on esimerkki Silmäaseman uuden strategian mukaisesta toiminnasta, jossa hyödynnetään digitaalisuutta uudella tavalla, tavoitteena olla hyvän näkemisen ykkösvalinta.

”Näemme silmälääkärin etävastaanotoissa suurta potentiaalia. Seuraamme mielenkiinnolla, kuinka suuren suosion palvelu herättää, ja olemme valmiit laajentamaan toimintaa nopeastikin kysynnän mukaan”, Sihvola kertoo.

Silmäaseman rekan seuraavat etävastaanotot