Silmäoireet
Silmänpohjan rappeuma
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Silmänpohjan rappeuma

Iän myötä osalle ihmisistä kehittyy verkkokalvolle makulan eli tarkan näön alueen rappeumaa. Silmänpohjan rappeuma voi aiheuttaa kirjainten katoamista lukiessa, suorien viivojen ja ruudukkojen vääristymistä, näöntarkkuden heikkenemistä tai samentuneita alueita näkökentässä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus.

Mikä on silmänpohjan rappeuma?

Silmänpohjan rappeuma on sairaus, jossa verkkokalvon rakenne vaurioituu. Silmänpohjan rappeumaa on kahta muotoa, kuivaa ja kosteaa. Noin 80 % rappeumista on kuivaa muotoa, joka etenee hitaasti. Noin 20 % rappeumista on kosteaa muotoa, jossa tarkka näkö voi huonontua hyvinkin nopeasti. Tarkan näön alueelle muodostuu poikkeavia verisuonia, jolloin alueelle kertyy nesteistä turvotusta. Aistinsolut tuhoutuvat, ja seurauksena on näön huononeminen. Kosteaa rappeumaa voidaan hoitaa.

Kuivan silmänpohjan rappeuman oireet ovat usein lievemmät ja etenemisnopeus on hitaampi kuin kosteassa, eikä siihen ole parantavaa hoitoa. Kostean silmänpohjan rappeuman etenemistä voidaan pyrkiä estämään laserhoitojen tai silmän sisään annettujen lääkehoitojen avulla. Sairauden toteaminen ja hoitojen aloittaminen riittävän ajoissa on ensiarvoisen tärkeää.


Millaisia oireita silmänpohjan rappeuma aiheuttaa?

Silmänpohjarappeuma alkaa yleensä toisesta silmästä, mutta usein toinenkin silmä sairastuu. Koska sairaus etenee nopeasti, on tärkeää aloittaa hoito jo sairauden alkuvaiheessa. Silmänpohjan ikärappeuman tyypilliset oireet ovat viivojen vääristyminen ja näöntarkkuuden heikkeneminen. Näkökentässä saattaa myös esiintyä selkeitä mustia tai valkoisia alueita. Lukiessa osa kirjaimista saattaa kadota.


Ketkä kuuluvat silmänpohjan rappeuman riskiryhmään?

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin ikääntyneiden ihmisten näköä vakavasti heikentävä sairaus. Sen suurimmat aiheuttajat ovat ikääntyminen ja perintötekijät. Myös sydän- ja verisuonisairaudet, tupakointi, ylipaino sekä liian vähäinen hedelmien ja vihannesten syönti lisäävät riskiä.


Miten silmänpohjan rappeumaa hoidetaan?

Silmänpohjan ikärappeumaa voidaan hoitaa lääkeainevalmisteella, joka estää verisuonten uudismuodostusta. Lääkeaine annetaan pistoksina silmään yleensä kolmen sarjana. Hoidon tehoa seurataan, ja tarvittaessa hoitosarja uusitaan. Joissain tapauksissa ikärappeuman hoitoon voidaan käyttää myös laserhoitoa. Hoito suunnitellaan yhdessä silmälääkärin kanssa. Lääkärin kanssa sovitaan myös hoitoihin liittyvistä silmälaboratoriotutkimuksista.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi eli harmaakaihi
Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikäänymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit