Tietoa silmistä
Eroon silmälaseista laserleikkauksella
Eroon silmälaseista laserleikkauksella
Eroon silmälaseista laserleikkauksella
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA

Laserleikkaus korjaa kaukonäön ja hajataiton

Silmien laserleikkaus on turvallinen vaihtoehto näön korjaamiseen silloin, jos silmälasit tai piilolinssit eivät ole sinun juttusi. Tutkimme, mikä laserleikkauksessa useimmin askarruttaa ja kokosimme vastaukset yleisiin kysymyksiin alle.


Mitä laserleikkauksella korjataan?

Laserleikkauksella voit päästä eroon silmälaseista, jos et näe tarkasti kauas. Laserleikkauksen avulla korjataan likinäköisyyttä ja kaukonäköisyyttä (eli miinus- ja plusnäköä) sekä hajataittoa. 

Jos sinulla on jo ensimmäisiä ikänäön merkkejä, sinulle voi sopia laserleikkaus monovisio-menetelmällä. Monovisio-laserleikkauksessa silmistäsi tehdään hieman eripariset. jolloin toinen silmä katsoo lähelle ja toinen kauas. Monovisio-vaihtoehtoa voidaan testata etukäteen piilolinsseillä. Niiden avulla pääset kokeilemaan, miltä näkösi monovisio-laserleikkauksen jälkeen tuntuisi.


Voiko laserleikkauksella korjata hajataittoa?

Kyllä, laserleikkaus korjaa myös hajataiton. Hajataiton korjaaminen laserleikkauksella ei vaikeuta toimenpidettä millään tapaa. Se ei vaikuta leikkauksen pituuteen tai onnistumiseen.

Kenelle laserleikkaus sopii?


SOPIIKO

LASERLEIKKAUS

MINULLE?

Kenelle laserleikkaus sopii?

Laserleikkaus sopii lähes kaikille 18 vuotta täyttäneille, jotka eivät halua käyttää silmälaseja tai piilolinssejä. Laserleikkauksen edellytyksenä on, että näöntarkkuutesi on vakiintunut eli silmälasiesi voimakkuudet ovat pysyneet samoina viimeisen parin vuoden ajan. 

Leikkauksen sopivuus määritellään yksilöllisesti silmälääkärin ja optikon tekemässä huolellisessa esitutkimuksessa. Esitutkimuksessa tarkistetaan esimerkiksi, että silmiesi sarveiskalvon paksuus on riittävä. Kuivasilmäisyys ei ole este laserleikkaukselle, mutta se vaikuttaa leikkaustekniikan valintaan.


Kenelle laserleikkaus ei sovi?

Laserleikkaus ei sovi sinulle, jos olet raskaana tai imetät, sillä hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa näöntarkkuuteen. Voit tulla laserleikkaukseen, jos synnytyksestä on kulunut vähintään puoli vuotta ja imetyksen lopettamisesta 3–6 kuukautta. 

Myös poikkeava sarveiskalvon rakenne voi olla este laserleikkaukselle. Jos silmän sarveiskalvo on esimerkiksi liian ohut, laserleikkausta ei voida tehdä. Laserleikkaus saattaa olla mahdollinen, vaikka sinulla olisi todettu silmäsairaus kuten glaukooma. Leikkauksen turvallisuus varmistetaan aina esitutkimuksessa. Samalla silmälääkäri arvioi odotukset leikkauksen tuloksista eli kuinka hyvin näet laserleikkauksen jälkeen.


Minkä ikäisenä voi mennä laserleikkaukseen? Onko laserleikkauksella ikärajaa?

Laserleikkauksen alaikäraja on 18 vuotta. Voit siis hakeutua laserleikkaukseen, kun olet täysi-ikäinen. Mitä aiemmin laserleikkaus tehdään, sitä kauemmin ehdit nauttia elämästä ilman silmälaseja ennen ikänäön kehittymistä. Jos olet täyttänyt 45 vuotta, linssileikkaus saattaa sopia sinulle paremmin kuin laserleikkaus. Linssileikkaus korjaa myös ikänäön. 


Jos harkitset laserleikkausta, olet tervetullut Silmäasemalle maksuttomaan leikkauskartoitukseen tai suoraan esitutkimukseen, jonka optikko ja silmälääkäri tekevät yhteistyönä. Esitutkimuksessa saat vastauksen kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin ja varmuuden, sopiiko laserleikkaus sinulle.


Miten laserleikkaus tehdään?

