Silmistä

Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Erilaiset silmätulehdukset

Sidekalvontulehdus on silmätulehduksista yleisin. Se on yleensä vaaraton ja paranee itsestään. Sidekalvontulehdus voi olla joko bakteerin tai viruksen aiheuttama ja oireilla vain toisessa silmässä. Punoittava ja kirvelevä silmä, joka erittää kellertävää nestettä, viittaa bakteerin aiheuttamaan sidekalvontulehdukseen. Se voi puhjeta esimerkiksi ylähengitystieinfektion seurauksena. Viruksen aiheuttama tulehdus oireilee molemmissa silmissä vetisenä, kirkkaana vuotona. Oireet alkavat usein äkillisesti. Myös allerginen silmätulehdus vaikuttaa molempiin silmiin. Sen oireet ovat silmien punoitus, vetistäminen, kutina, rähmiminen ja valonarkuus.

 

Sarveiskalvontulehdus on harvinaisempi ja vaatii kiireellistä hoitoa. Sen aiheuttaa usein herpes- tai adenovirus. Viruksesta johtuvan silmätulehduksen oireet ovat arkuus valolle ja kirkkaan nesteen erittyminen silmästä. Silmän alueen tulehduksia ovat lisäksi silmäluomen tulehdus, silmän kovakalvon tulehdus ja silmänsisäinen tulehdus.

 

Silmätulehduksen oireet

• Silmien punoitus

• Silmän tai silmän alueen kipu

• Rähmän, kellertävän tai kirkkaan nesteen erittyminen silmästä

• Silmäluomien liimautuminen yhteen yön aikana

• Silmäluomen turvotus

• Valonarkuus

• Näkökyvyn aleneminen

 

Miten toimin jos epäilen silmätulehdusta?

Nuhaan tai ylähengitystieinfektioon liittyvä sidekalvontulehdus ei yleensä vaadi hoitoa vaan paranee taudin myötä itsestään. Jos kärsit silmätulehdukseen viittaavista voimakkaammista ja häiritsevistä oireista, käy tarkistuttamassa asia. Silmätulehdus todetaan lääkärin vastaanotolla. Hakeudu hoitoon mahdollisimman pian, jos oireina ovat näkökyvyn aleneminen ja silmäkipu. Varaa aika lääkärille pikimmiten myös silloin, jos muut silmätulehduksen oireet ovat erityisen voimakkaat tai yleiskuntosi laskee huomattavasti silmäoireiden yhteydessä. Harvinaisemmat vaivat, kuten vammaa tai silmäleikkausta seuraava silmänsisäinen tulehdus, vaativat välitöntä lääkärihoitoa.

 

Silmätulehduksen hoito

Viruksen aiheuttamaan silmätulehdukseen ei ole täsmähoitoa, vaan se paranee itsestään. Bakteerin aiheuttamaa sidekalvontulehdusta hoidetaan antibioottia sisältävillä silmätipoilla. Lääkäri määrää silmätipat ja ohjeistaa niiden käyttöön. Tippoja lisätään silmään muutaman tunnin välein. Yöksi silmään laitetaan hoitavaa salvaa.

Silmätulehdus vaatii tippojen käytön lisäksi myös omahoitona silmän alueen huolellista puhtaanapitoa. Pidä rähmivä silmä puhtaana, jotta silmätipat pääsevät kunnolla vaikuttamaan. Mikäli oireet eivät helpota muutamassa päivässä, konsultoi silmälääkäriä uudelleen.

Muissa silmän tulehduksissa hoito vaihtelee tulehduksen aiheuttajan mukaan.

 

Lapsen silmätulehdus

Silmätulehdus lapsella voi puhjeta samanaikaisesti esimerkiksi korvatulehduksen kanssa ja liittyy monesti nuhakuumeeseen. Taudinkuva ja hoito ovat samat kuin aikuisilla, mutta lapsen kohdalla kannattaa tarkkailla oireita ja hakeutua heti lääkäriin mikäli ne ovat häiritseviä tai eivät helpota. 

Epäiletkö silmätulehdusta?

Mikäli oireesi ovat voimakkaat tai niihin liittyy yleiskunnon laskua, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Kevään lisääntyvä valo herättää talven aikana uinuneen luonnon ja saa kasvit puhkeamaan loistoon. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös siitepölykauden alkua, joka aiheuttaa monille voimatonta oloa, tukkoista nenää sekä kaihertavia ja vuotavia silmiä. Kuulostaako tutulta? Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.

Silmäluomessa on Meibomin rauhaseksi kutsuttuja talirauhasia. Näärännäppy on rauhasen tukkeumasta johtuva tulehdus ylä- tai alaluomessa. Bakteerin aiheuttama tulehdus kehittää luomeen punaisen, turvonneen patin. Näärännäppy silmässä ei ole tarttuva, ja se rauhoittuu usein hoidon seurauksena muutaman viikon kuluessa.

Onko sinulla kysyttävää silmäoireista?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.