Kirjaudu sisään
Kaihi hoidetaan Silmäaseman silmäsairaaloissa päiväkirurgisella leikkauksella, jossa silmän oma samentunut linssi korvataan joko yksi- tai monitehoisella keinolinssillä. Olet tervetullut Silmäaseman kaihileikkaukseen joko yksityisenä potilaana tai julkisen terveydenhuollon palvelusetelillä.
Varaa aika
MAKSUTTOMAAN
LEIKKAUSKARTOITUKSEEN
010 190 200
Ma–pe 8–21, la 9–18 (mpm/pvm)
Kaihi on paras leikata heti, kun huomaat sen haittaavan elämääsi - kun vaikkapa lukeminen, arjen askareet tai autolla ajaminen vaikeutuvat sumentuneen näön vuoksi. Leikkauksen lykkäämisestä ei ole mitään lääketieteellistä hyötyä.
Silmäasemalla sinun ei tarvitse jonottaa kaihileikkaukseen. Saat leikkausajan silloin, kun sinulle sopii, läheltä sinua. Kaihileikkauksen yhteydessä pystymme korjaamaan myös muita näkemisen ongelmia kauko- ja likinäköisyydestä hajataittoon. Näin voit päästä kerralla jopa kokonaan eroon silmälaseista. Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan kaihileikkauksen kotihoito-ohjeisiin.
Silmäaseman henkilökohtaisessa leikkauskartoituksesssa sinulla on mahdollisuus keskustella näkemisen asiantuntijamme kanssa tilanteestasi sekä toiveistasi ja odotuksistasi silmäleikkauksen suhteen. Samalla voit kysellä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä leikkauksesta ja toipumisesta. Lisäksi saat lisätietoa leikkaushinnoista ja rahoitusratkaisuista.
Leikkaava silmälääkäri tutkii silmäsi joko leikkauspäivänä tai etukäteen. Tutkimustulosten ja toiveidesi pohjalta suunnittelette yhdessä sinulle sopivimman leikkauksen, ja lääkäri määrittää keinolinssisi vahvuuden. Halutessasi voit päästä kokonaan tai osittain eroon silmälaseista, sillä uusi keinolinssi voi korvata nykyiset lähi-, kauko- tai monitehosilmälasisi. Lue lisää esitutkimuksesta >
Leikkauspäivänä vietät silmäsairaalassa 2–3 tuntia, josta itse kaihileikkaus vie vain 15–20 minuuttia. Leikkaus tehdään mukavassa makuuasennossa. Puuduttavien silmätippojen ansiosta kaihileikkaus on lähes kivuton. Leikkauksen aikana leikkaava lääkäri kertoo sinulle toimenpiteen tärkeimmät vaiheet.
Leikkauksen jälkeen pääset kotiin jo noin tunnin kuluttua. Näkösi paranee heti ja kirkastuu lisää seuraavien vuorokausien aikana. Saat mukaasi silmäsi leikanneen lääkärin puhelinnumeron siltä varalta, että sinulle tulee jotain kysyttävää. Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan kaihileikkauksen kotihoito-ohjeisiin.
Jälkitarkastus sovitaan tavallisesti 4-6 viikon päähän leikkauksesta. Jälkitarkastuksen suorittaa yleisimmin joko leikannut tai lähetteen kirjoittanut oma silmälääkäri. Siinä katsotaan, että leikkaus on onnistunut ja olet toipumassa hyvin. Potilastietojärjestelmään kirjatut merkinnät siirtyvät myös Omakantaan.
Jos harkitset kaihileikkausta, ensimmäinen askel on maksuton leikkauskartoitus. Leikkauskartoituksessa pääset keskustelemaan näkemisen asiantuntijan kanssa tilanteestasi sekä toiveistasi ja odotuksistasi leikkauksen suhteen. Samalla voit kysellä mieltäsi askarruttavia kysymyksiä leikkauksesta, toipumisesta ja rahoituksesta. Leikkauskartoitus on aina ilmainen eikä velvoita sinua mihinkään.
Varaa aika verkossa tai soita ja varaa aika: p. 010 190 200 (mpm/pvm).
VARAA AIKA LEIKKAUSKARTOITUKSEEN
TILAA LISÄTIETOA
Kaihileikkauksen kokonaishinta muodostuu leikkauksesta sekä jälkitarkastuksesta. Mikäli olet kiinnostunut näköä korjaavista erikoislinsseistä suosittelemme erillistä esitutkimusta ennen leikkausta. Alla näet alkaen hinnat leikkauksille. Lopullinen hinta vaihtelee toimipaikoittain ja valitun leikkauksen mukaan. Katso toimipaikkakohtainen hinnasto täältä.
Teemme myös HUS palveluseteliasiakkaiden kaihileikkauksia Silmäaseman Espoon ja Helsingin silmäsairaaloissa. Omavastuu palvelusetelileikkaukselle alk. 99 €. Lue lisää palvelusetelileikkauksesta >>
Leikkauskartoitus Silmäasemalla on aina ilmainen ja se ei sido sinua mihinkään.
