Silmistä

Karsastus

Karsastus tarkoittaa sitä, että silmät eivät pysty tarkentamaan yhtä aikaa samaan kohtaan. Se voi olla jatkuvaa, puolta vaihtavaa tai vain tutkittaessa huomattavaa piilokarsastusta, joka kuitenkin aiheuttaa oireita ja on siksi tärkeää hoitaa.

Mitkä ovat karsastuksen oireet?

Karsastuksen oireet vaihtelevat. Karsastus voi aiheuttaa kaksoiskuvia ja päänsärkyä sekä silmien rasittumista. Myös pään virheasennot johtuvat usein karsastuksesta.


 

Mistä karsastus johtuu?

Karsastus johtuu silmän liikuttajalihasten häiriöstä, joka on osin perinnöllistä. Joskus karsastus voi olla varhainen merkki silmäsairaudesta. Siksi oireista kannattaa aina keskustella asiantuntijan kanssa.

Karsastus on yleinen vaiva

Arviolta 5 % suomalaisista karsastaa.

Joka neljännellä karsastavalla lapsella on myös karsastava sisarus tai vanhempi.

Keskoslapsilla karsastus on muita tavallisempaa.

Apua karsastukseen Silmäasemalta

Karsastus aiheuttaa kiusallisia oireita, häiritsee näkemistä ja saattaa vaikuttaa etenkin lasten itsetuntoon. Silmäasema tarjoaa kaikki karsastuksen tutkimus- ja hoitopalvelut saman katon alta, niin aikuisille kuin lapsille.

Usein kysytyt kysymykset karsastuksesta

Miten karsastusta hoidetaan?

Aikuisten karsastusta hoidetaan prismalaseilla tai silmän liikuttajalihaksiin kohdistuvalla leikkauksella. Lapsen karsastusta hoidetaan pääasiassa peittohoidolla tai silmälasien avulla, mutta vaikeissa tapauksissa vaihtoehtona on myös karsastusleikkaus.

Milloin on syytä epäillä piilokarsastusta?

Piilokarsastus tulee erityisesti esille tarkkaa lähinäköä vaativissa askareissa: lukiessa rivit tai kirjaimet hyppivät, kuva sumenee tai ilmestyy kaksoiskuvia. Lähityöskentely voi myös aiheuttaa silmä- tai pääkipuja.

Miten piilokarsastus oireilee lapsella?

Lapset eivät aina osaa kuvailla oireita vaan saattavat välttää esimerkiksi lukemista. Lapsi ei ehkä näe hyvin lähelle, ei erota kaikkia kirjaimia tai ei pysy rivillä lukiessaan. Piilokarsastuksen oireita ovat myös silmien väsyminen, keskittymisvaikeudet ja päänsärky.

Mitä peittohoito tarkoittaa?

Peittohoidossa parempi silmä peitetään lapun alle säännöllisesti tietyksi ajaksi.

Miksi lapsen karsastus on erityisen tärkeää huomata ajoissa?

Lapsen silmä muuttuu kasvaessaan ja sen vuoksi lapsen näköön voi vielä vaikuttaa. Ilman hoitoa karsastavan silmän näkö voi jäädä pysyvästi heikommaksi. Karsastuksesta johtuvat lähinäön ongelmat saattavat myös vaikuttaa lapsen koulumenestykseen ja ulkonäköä häiritsevä karsastus itsetunnon kehitykseen.

Onko karsastus vaarallista?

Karsastus sinänsä ei ole vaarallista, vaikka se saattaakin aiheuttaa häiritseviä oireita. Vain harvoissa tapauksissa karsastuksen taustalta löytyy jokin vamma tai sairaus. Karsastuksen syy on kuitenkin aina hyvä selvittää silmälääkärin vastaanotolla.

Mikä on ortoptisti?

Ortoptisti on korkeakoulutettu silmäterveyden asiantuntija, joka tutkii ja diagnosoi erityisesti silmän liikuttamiseen ja tarkentamiseen liittyviä häiriöitä. Ortoptistin erikoisosaamista ovat esimerkiksi karsastus, laiska silmä ja kaksoiskuvat.

Miten valmistaudun karsastusleikkaukseen?

Jos leikkaus on paras ratkaisu sinun silmillesi, sovimme leikkauspäivästä ja käymme läpi, miten valmistaudut leikkaukseen.

Karsastusleikkaus tehdään aina nukutuksessa, joten sitä ennen sinun täytyy olla 24 tuntia syömättä ja juomatta. Alkoholia ei saa nauttia ennen leikkausta eikä leikkaukseen voi tulla sairaana. Saat lääkäriltämme yksityiskohtaiset ohjeet, miten toimia mahdollisten lääkitystesi suhteen.

Mitä karsastusleikkauksessa tapahtuu?

Leikkauksella korjataan silmien asentoa ja poistetaan karsastuksen häiritseviä oireita. Karsastuksen tyypistä ja määrästä riippuen leikkauksessa heikennetään, kiristetään tai siirretään silmän liikuttajalihaksia.

Saavu paikalle noin puoli tuntia ennen leikkausta. Karsastusleikkaus on nukutuksessa tehtävä päiväkirurginen toimenpide. Pääset kotiin samana päivänä, kun näemme, että voit hyvin.

Miten toivun karsastusleikkauksesta?

Karsastusleikkauksesta toipuminen kestää muutaman viikon. Pääset useimmiten kotiin jo leikkauspäivänä, mutta leikattua silmää on tärkeä suojata lapulla seuraavaan aamuun asti. Leikkausta seuraavina viikkoina saatat nähdä kahtena, ja silmässäsi voi olla roskantunnetta, vetistystä ja punoitusta. Sairauslomaa tarvitset työstäsi riippuen pari viikkoa.

Saat meiltä ohjeet silmän puhdistamiseen, ja lääkäri määrää sinulle antibiootti-kortisonitippoja. Voit tehdä tavallisia askareita ja käydä suihkussa jo seuraavana päivänä, mutta silmän hieromista, painamista ja kastelemista sekä rajua liikuntaa, saunomista ja uimista on syytä välttää kolmen viikon ajan. Lapset saavat palata kouluun ja hoitoon 3 päivän kuluttua leikkauksesta.