Tietoa silmistä
Ikäryhmä 8-19-vuotiaat
Ikäryhmä 8-19-vuotiaat
Ikäryhmä 8-19-vuotiaat

Kasvuikä vaikuttaa usein myös näköön

Koululaisen näköaisti kehittyy 10–12-vuotiaaksi asti. Teinin näössä voi puolestaan tapahtua nopeita muutoksia, kun silmä kasvaa murrosiässä kokoa. Optikon näöntutkimuksessa on hyvä käydä vähintään kahden vuoden välein, jotta mahdolliset ongelmat havaitaan ja päästään hoitamaan ajoissa. 


Silmälasien tarve huomataan usein teini-iässä, sillä silmän taittovirheet yleistyvät 12–19 ikävuoden välillä. Koululaisten ja teinien yleisin syy käyttää silmälaseja on huono kaukonäkö eli likinäköisyys tai myopia. Lasien vaihtoehtona ovat piilolinssit, joiden käytön voi aloittaa heti, kun niistä osaa huolehtia itse. Silmäleikkauksia ei vielä tässä iässä suositella.


Isompien lasten ja nuorten silmien hyvinvointia tukevat oikeanlaisten silmälasien lisäksi terveelliset elämäntavat, kuten ulkoilu ja ruutuajan hallinta. Opiskellessa on tärkeää huolehtia riittävästä valaistuksesta. 


Yli 8-vuotiaiden näöntutkimuksen voi tehdä lasten ja nuorten näöntutkimukseen erikoistunut optometristi. Tarvittaessa optometristi ohjaa nuoren eteenpäin silmälääkärin tutkimuksiin. 


Varaa aika optikolle

Varaa aika silmälääkärille

Tunnista koulu- tai teini-ikäisen näkövaivat
Tunnista koulu- tai teini-ikäisen näkövaivat
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmälääkäri suosittelee: lasten ruutuaika minimiin
Liiallinen ruutuaika voi kuormittaa lapsen silmiä ja vaikuttaa näön kehitykseen. Silmälääkäri kehottaa rajoittamaan ja tauottamaan ruutuaikaa silmien rasituksen vähentämiseksi.
Lapsen näkö
Lapsen näkö
Lapsen näköongelmat ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.
Yleisimmät silmävammat
Yleisimmät silmävammat
Silmävammat on useimmiten hyvä käydä ainakin näyttämässä silmälääkärin vastaanotolla. Jos silmävaurio vaikuttaa vakavalta, hoitoon on syytä hakeutua viipymättä.
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
Näin lapsen näköhäiriöt ja näkövaivat oireilevat arjessa
“Mitä aikaisemmin lapsen huono näkö todetaan, sitä nopeammin ja paremmin se saadaan yleensä korjattua”, kertoo lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell Silmäasemalta. Näön heikkenemisen voi onneksi huomata tarkkailemalla lapsen vointia ja käytöstä.
Katso kaikki artikkelit