Tietoa silmistä
Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide
Silmänpaineen mittaaminen
Silmänpaineen mittaaminen
Tule silmänpaineen mittaukseen ilman ajanvarausta
KATSO LÄHIN SILMÄASEMA

Silmänpaineen mittaaminen on nopea toimenpide

Silmänpaineen mittaaminen kuuluu yleisimpiin silmätutkimuksiin. Se on kivuton toimenpide, joka kestää vain muutamia sekunteja.

Yli 40-vuotiaille silmänpaineen mittaamista suositellaan parin vuoden välein. Mittaus tehdään tavallisimmin optikon näöntarkastuksessa esimerkiksi silmälasien uusinnan yhteydessä. Se kuuluu myös silmälääkärin rutiinitutkimuksiin. Lue alta vastaukset yleisiin kysymyksiin silmänpaineen mittaamisesta.


Miten silmänpaineen mittaaminen tapahtuu?

Silmänpaine mitataan tutkimalla sarveiskalvon kimmoisuus. Se kestää vain hetken ja voidaan tehdä kahdella eri tavalla: aplanaatiotonometrillä tai iCare-kimmokemittarilla. 

Aplanaatiomittauksessa silmä puudutetaan tipoilla, ja mikroskooppiin kiinnitettävä tutkimuskärki laitetaan hetkeksi silmän pinnalle. iCare-laitteella tehtävässä kimmokemittauksessa steriili anturi hipaisee vain ohimenevästi silmää, jolloin puudutusta ei tarvita. Silmänpaineen mittaaminen ei satu tai tunnu epämukavalta kummallakaan menetelmällä. Se voi korkeintaan hieman kutittaa.


Mikä on normaali silmänpaine?

Normaali silmänpaine on yleensä 10-21 mmHg eli millimetriä elohopeaa. Sopivat arvot vaihtelevat yksilöllisesti ja riippuvat muun muassa silmän sarveiskalvon paksuudesta. Toisen korkea silmänpaine voi olla toiselle täysin normaali. 


Miksi silmänpaineet mitataan?

Silmänpaineen mittaaminen on tärkeä osa silmäterveyden hoitoa. Kohonneet silmänpaineet eivät yksinään kerro silmälääkärille tarpeeksi, joten silmänpaineen mittaaminen on vain yksi osa laajempia tutkimuksia. 

Joskus kohonnut silmänpaine saattaa viitata glaukoomaan, joka saattaa hoitamattomana uhata näkökykyä. Glaukoomaa voidaan kuitenkin hoitaa tehokkaasti, kun se havaitaan ajoissa, ja silmänpaine koholla on vain yksi glaukooman riskitekijä. 

Jos sinulla on silmänpaine koholla, optikko ohjaa sinut matalalla kynnyksellä eteenpäin silmälääkärille. Silmälääkäri seuraa tilannetta säännöllisesti. Silmänpaineen mittaaminen tehdään vuoden välein tai jopa kahdesti vuodessa, jos lähisuvussasi on todettu glaukoomaa. 


Mitkä ovat kohonneen silmänpaineen oireet?

Kohonnut silmänpaine ei aiheuta oireita paitsi äkillisessä silmänpainekohtauksessa. Tällöin silmänpaine on yli 40 mmHg ja oireet voimakkaat: näkö heikkenee nopeasti ja kipu on niin kova, että sen kanssa ei pärjää. Silmälääkärille täytyy hakeutua välittömästi. 

Äkillinen silmänpainekohtaus hoidetaan tekemällä silmään pieni reikä. Sen avulla silmän sisälle kerääntynyt liiallinen kammioneste pääsee purkautumaan ja silmänpaine helpottaa. 


Miten pääsen silmänpaineen mittaukseen?

Silmänpaineita mitataan kaikissa Silmäaseman lähes 150 myymälässä ympäri Suomea. Poikkea lähimmällä Silmäasemalla ilman ajanvarausta, kun sinulle sopii, tai kysy lisää asiantuntijoiltamme: p. 010190200 (mpm/pvm).

Tule silmänpaineen mittaukseen ilman ajanvarausta
KATSO LÄHIN SILMÄASEMA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Glaukooma – silmäsairaus, joka tunnettiin ennen nimellä silmänpainetauti
Glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus. Hoitamattomana glaukooma aiheuttaa puutoksia näkökentässä ja näöntarkkuuden heikentymistä.
Stop glaukoomalle
Stop glaukoomalle
Silmälääkäri Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana.
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Glaukooman hoito Silmäasemalla
Silmäasemalta saat kaikki glaukooman toteamiseen ja seurantaan tarvittavat tutkimukset sekä yksilöllisen hoidon. Tavoitteemme on saada jokainen glaukoomapotilas nopeasti hoitoon, sillä varhainen diagnoosi on paras tapa hidastaa tai jopa pysäyttää taudin eteneminen.
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimus antaa laajalti tietoa näkökentän muutoksista
Näkökenttätutkimuksessa kartoitetaan näkökentän muutoksia, laajuutta ja tarkkuutta. Tutkimuksessa voidaan löytää esimerkiksi glaukooma eli silmänpainetauti ennen kuin se ehtii vaikuttaa näkökykyyn.
Katso kaikki artikkelit