Kaikissa silmäsairaaloissamme tehtävät yksityiset kaihileikkaukset kerryttävät myös Bonusta. Bonusostos kirjataan molempien silmien kaihileikkauksen hinnasta 1 000 euroon asti. Bonusta ei kerry pientoimenpiteistä (esim. jälkikaihin poisto / YAG) eikä palveluseteillä maksettavista leikkauksista Lue lisää Bonuksesta.
Jokaisella on oikeus nähdä hyvin. Tarkka näkö ei mielestämme saisi jäädä kenellekään haaveeksi, ja siksi tarjoamme sinulle helpon ja joustavan tavan maksaa kaikki palvelumme. Silmäsairaalatilin avulla voit maksaa leikkauksen sinulle sopivissa erissä. Saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.
Lue lisää rahoituksesta
Silmäsairaala Espoo, Silmäsairaala Helsinki, Silmäsairaala Hämeenlinna, Silmäsairaala Joensuu, Silmäsairaala Jyväskylä, Silmäsairaala Lahti, Silmäsairaala Lappeenranta, Silmäsairaala Kouvola, Silmäsairaala Kuopio, Silmäsairaala Oulu, Silmäsairaala Pori, Silmäsairaala Rovaniemi, Silmäsairaala Seinäjoki, Silmäsairaala Tampere, Silmäsairaala Turku, Silmäsairaala Vaasa.
Mitä kaihileikkauksessa tehdään?
Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan kirkas keinolinssi. Keinolinssin voit valita yksi- tai monitehoisena, jolloin pääset halutessasi osittain tai jopa kokonaan eroon silmälaseista.
Sattuuko kaihileikkaus?
Kaihileikkauksessa silmään laitetaan puuduttavia tippoja, siksi leikkaus on usein kivuton. Jos leikkaus jännittää sinua, voit pyytää lääkäriltä rentouttavan esilääkityksen.
Missä vaiheessa kaihi leikataan?
Kaihi etenee jokaisella eri tavalla. Kun kaihi huonontaa elämänlaatua ja vaikeuttaa arkea – kuten lukemista tai autolla ajoa – kannattaa hakeutua leikkaukseen. Kaihileikkaus voidaan tehdä, kun kaihi haittaa elämistä.
Voinko päästä kaihileikkaukseen julkisen terveydenhoidon kautta?
Kaihi voidaan leikata silmäsairaaloissamme tai julkisella sektorilla. Silmäsairaalassa pääset leikkaukseen jonottamatta ja juuri silloin, kun sinulle sopii. Julkisen sektorin leikkausjonoon vaaditaan huonomman silmän alle 0.3 näöntarkkuus.
Tarvitsenko silmälaseja kaihileikkauksen jälkeen?
Voit itse päättää, miten haluat nähdä kaihileikkauksen jälkeen. Et välttämättä tarvitse enää silmälaseja tai piilolinssejä, sillä keinolinssillä voidaan korjata myös lähi- ja kaukonäön ongelmia ja hajataittoa. Kaihileikkaus on teknisesti aivan samanlainen kuin ikänäköä korjaava linssileikkaus: silmäsi oma linssi korvataan silmän sisäisellä keinolinssillä.
Voidaanko kaihileikkaus tehdä yhdelle silmälle kerrallaan?
Kaihileikkaus tehdään yhdelle silmälle kerrallaan, jos leikkaukseen liittyy tavallista suurempi riski. Tällöin odotetaan yhden silmän paranemista ennen toista leikkausta.
Mitä riskejä tai haittoja kaihileikkauksessa voi olla?
Kaihileikkauksen riskit ovat hyvin pieniä – esimerkiksi tulehdusriski on alle yksi tuhannesta. Silmänpaine voi tilapäisesti kohota leikkauksen jälkeen, mutta tilanne on helposti korjattavissa. Jos sarveiskalvo turpoaa leikkauksen seurauksena, näön kirkastuminen saattaa kestää hieman pidempään.
Vakava näön heikkeneminen tai sokeutuminen on kaihileikkauksen yhteydessä äärimmäisen harvinaista. Mikäli lääkäri katsoo leikkauksesi olevan tavallista riskialttiimpi, silmäsi voidaan leikata yksi kerrallaan. Tällöin ensin leikatun silmän paraneminen varmistetaan ennen seuraavaa leikkausta. Jos riskit vielä mietityttävät sinua, kysy lisää asiantuntijoiltamme numerosta 010 190 200 (mpm/pvm).
Mitä kaihileikkauksen hintaan sisältyy?
Kaihileikkauksen kokonaishinta muodostuu leikkauksesta ja jälkitarkastuksesta. Tarvittaessa tehdään erillinen esitutkimus erikoislinssivalintojen yhteydessä.
