Silmien terveys
Verkkokalvon irtauma
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Verkkokalvon irtauma vaatii nopeaa hoitoa

Noin yksi kymmenestä tuhannesta suomalaisista saa vuosittain verkkokalvon irtauman, joka olisi tärkeää todeta pian oireiden alettua Tunnista verkkokalvon irtoamisen oireet, niin osaat hakeutua nopeasti silmälääkärin vastaanotolle.

Verkkokalvon irtaumassa eli retina-ablaatiossa silmän valoa aistiva osa lähtee irti alla olevasta kudoksesta. Verkkokalvon irtoaminen on useimmiten seurausta normaaliin ikääntymiseen kuuluvasta lasiaisen irtaumasta, joka tulee noin 80%:lle ihmisistä elämän aikana. Lasiaisen irtauma saattaa aiheuttaa reiän tai repeämän verkkokalvoon. Tällöin silmän sisäinen neste ja geelimäinen hyytelö eli lasiainen voivat päästä verkkokalvon alle ja irrottaa sitä alustastaan.


Verkkokalvon irtoamisen oireet haittaavat näköä

Verkkokalvon irtauman oireita ovat mistä tahansa suunnasta tuleva tumma, yhtenäinen varjo näkökentässä, viivojen vääristyminen ja nokisade. Salamointi näkökentän reunoilla saattaa edeltää yllä mainittuja oireita. Näkö voi myös olla samentunut, ikään kuin maailmaa katselisi huurtuneen lasin läpi. Verkkokalvon irtoaminen ei aiheuta kipua. 


Nopea diagnoosi parantaa verkkokalvon repeämän ennustetta

Verkkokalvon irtoamisen oireet kannattaa ottaa vakavasti ja tutkituttaa viipymättä, sillä varhainen diagnoosi parantaa verkkokalvon irtauman ennustetta huomattavasti. Silmälääkärin tutkimuksiin olisi hyvä päästä vuorokauden sisällä verkkokalvon irtauman oireiden alusta. Hoitamattomana verkkokalvon irtauma voi edetä tarkan näön alueelle ja heikentää näköä pysyvästi.


Verkkokalvon irtauma hoidetaan leikkauksella

Verkkokalvon korjausleikkauksessa reiät tai repeämät suljetaan ja verkkokalvo kiinnitetään takaisin paikoilleen. Silmän lasiainen poistetaan ja korvataan kudosnestettä vastaavalla nesteellä, kaasulla tai silikoniöljyllä. Kaasu poistuu silmästä itsekseen ja korvautuu kudosnesteellä, kun taas silikoni poistetaan myöhemmin erillisessä toimenpiteessä. Lisäksi verkkokalvoa voidaan tukea ulkoisella tukityynyllä eli plombilla. Molemmista verkkokalvon repeämän korjaustavoista on hyviä kokemuksia. Pienemmän alueen irtauma voidaan hoitaa myös laseroinnilla.

Ennen leikkausta on suositeltavaa välttää ponnistelua, ettei verkkokalvon irtauma etene. Leikkauksen jälkeinen asentohoito on ensisijaisen tärkeää verkkokalvon irtauman hoitotuloksen kannalta, vaikka se onkin vaativa kokemus. Asentohoito tarkoittaa sitä, että leikkauksesta toipuva potilas joko makaa kyljellään tai istuu kasvot alaspäin 1-2 viikon ajan. Näin verkkokalvo pääsee kiinnittymään alustaansa. 


Tunne verkkokalvon irtauman riskitekijät

Verkkokalvon irtoamisen riskiä kasvattavat voimakas likitaitteisuus, silmäsairaudet kuten diabeettinen retinopatia ja silmän sisäiset tulehdukset. Myös silmävammat, iskut ja silmään tehdyt toimenpiteet voivat altistaa verkkokalvon irtaumalle. Jos verkkokalvon irtauman riski on kohonnut, silmänpohjan tilanne on hyvä tarkistaa vuoden tai parin välein silmälääkärillä. Jos toisessa silmässä on todettu verkkokalvon irtauma, terve silmä kannattaa tutkituttaa säännöllisesti. 

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
SIlmänpohjan ikärappeuma
Silmänpohjan ikärappeuma
Iän myötä osalle ihmisistä kehittyy verkkokalvolle makulan eli tarkan näön alueen rappeumaa. Silmänpohjan ikärappeuma voi aiheuttaa kirjainten katoamista lukiessa, suorien viivojen ja ruudukkojen vääristymistä, näöntarkkuden heikkenemistä tai samentuneita alueita näkökentässä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit