Likinäkö

Likinäkö

Likinäköinen ihminen näkee hyvin lähelle, mutta heikommin kauas. Syynä on valonsäteiden taittuminen silmän verkkokalvon sijaan sen eteen, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.


Likinäkö, eli myopia, on hyvin yleinen näköongelma, ja se on usein periytyvä. Vaiva alkaa kehittyä lapsuudessa ja etenee yleensä noin 20-vuotiaaksi asti. Nykyään lisääntynyt lähityöskentely digitaalisilla laitteilla voi aiheuttaa erityisesti kehittyville silmille likinäköisyyttä. Vanhemmalla iällä alkava myopia johtuu usein harmaakaihista. Myös tietyt sairaudet kuten diabetes ja myyräkuume voivat aiheuttaa likinäköisyyttä joko hetkellisesti tai pysyvästi.

Varaa aika

OPTIKOLLE tai SILMÄLÄÄKÄRILLE

TAI SOITA

010 190 200

Ma–pe 8–21, la 9–18 (mpm/pvm)

Kaukonäkö eli kaukotaittoisuus on silmän taittovirhe

Kaukonäkö


Kaukonäkö eli kaukotaittoisuus on silmän taittovirhe. Kaukonäköinen ihminen näkee kauas hyvin mutta lähelle heikommin. Kaukotaittoisuus johtuu siitä, että silmä taittaa valon verkkokalvolle virheellisesti. Valonsäteet taittuvat verkkokalvon taakse eivätkä tarkan näkemisen pisteeseen verkkokalvolle, jolloin muodostuva kuva on epätarkka.

Lue lisää
Hajataitossa silmän sarveiskalvo ei ole symmetrinen pallopinta vaan jyrkempi yhdessä ja loivempi toisessa suunnassa

Hajataitto


Hajataitossa silmän sarveiskalvo ei ole symmetrinen pallopinta vaan jyrkempi yhdessä ja loivempi toisessa suunnassa. Tämän vuoksi valo taittuu silmän verkkokalvolle pituus- ja pystysuunnassa eri pisteisiin, jolloin kuva muodostuu epäselvänä.

Lue lisää
Ikänäkö tarkoittaa 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä

Ikänäkö


Ikänäkö tarkoittaa 40–45 ikävuoden jälkeen alkavaa luonnollista lähinäön heikentymistä. Kyseessä ei ole näön häiriö, vaan normaali ikääntymiseen liittyvä näön muutos. Ikänäkö johtuu mykiön ja sitä ympäröivän kapselipussin asteittaisesta jäykistymisestä.

Lue lisää