Laserleikkauksessa muokataan silmän pinnan muotoa. Se tehdään leikkaustekniikasta riippuen joko haihduttamalla kudosta tai poistamalla kudosta sarveiskalvon sisältä. Muokkaamisen tavoitteena on saada valo taittumaan silmänpohjalle niin, että näet laserleikkauksen jälkeen tarkasti ilman silmälaseja.


Kuinka kauan laserleikkaus kestää?

Laserleikkauksen kesto vaihtelee jonkin verran leikkaustekniikan mukaan. Toimenpiteeseen valmisteluineen varataan puolisen tuntia, mutta itse laserointi vie vain sekunneista muutamaan kymmeneen sekuntiin. Koko laserleikkauskäyntiin Silmäasemalla kuluu aikaa pari tuntia.

Pääseekö laserleikkauksella eroon silmälaseista?


PÄÄSENKÖ

EROON SILMÄLASEISTA?

Pääseekö laserleikkauksella eroon silmälaseista?

Suurin osa laserleikkauksessa käyneistä pääsee eroon silmälaseista. Todennäköisesti tarvitset silmälaseja laserleikkauksen jälkeen vasta ikänäön kehittyessä noin 45-vuotiaana. Laserleikkauksen lopputulos riippuu kuitenkin silmälasien voimakkuudesta ennen leikkausta. Myös työsi ja harrastuksesi vaikuttavat siihen, ovatko silmälasit sinulle enää tarpeen.


Vaikuttaako laserleikkaus hämäränäköön?

Laserleikkaus voi vaikuttaa hämäränäköön ensimmäisten parin kuukauden ajan. Toipumisaikana heikentyneeltä tuntunut hämäränäkö palautuu kuitenkin pian ennalleen. Hämäränäkö ei missään vaiheessa heikkene niin oleellisesti, että se vaikuttaisi elämänlaatuusi tai häiritsisi päivittäistä toimintaa. 


Laserleikkauksen riskit pelottavat minua. Voiko laserleikkaus epäonnistua?

Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy omat riskinsä, mutta nykytekniikoilla laserleikkauksen riskit ovat hyvin pieniä. Esimerkiksi näön menettämistä ei tarvitse pelätä. Pelko hälvenee parhaiten keskustelemalla Silmäaseman koulutetun henkilökunnan kanssa. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi. Halutessasi saat rauhoittavan lääkityksen ennen leikkausta, ja silmähoitajamme voi pitää sinua kädestä leikkauksen ajan.

Laserleikkauksen riskit minimoidaan esitutkimuksessa. Esitutkimuksessa varmistetaan leikkauksen sopivuus ja tarkistetaan, että silmiesi taittovirhe on vakiintunut eli että silmälasiesi tai piilolinssiesi voimakkuudet ovat pysyneet samoina parin vuoden ajan. Vielä muuttumassa oleva taittovirhe muuttuisi todennäköisesti vielä laserleikkauksen jälkeenkin. 

Silmäasemalla tehdyllä laserleikkauksella on aina kahden vuoden tarkennustakuu. Uusintaleikkauksen tarve ei tarkoita sitä, että laserleikkaus olisi epäonnistunut vaan että silmän muoto on hieman muuttunut leikkauksesta toipumisen seurauksena.

Mitä laserleikkauksen esitutkimus sisältää?


MIKÄ ON

LASERLEIKKAUKSEN

ESITUTKIMUS?

Mitä laserleikkauksen esitutkimus sisältää?

Laserleikkauksen esitutkimukseen kuuluu silmien terveydentilan yksityiskohtainen tarkastus ja keskustelu silmälääkärin kanssa toiveistasi leikkauksen suhteen. Silmälääkäri tutkii huolellisesti silmän rakenteet, kuten sarveiskalvon muodon ja paksuuden sekä silmänpohjan. Esitutkimuksessa tehdään myös näöntutkimus, silmän taittovoiman tarkka määritys ja varmistus sekä silmänpaineen mittaus. Tutkimustulosten ja keskustelun perusteella silmälääkäri valitsee sinulle sopivimman laserleikkaustekniikan ja käy leikkauksen kulun läpi kanssasi.


Kuinka kauan laserleikkauksesta toipuminen kestää? Mitä jälkihoitoa tarvitaan?

Laserleikkauksesta toipuminen kestää noin kuukauden. Ensimmäisinä viikkona laserleikkauksen jälkeen näkö voi olla hieman epätarkka ja sumea sekä silmät saattavat aristaa, kuivua ja häikäistyä tavallista enemmän. Laserleikkausta seuraavana päivänä silmissä on joskus roskan tunnetta, mihin kosteuttavat silmätipat auttavat.

