Tietoa silmistä
Glaukooma, eli näköhermoa vaurioittava sairaus
Glaukooma, eli silmänpainetauti
Glaukooma, eli silmänpainetauti
Huolestuttaako glaukooma? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Glaukooma – silmäsairaus, joka tunnettiin ennen nimellä silmänpainetauti


Mikä on glaukooma?

Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Hoitamattomana glaukooma aiheuttaa puutoksia näkökentässä ja näöntarkkuuden heikentymistä. 

Glaukooman aiheuttamat näköhermon vauriot ovat pysyviä. Glaukooman kehitystä pystytään kuitenkin tehokkaasti hidastamaan ja sen eteneminen jopa pysäyttämään, kun tauti huomataan riittävän nopeasti. 

Lue lisää: silmäkirurgi Ilkka Puusaari kertoo 6 syytä, miksi varhainen diagnoosi on glaukooman tärkein hoito


Mistä glaukooma johtuu?

Glaukooman syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta kohonnut silmänpaine lisää sairastumisen riskiä. Sopiva silmänpaine pitää silmämunan pyöreänä ja sarveiskalvon kuperana, mutta liian korkea paine voi vaurioittaa näköhermoa joko painamalla sitä tai heikentämällä sen verenkiertoa. 

Glaukoomassa kohonnut silmänpaine johtuu silmään pakkautuneesta kammionesteestä. Jos kammioneste ei pääse pois silmästä esimerkiksi tukoksen tai silmän ahtaan rakenteen vuoksi, silmänpaine nousee. Korkea silmänpaine ei välttämättä tarkoita glaukoomaa, mutta sitä on syytä seurata säännöllisillä silmälääkärikäynneillä. 

Muita glaukooman riskitekijöitä ovat yli 40 vuoden ikä, silmään kohdistuneet iskuvammat, diabetes ja likinäköisyys. Glaukooma on myös osittain periytyvä. Glaukooman esiintyminen lähisuvussa 3–4-kertaistaa sairastumisriskin.


Mitkä ovat glaukooman oireet?

Glaukooman oireet vaihtelevat yksilöllisesti, ja tauti on usein täysin oireeton. Noin puolet glaukoomapotilaista sairastaa tautia tietämättään. Oireet, kuten näkökentän kaventuminen tai tarkan näön heikentyminen ilmaantuvat vasta glaukooman jo edettyä pidemmälle. Glaukooman merkit näkyvät onneksi silmälääkärin rutiinitarkastuksessa, jolloin tehokas hoito päästään aloittamaan ajoissa. 


Kuulutko glaukooman riskiryhmään? Kartoita glaukoomariskisi näiden kysymysten avulla:


  • Onko sinulla koskaan mitattu kohonneita silmänpainearvoja?
  • Oletko havainnut näkökentässäsi puutoksia tai kadotatko helposti esineitä näkökentästäsi, vaikka tiedät niiden sijainnin?
  • Onko lähisuvussasi esiintynyt glaukoomaa eli vaikuttaako glaukooman periytyvyys sairastumisriskiisi? 
  • Oletko yli 40-vuotias, ja edellisestä silmälääkärikäynnistäsi on yli 5 vuotta?
  • Onko sinulla todettu silmäsairauksia?
  • Onko sinulle tehty silmäleikkaus?

Mitä useampaan kysymykseen vastasit myöntävästi, sitä tärkeämpää sinun on tutkituttaa silmäsi säännöllisesti. 

Alkavan glaukooman merkit voidaan huomata myös näöntarkastuksessa tai silmälääkärin vastaanotolla. Jos silmänpaineesi on koholla tai optikko epäilee glaukoomaa, varaamme sinulle heti ajan tarkempiin tutkimuksiin. Tutustu toimipaikkakohtaiseen hinnastoon tästä.

Silmänpaineen mittaus ilman ajanvarausta
Glaukooma voi aluksi olla täysin oireeton, mutta sen mahdollisuus selviää yksinkertaisella silmänpaineen mittauksella. Siksi mittaamme silmänpainetta ilman ajanvarausta kaikissa myymälöissämme. Kivuton mittaus vie vain viisi minuuttia, mutta se voi pelastaa silmäsi.
Silmänpaineen mittaaminen
Onko glaukooma periytyvää ja muita kysymyksiä glaukoomasta
Onko glaukooma periytyvää ja muita kysymyksiä glaukoomasta
Huolestuttaako glaukooma? Varaa aika silmälääkärille.
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Stop glaukoomalle!
Silmälääkäri Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana.
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Silmäasemalta saat kaikki glaukooman toteamiseen ja seurantaan tarvittavat tutkimukset sekä yksilöllisen hoidon. Tavoitteemme on saada jokainen glaukoomapotilas nopeasti hoitoon, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa hidastaa tai jopa pysäyttää taudin eteneminen.
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen kuuluu yleisimpiin silmätutkimuksiin. Se on kivuton toimenpide, joka kestää vain muutamia sekunteja.
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.
Näytä kaikki artikkelit