Silmäleikkaukset
Silmäleikkauksen pelko on normaalia
Silmäleikkauksen pelko on normaalia
Silmäleikkauksen pelko on normaalia
Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA

Silmäleikkauksen pelko on normaalia mutta riskit hyvin pieniä


Silmätautien erikoislääkäri ja dosentti Antti Viljanen kohtaa silmäleikkausta pelkääviä asiakkaita työssään päivittäin. Kysyimme häneltä, mikä silmäleikkauksessa useimmin pelottaa ja miten hän rauhoittelee riskeistä huolestuneita.

“Silmäleikkauksen pelko on täysin inhimillistä”, Antti Viljanen painottaa heti alkuun, sillä jännittyneiden asiakkaiden kohtaaminen on osa silmäkirurgin arkea. Yleensä huoli iskee vasta leikkauspäivänä, kun toimenpidettä aletaan valmistella ja se tulee ikään kuin todeksi. Leikkaavan lääkärin ja muun henkilökunnan tehtävä on rauhoitella asiakkaita ja muistuttaa, että esimerkiksi onnistuneita silmäleikkauskokemuksia on jo kymmeniä tuhansia.


Silmäleikkaus ei satu

Monia asiakkaita mietityttää, tuntuuko silmäleikkauksen aikana kipua. Tähän Viljasella on yksinkertainen vastaus.

"Silmäleikkaus ei satu missään vaiheessa. Silmän pinnalle laitetaan heti alkuun puudutetippoja, ja esimerkiksi linssi- ja kaihileikkauksessa tehdään pintapuudutuksen jälkeen toimenpidetunnelit, joiden kautta silmä puudutetaan myös sisältä.”

Puudutetipat saattavat hieman kirvellä, ja toimenpiteen aikana voi huomata hyvin lievää venytyksen, paineen tai nestevirtauksen tuntua. 

“Kaikille näille tuntemuksille on syynsä eikä niistä tarvitse huolestua. Vähäinen venytyksen tai paineen tunne on mahdollista tietyissä leikkauksen vaiheissa, ja kerron aina niistä toimenpiteen kuluessa.”, Viljanen selittää.


Silmäleikkauksessa ei näy veistä

Toisinaan Viljaselta kysytään, mitä silmäleikkauksen aikana näkee. Joku pohtii, joutuuko katsomaan veistä, joka leikkaa haavan silmään. Todellisuudessa asiakas erottaa vain valoa ja varjoja.

“Asiakas ei näe silmäleikkauksessa käytettäviä instrumentteja, sillä ne ovat äärimmäisen pieniä, ja . kaikki tapahtuu niin lähellä silmän pintaa. Instrumenttien koko on vain parin millimetrin luokkaa.”

Viljanen osaa rauhoitella myös niitä, joita askarruttaa toimenpiteen millintarkkuus. Lääkäri katsoo leikatessaan mikroskooppia, joka suurentaa silmän moninkertaisesti. Hän kertoo leikanneensa uransa aikana tuhansia silmiä, joten pienistä käden liikkeistä on tullut automaattisia. 

“Yksityisen puolen silmäkirurgeilla on yleensä yli kymmenen vuotta alan kokemusta. Silloin leikkaustekniikkaa ei enää mieti, vaan instrumentit ovat kuin käden jatke”, hän vakuuttaa. 


Silmäleikkauksessa ei voi räpytellä

Räpyttelyä silmäleikkauksen aikana ei ole syytä pelätä, sillä puudutettuun silmään asennettava luomituki tekee siitä mahdotonta.

“Luomituki estää räpyttelyn muttei tee kipeää. Lisäksi räpyttelyn tarve poistuu kokonaan, sillä silmän pinta pidetään kosteana”, Viljanen tarkentaa. 

Huoli silmän liikuttamisesta vahingossa on sekin aiheeton. Aivan silmäleikkauksen alussa asiakasta kehotetaan katsomaan valoa, mutta silloinkin lääkäri voi tarvittaessa varmistaa silmän oikean asennon pinsettien avulla. Myöhemmin leikkauksessa käytettävät välineet pitävät silmän paikoillaan.


Rentouttava lääkitys ja muiden silmäleikkauskokemukset auttavat

Lähes jokainen valitsee ennen silmäleikkausta rentouttavan esilääkityksen, joka saa aikaan levollisen ja hieman väsyneen olon. Alle puolessa tunnissa leikkaus on ohi, ja asiakas saa mukaansa Viljasen puhelinnumeron.

“Jos asiakasta vielä silmäleikkauksen jälkeen pelottaa jokin oire, hän saa soittaa, ja tarvittaessa tarkistamme tilanteen viipymättä. Leikkausten riskit ovat pieniä ja mahdolliset ongelmat lähes aina korjattavissa. Teemme silmäleikkauksia vain niille, joille toimenpide on turvallinen”, Viljanen summaa.

Jos silmäleikkaus edelleen huolestuttaa, kannattaa lukea positiivisia silmäleikkauskokemuksia esimerkiksi Silmäaseman sivuilta.


Silmäkirurgi Antti Viljanen

Varaa aika maksuttomaan leikkauskartoitukseen
VARAA AIKA MYYMÄLÄÄN
tai
VARAA SOITTOAIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Hyvästit viimeisille silmälaseille: Jyrkin ikänäkö korjattiin linssileikkauksella
Ikänäköleikkauksena tunnettu linssileikkaus Silmäaseman silmäsairaalassa oli korjaamoyrittäjä Jyrki Paunoselle valtava helpotus. Jyrki pääsi eroon silmälaseista, joita hän ei ollut koskaan käyttänyt mielellään. Samalla työ autokorjaamolla tehostui, ja tärkeistä urheiluharrastuksista sai taas kaiken ilon irti.
Somevaikuttaja Tiia sanoi heipat silmälaseille
Somevaikuttaja Tiia sanoi heipat silmälaseille
Tiia Suomalainen, 23, harkitsi silmien laserleikkausta pari vuotta ennen kuin kaverin onnistunut laserleikkauskokemus sai hänet tarttumaan toimeen. Kysyimme Tiialta hänen fiiliksiään reilu viikko laserleikkauksen jälkeen.
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Golfaava silmäkirurgi uskaltautui linssileikkaukseen
Linssileikkaus tuli ajankohtaiseksi silmäkirurgi Torsti Sihvolalle, kun hän ei enää nähnyt golfsovelluksen tulospalvelua puhelimeltaan. Ikänäkö korjattiin hänen omalla työpaikallaan Silmäaseman silmäsairaalassa.
Näytä kaikki artikkelit