Laserleikkauksen jälkihoitoon kuuluvat antibiootti- ja kortisonitipat sekä kosteuttavat silmätipat kahden viikon ajan. Ensimmäisellä viikolla silmät on erityisen tärkeää pitää puhtaina ja kuivina, joten meikkaaminen, uinti, saunominen ja hikiliikunta ovat kiellettyjä, ja pölyisiä ja savuisia paikkoja tulee välttää. FemtoLasik-laserleikkauksen jälkeen suojalaseja täytyy käyttää yöllä viikon ajan. Varaamme sinulle laserleikkauksen jälkitarkastuksen kuukauden päähän leikkauksesta, ja optikko tarkistaa silmiesi voinnin vielä lopputarkastuksessa puolen vuoden kuluttua leikkauksesta.


Joutuuko laserleikkauksesta sairauslomalle?

Laserleikkauksen jälkeen silmälääkäri määrää tavallisesti 1–3 päivää sairauslomaa. Jos silmiin joutuu työympäristössäsi helposti pölyä tai likaa, sairausloma on viikon pituinen. Sairausloma voi olla palkallista tai palkatonta työnantajasta riippuen.


Laserleikkauksen hinta mietityttää minua. Mitä laserleikkaus maksaa?

Laserleikkauksen hinta vaihtelee leikkausmenetelmän mukaan. Edullisimmillaan laserleikkaus maksaa 1195 euroa. Tähän lisätään esitutkimuksen ja jälkitarkastuksen kustannukset sekä optikon lopputarkastuksen hinta puoli vuotta laserleikkauksen jälkeen. Laserleikkaus maksaa lopulta itsensä takaisin, kun sinun ei tarvitse enää uusia silmälaseja tai piilolinssejä.Haluamme, että jokainen voi toteuttaa haaveensa silmäleikkauksesta. Tarvittaessa voit valita sinulle sopivimman kahdesta edullisesta ja joustavasta rahoitusvaihtoehdostamme. Silmäaseman Silmäsairaala-tasaerän avulla maksat leikkauksen kiinteissä 79 euron kuukausierissä, ja Silmäsairaala-tili tarjoaa jopa 12 kuukautta korotonta maksuaikaa.


Saako laserleikkauksesta Kela-korvausta?

Laserleikkauksesta ei saa Kela-korvausta, sillä sitä ei määritellä sairauden hoidoksi. Silmälääkärin esitutkimus ja jälkitarkastus ovat kuitenkin molemmat Kela-korvattavia.

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Sofia Ruutu kuunteli kirurgin valinnassa tuttaviensa laserleikkaus kokemuksia
Yrittäjä ja muotibloggaaja Sofia Ruutu koki silmälasien rajoittavan pukeutumisensa luovuutta. Silmien laserleikkauksen ansiosta hänellä on nyt vapaus tyylitellä aurinkolaseilla, jotka ovat yhdet hänen lempiasusteistaan.
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä
Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljanen kohtaa silmäleikkausta pelkääviä asiakkaita työssään päivittäin. Kysyimme häneltä, mikä silmäleikkauksessa useimmin pelottaa ja miten hän rauhoittelee riskeistä huolestuneita.
Silmien laserleikkaus kokemuksia: tubettaja Jaakko Parkkali ilahtui päästessään leikkaukseen nopeasti
Silmien laserleikkaus kokemuksia: tubettaja Jaakko Parkkali ilahtui päästessään leikkaukseen nopeasti
Lahtelainen Jaakko Parkkali on suosittu YouTube-tähti, jolla on yli 170 000 seuraajaa. Parkkali halusi eroon silmälasien aiheuttamasta riesasta ja hakeutui Silmäasemalle silmien laserleikkaukseen. Nyt hän nauttii helpommasta arjesta ja ihmettelee, miksei mennyt toimenpiteeseen jo aiemmin.
Silmien laserleikkaus tuo iloa ja helppoutta urheiluun
Silmien laserleikkaus tuo iloa ja helppoutta urheiluun
Silmien laserleikkaus tekee liikunnasta monin verroin huolettomampaa. Ammattiurheilijat kuten Leijona-kiekkoilija Mikko Lehtonen tietävät, miten haastavaa liikunta voi olla silmälasien ja piilolinssien käyttäjälle. Myös vapaa-ajan liikkujan nautinto kärsii, kun silmälasit ovat tiellä tai piilolinssit ärsyttävät silmiä.
Näytä kaikki artikkelit