Jos haluat lisäksi eroon silmälaseista, voit valita linssileikkaus 1-tehon tai linssileikkaus monitehon. Linssileikkaus 1-tehon hintaan kuuluu erikoislinssi, joka korjaa lähi- tai kaukonäön ja hajataittoisuuden. Linssileikkaus monitehossa silmän oma linssi korvataan moniteholinssillä, joka korvaa nykyiset moniteholasisi.
Sekä linssileikkaus 1-tehon että linssileikkaus monitehon jälleen teemme sinulle maksutta tarkentavan lasertoimenpiteen, jos leikkauksella ei saavuteta +/- 0.75D-näöntarkkuutta. Leikkaustakuumme on voimassa kaksi vuotta.
Saanko kaihileikkauksesta Bonusta S-Etukortilla?
Bonusta kertyy kaikissa Silmäaseman silmäsairaaloissa. Saat Bonusta molempien silmien kaihileikkauksen hinnasta 1 000 euroon asti.
Onko kaihileikkaus Kela-korvattava?
On. Saat Kela-korvausta silmälääkärin esitutkimuksesta, leikkauksesta ja jälkitarkastuksesta.
Olen tulossa kaihileikkaukseen. Miten minun kannattaa valmistautua?
Leikkauspäivän aamuna voit syödä aamiaisen, ottaa normaalisti reseptilääkkeesi ja tiputtaa silmätippasi. Muista, ettei autoilu ole sallittua heti leikkauksen jälkeen, joten varaudu paluuseen jollakin muulla kulkuneuvolla.
Mitä tapahtuu kaihileikkauksen jälkeen?
Kaihileikkauksen jälkeen jäät silmäsairaalaan pariksi tunniksi lepäämään. Ennen kotiinlähtöä lääkäri tarkastaa, että kaikki on kunnossa ja voit hyvin. Leikkauksen jälkeen et pysty ajamaan autoa, joten on hyvä varmistaa, että pääset turvallisesti kotiin.
Miten toivun kaihileikkauksesta mahdollisimman nopeasti?
Voit käydä suihkussa, pestä kasvoja vedellä, ulkoilla, lukea, katsella televisiota, kantaa kauppakasseja, nostella tavaroita ja kumarrella jo heti leikkauksen jälkeen. Silmälasien käyttö on sallittua heti.
Vältä viikon verran uintia ja saunomista, meikkaamista, silmän hieromista tai painamista ja fyysistä rasitusta – silmään ei saisi mennä vettä, hikeä eikä vieraita aineita. Muutama viikko kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin. Sairauslomaa määrätään yleensä 1-3 viikkoa.
Autoa pääset ajamaan leikkausta seuraavana päivänä, jos näkösi tuntuu riittävän kirkkaalta ja lääkäri antaa siihen luvan.
Kuinka nopeasti näköni palautuu kaihileikkauksen jälkeen?
Näkösi paranee saman tien ja kirkastuu yhä lisää seuraavien päivien kuluessa.
Milloin saa lentää leikkauksen jälkeen?
Kaihileikkauksen jälkeen voi lentää heti leikkausta seuraavana päivänä. Tärkeää on pakata tarvittavat silmätipat käsimatkatavaroihin ja huolehtia hyvin silmien kostutuksesta lentokoneen kuivan sisäilman takia.
Mikä on leikkaustakuu?
Jos kaihileikkauksessasi korjataan myös lähi- tai kaukonäön ongelmia, sovimme silmillesi leikkauksen jälkeisen +/- 0.75D-näöntarkkuustavoitteen. Silmälääkärin määräämä korjaava leikkaus kuuluu kaihileikkauksen hintaan kahden vuoden ajan.
Mikä on jälkikaihi?
Kaihileikkauksessa silmän oma linssi poistetaan kokonaan eikä kaihi ei voi enää tulla takaisin. Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin linssin päällinen kapselipussi, sillä se on paras paikka asettaa keinolinssi. Vuosien kuluessa kapselipussi saattaa samentua ja aiheuttaa kaihia muistuttavia oireita. Tätä kutsutaan jälkisamentumaksi tai jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan laseroinnilla silmälääkärin vastaanotolla. Toimenpide kestää vain muutaman minuutin ja silmä toipuu seuraavaan päivään mennessä. Silmälaseja ei tarvitse vaihtaa toimenpiteen jälkeen.
Kaihia ei voi ehkäistä, mutta sen oireiden kanssa ei tarvitse elää. Lue alta viisi syytä, miksi kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun näkö alkaa heikentyä ja maailma näyttää sumealta.
Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikääntymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.
Kaihin kypsyttäminen on virheellinen käsitys, jonka mukaan kaihin voisi hoitaa tehokkaasti vasta sen edettyä riittävän pitkälle. Kaihin eteneminen kannattaa todellisuudessa pysäyttää heti alkuunsa, kuten Silmäasemalla kaihileikkauksessa käynyt eläkeläinen Marja teki.
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti - lue lisää.