Varaa aika näöntutkimukseen
VARAA AIKA

Hajataitto

Hajataitossa silmän sarveiskalvo ei ole symmetrinen pallopinta vaan jyrkempi yhdessä ja loivempi toisessa suunnassa. Tämän vuoksi valo taittuu silmän verkkokalvolle pituus- ja pystysuunnassa eri pisteisiin, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.

Hajataitto on yleinen silmän taittovoiman poikkeama, ja se on usein perinnöllinen. Hajataittoisuus voi syntyä myös silmän vaurioitumisen seurauksena. Monilla liki- tai kaukonäköisillä ihmisillä on jossain määrin hajataittoa, mutta se voi esiintyä myös erillisenä taittovirheenä..

Hajataiton oireet

Yleinen hajataiton oire on näön epätarkkuus ja sumeus. Valon taittuminen verkkokalvolla kahteen pisteeseen yhden sijaan muodostaa ns. varjokuvan. Hajataitto voi ilmentyä tekstin epäselvyytenä sekä kauas että lähelle katsoessa. Vaivasta kärsivällä saattaa olla näkövaikeuksia sekä kirjaa lukiessa, että liikenteessä tienviittoja katsoessa. Oireina myös voi olla päänsärkyä ja silmien väsymistä, koska silmä yrittää korjata hajataittoa jatkuvalla tarkentamisella. Oireet korostuvat lähityöskentelyssä.

 

Hajataiton hoito

Hajataitto vaatii silmälasit tai piilolinssit, jotka korjaavat taiton yhteen pisteeseen. Piilolinsseistä hajataittoon käytetään niin kutsuttuja toorisia piilolinssejä, jotka eroavat muodoltaan muihin taittovirheisiin tarkoitetuista piilolinsseistä. Linssien vahvuudet voit selvittää silmälääkärin tai optikon näöntarkastuksessa. Hajataitto voidaan myös korjata laser- tai linssileikkauksella. Monet ihmiset kärsivät lievästä hajataitosta tietämättään. Paras tapa todeta ja hoitaa vaiva on käydä säännöllisin väliajoin näöntarkastuksessa.

Varaa aika näöntarkastukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Ikänäkö
Ikänäkö
Ikänäkö tarkoittaa 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Kyseessä ei ole näön häiriö, vaan normaali ikääntymiseen liittyvä näön muutos. Ikänäkö johtuu mykiön ja sitä ympäröivän kapselipussin asteittaisesta jäykistymisestä.
Likinäkö
Likinäkö
Likinäköinen ihminen näkee hyvin lähelle, mutta heikommin kauas. Syynä on valonsäteiden taittuminen silmän verkkokalvon sijaan sen eteen, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit