Silmien terveys
Näkökenttätutkimus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoja näkökentän muutoksista

Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn. Silmäaseman optometristi Marikki Suvala kertoo, miten näkökenttätutkimus etenee ja miten siihen kannattaa valmistautua.

Näkökenttätutkimus on muun muassa silmänpaineen mittaamisen ja silmänpohjan kuvantamisen lisäksi tärkeässä roolissa glaukooman toteamisessa. Hoitamaton glaukooma vaurioittaa edetessään näköhermoa pysyvästi, joten varhainen diagnoosi on taudin hoidossa kaikkein tärkeintä.

“Asiakas ei välttämättä itse huomaa glaukooman etenemistä tai sen jo aiheuttamia muutoksia, sillä tauti saattaa olla pitkään oireeton. Näkökenttätutkimus on tärkeä silmälääkärin suosittelemin kontrollivälein”, optometristi Marikki Suvala täsmentää.

 

Tutkimukseen silmälääkärin lähetteellä

Lisäksi näkökenttää tutkitaan tiettyjen neurologisten sairauksien tai ongelmien yhteydessä, esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Tällöin varmistetaan erityisesti, täyttyvätkö ajokortin näkövaatimukset edelleen.

“Neurologisista syistä näkökentässä voi tapahtua muutoksia myös parempaan suuntaan, mutta ne ovat aina yksilöllisiä”, Suvala painottaa.

Näkökenttätutkimuksen tekee optikko, sairaanhoitaja, lähihoitaja tai tutkimushoitaja. Silmälääkäri vastaa tulosten tulkinnasta ja mahdollisesta diagnoosista, jos näkökenttätutkimus antaa viitteitä poikkeavuuksista. Suvalan mukaan jatkohoitona voi olla esimerkiksi säännöllinen seuranta tai lääkityksen aloittaminen.

 

Vaivaton tutkimus sujuu paremmin levänneenä

Täysin kivuton näkökenttätutkimus tehdään puolipallomaisella näkökenttälaitteella. Tutkittava katsoo laitteen sisällä olevaa merkkivaloa ja painaa kädessään olevaa nappia aina nähdessään sattumanvaraisesti ja eri kirkkaudella välähtäviä valoja. Näkökenttälaitteen tietokoneohjelma piirtää tulosten perusteella kuvan näkökentästä. Tutkimus kestää 30–60 minuuttia laitteesta riippuen.

Näkökenttätutkimuksessa ei yleensä tarvita mustuaista laajentavia silmätippoja, joten tutkimukseen voi tulla autolla. Suvala kuitenkin muistuttaa, että samalla kertaa saatetaan tehdä muita tutkimuksia, joissa tippoja joudutaan käyttämään. Silmäaseman ulkopuolelta tutkimukseen tulevien tulisi ottaa mukaansa silmälääkärin tekemä tutkimus- ja hoitomääräys, jonka koodista voimme varmistaa juuri oikean tutkimuksen. Silmäaseman silmälääkäreiden asiakkaista nämä tiedot löytyvät jo järjestelmästämme. Suvala vinkkaa myös riittävästä levosta valmistautumisessa.

“Näkökenttätutkimukseen on hyvä tulla kunnolla levänneenä, koska vireystila vaikuttaa tutkimustuloksiin. Esimerkiksi huonosti nukutun yön jälkeen tai kovassa flunssassa voi olla vaikea keskittyä tutkimukseen ja tulos saattaa olla huonompi kuin riittävillä yöunilla.”

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Glaukooma eli silmänpainetauti
Glaukooma eli silmänpainetauti
Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit