Palvelut
Kuivasilmäisyyden hoito
Kuivasilmäisyyden hoito
Kuivasilmäisyyden hoito
Haluatko tutkituttaa kuivat silmäsi? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Kuivasilmäisyyden hoito

Kuivasilmäisyys on suomalaisten yleisimpiä silmävaivoja. Silmät voivat tuntua kuivilta, jos kyynelnestettä ei ole riittävästi tai se ei kosteuta ja suojaa silmiä tarpeeksi.

Kuivasilmäisyyden hoitoon löytyy kattava valikoima reseptivapaita kostutustippoja, silmägeelejä ja ravintolisiä esimerkiksi Silmäaseman verkkokaupasta. Ne helpottavat useimmilla kuivien silmien kiusallisia oireita, kuten silmien kirvelyä, punoitusta, vetistystä ja väsymistä, näöntarkkuuden vaihtelua, valonarkuutta ja roskan tunnetta silmässä. 

Helsingin silmäsairaalan ja Raision Myllyn myymälän kuivasilmäklinikoilla tarjoamme kuivasilmäisyyteen myös uutta IPL- eli Intense Pulsed Light -valohoitoa. Sarjoina annettava valohoito avaa ja aktivoi silmien luomireunoissa sijaitsevia Meibomin rauhasia, joilla on tärkeä rooli kyynelnesteen määrän ja laadun kannalta.

Katso usein kysytyt kysymykset kuivasilmäisyydestä 


Kuivasilmäisyyden syy kannattaa selvittää

Mikäli reseptivapaista kuivien silmien hoitotuotteista ei ole apua ja oireet pitkittyvät, kuivasilmäisyyden syyt on hyvä selvittää Silmäaseman kuivasilmäklinikalla tai silmälääkärin vastaanotolla. Perusteellisten tutkimusten avulla voidaan arvioida, milloin kuivasilmäisyys vaatii tarkempaa seurantaa ja hoitoa.


Silmien kuivumisen yleisiä syitä

  • Silmien kyynelnesteen määrä tai laatu ei ole riittävä. Tämä saattaa johtua esimerkiksi luomireunan Meibomin rauhasten tukkoisuudesta.
  • Päätelaitteiden käyttö lisää silmien kuivumista, sillä ruutua katsoessa silmiä kostuttava räpyttely vähenee.
  • Silmät kuivuvat, jos et juo riittävästi vettä eikä kehosi saa riittävästi nestettä.
  • Kuiva ilma kuivattaa myös silmiä. Kuivasilmäisyyden oireet voivat pahentua esimerkiksi ilmastoiduissa tiloissa, ulkona tuulessa ja pakkasessa tai kuumassa saunassa.
  • Tiettyjen lääkkeiden käyttö kuivattaa limakalvoja.
  • Eräät perussairaudet, kuten nivelreuma, ruusufinni, diabetes tai Sjögrenin syndrooma, aiheuttavat kuivasilmäisyyttä
  • Silmäleikkauksen jälkeen silmät saattavat kuivua tilapäisesti helpommin.
  • Ikääntyessä kuivasilmäisyys yleistyy, sillä hormonaaliset muutokset kuten vaihdevuodet vähentävät kyynelnesteen tuotantoa ja lisäävät limakalvojen kuivumista.


Kuivasilmäisyyden hoitoon yksilöllinen suositus

Silmäaseman silmälääkärit auttavat kaikissa silmäterveyden ongelmissa. Kuivasilmäisyyden todettuaan lääkäri voi ohjata sinut Helsingin silmäsairaalan tai Raision Myllyn myymälän kuivasilmäklinikalle joko ensikäynnille tai suoraan IPL-hoitoon. Hoitoja toteuttavat kuivasilmäklinikan optikot. Kuivasilmäisyyden hoidon ensikäynnillä kuivasilmäklinikan optikko tutkii silmiesi sarveiskalvon mikroskoopilla, mittaa kyynelnesteesi määrän ja laadun, puhdistaa luomireunat ja kyselee tarkemmin voinnistasi. Tutkimusten ja keskustelun pohjalta suosittelemme juuri sinun silmillesi sopivan yksilöllisen hoidon. 

Optikon tai silmälääkärin suosittelemaan kuivasilmäisyyden hoitoon voi kuulua valikoituja kuivien silmien hoitotuotteita, luomireunojen puhdistusta ohjeen mukaan ja/tai IPL-valohoitoa Silmäaseman kuivasilmäklinikalla. IPL-valohoito avaa silmän rasva-aineita tuottavia Meibomin rauhasia, edistää niiden toimintaa ja parantaa kyynelnesteen laatua. IPL-hoitoa annetaan tavallisesti 3–4 kerran sarjana. Silmien vointi tarkistetaan kontrollikäynnillä noin kuukauden kuluttua viimeisestä hoitokäynnistä. 

Lue lisää kuivasilmäisyyden hoidosta

Haluatko tutkituttaa kuivat silmäsi? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä
Mistä tietää kärsivänsä kuivasilmäisyydestä ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä
Näin tunnistat allergiset silmäoireet
Selätä leikkauspelko: laserleikkaus on nopea ja kivuton
Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.
Kuivasilmäisyyden hoitoa kotona vai silmälääkärillä?
Kuivasilmäisyyden hoitoa kotona vai silmälääkärillä?
Kuivasilmäisyydestä kärsivää lohduttaa tieto, että oireita voivat helpottaa lukuisat hoitotuotteet, silmän luomireunojen puhdistus ja hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio.
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit