Palvelut
Optikon palvelut
Silmäasemalla optikon näöntarkastus on ilmainen silmälasien ostajalle.
VARAA AIKA
VARAA AIKA

Optikon palvelut – milloin optikolle?

Pohditko, tarvitsetko optikkoa vai silmälääkäriä? Varaa aika optikolle, jos haluat tarkistuttaa näkösi tai olet tulossa piilolinssitarkastukseen. Optikolta saat apua sekä silmälasien että piilolinssien valinnassa. Silmäasemalla optikon näöntarkastus on ilmainen silmälasien ostajalle.

Varaa optikon sijaan aika silmälääkärille, jos olet huolestunut silmiesi voinnista tai sinulla on todettu silmäsairaus tai tehty silmäleikkaus.


Kuinka usein optikolle?

Optikon näöntarkastuksessa kannattaa käydä viimeistään lähinäön heikentyessä 40–45-vuotiaana, sen jälkeen muutaman vuoden välein. Piilolinssien sopivuus varmistetaan vuosittain. Silmänpaineen mittausta suositellaan parin vuoden välein.


Mitä optikko tekee?

Optikko tutkii näkösi ja mittaa silmänpaineen. Optikon näöntarkastuksessa voidaan lisäksi tehdä silmän rakennekuvaus eli OCT-tutkimus. OCT-tutkimuksessa saadaan tarkkaa tietoa silmiesi terveydentilasta - jopa ennen minkäänlaisten oireiden alkamista. Saat tuloksista silmälääkärin kirjallisen lausunnon. Optikon perustutkimuksia täydentävät kattava liikennenäkötutkimus paljon autoileville ja erilaiset työnäkemisen palvelut yrityksille. 

Silmälasien ja linssien asiantuntijana optikko auttaa sinua löytämään sopivat silmälasit, piilolinssit tai aurinkolasit ja säätää tai korjaa niitä tarvittaessa. Myös piilolinssitarkastukset hoituvat optikon vastaanotolla. Jos näköäsi ei voi korjata silmälaseilla tai silmiäsi pitää tutkia lähemmin, optikko ohjaa sinut eteenpäin silmälääkärille.


Voiko optikko määrätä silmälasit?

Näöntutkimuksen jälkeen optikko voi määrätä silmälasit yli 8-vuotiaille, joiden silmät ovat terveet ja joille ei ole tehty silmäleikkausta. Optikko voi tehdä lapselle näöntarkastuksen, mutta alle 8-vuotiaan lapsen silmälasit määrää aina silmälääkäri.

Jos silmäsi on leikattu, optikko saa määrätä sinulle silmälasit vain silmälääkärin luvalla. Mikäli sinulla on todettu silmäsairaus, lääkärin luvan on oltava kirjallinen. 


Optometristi vai optikko?

Optometristi ja optikko ovat molemmat laillistetun optikon ammattinimikkeitä. Optikko ilman optometristin lisäkoulutusta tekee näöntarkastuksia sekä määrää silmälaseja ja piilolinssejä. Lisäkoulutuksen myötä optikko voi tehdä myös muun muassa erityistyölasitarkastuksia.

Optometristin pätevyys oikeuttaa optikon käyttämään silmien tutkimisessa mahdollisesti tarvittavia laajentavia silmätippoja, jonka vuoksi vain optometristit tutkivat lasten näköä. 

Varaa aika optikon näöntutkimukseen
VARAA AIKA