Silmäoireet
Allergiset silmäoireet
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Näin tunnistat siitepölystä johtuvat allergiset silmäoireet ja hoidat niitä oikein

Kevään lisääntyvä valo herättää talven aikana uinuneen luonnon ja saa kasvit puhkeamaan loistoon. Valitettavasti tämä tarkoittaa myös siitepölykauden alkua, joka aiheuttaa monille voimatonta oloa, tukkoista nenää sekä kaihertavia ja vuotavia silmiä. Kuulostaako tutulta? Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.

Jopa kolmasosa suomalaisista kärsii allergisesta nuhasta, jonka syy löytyy usein siitepölystä. Siitepölykausi kestää keväästä pitkälle syksyyn ja aiheuttaa väsymyksen ja hengitystieoireiden lisäksi silmän sidekalvon allergista tulehdusta. Silmät voivat olla kutisevat, punoittavat, kirvelevät ja vetistävät. Myös katupöly saattaa aiheuttaa samanlaisia silmäoireita, mutta ne ovat lyhytkestoisempia.


Vähennä pölylle altistumista

Paras tapa ehkäistä ja helpottaa siitepölyn ja katupölyn aiheuttamia oireita on vähentää altistusta. Ulkoilua kannattaa harrastaa aamuisin ja myöhään illalla, kun pölyn määrä on pienimmillään. Vaatteet on hyvä pestä 60 asteessa jokaisen ulkoilun jälkeen ja kuivattaa sisällä. Hiukset ja kasvot tulisi pestä aina ennen nukkumaanmenoa.

Voit vähentää hiukkasten määrää sisäilmassa asentamalla tuuletusikkunoihin ja korvausilmaventtiileihin pienhiukkassuodattimet ja siivoamalla huolellisesti. Käsihygienia, silmien koskettelun välttäminen ja luomien pyyhkiminen luomipyyhkeellä estävät allergeenien kulkeutumista silmiin.

 

Hoida allergiset silmäoireet tipoilla

Siitepölystä ärtyneet, kutisevat silmät saavat helpotusta silmätipoista, joiden käyttö kannattaa aloittaa jo ennen siitepölykauden alkua. Paras apu akuutteihin oireisiin ovat antihistamiinisilmätipat, joiden pitkäaikaisesta käytöstä tulee neuvotella lääkärin kanssa. Silmätippojen tueksi antihistamiinia voi ottaa myös suun kautta. Katupölystä ja kuivasilmäisyydestä kärsivä hyötyy kosteuttavista silmätipoista ja geeleistä. Voit tutustua erilaisiin silmätippoihin verkkokaupassa.

 

Vältä piilolinssien käyttöä

Piilolinssejä ei suositella käytettäväksi allergiaoireiden aikana, sillä allergeenit kerääntyvät helposti piilolinssien ohuelle pinnalle ja silmien tulehdusriski kasvaa. Silmälasit ja aurinkolasit omilla vahvuuksilla antavat ärtyneiden silmien levätä. Jos haluat kuitenkin pitää piilolinssejä, valitse mieluummin kertakäyttöiset. Piilolinssien kanssa käytettävät kostutustipat huuhtelevat allergeeneja pois linssien pinnalta. Silmälääkäri osaa suositella allergiaoireita vähentäviä ja piilolinssien kanssa käytettäväksi sopivia silmätippoja.

Jos kärsit muista oireista, epäilet silmäoireiden johtuvan jostain muusta tai kotihoito ei pure, silmälääkärimme auttavat mielellään.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Kuivat silmät ovat yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ajoissa
Kuivat silmät ovat yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ajoissa
Jos silmäsi kutiavat, punoittavat tai kirvelevät, voi syynä olla niiden kuvuminen. Moni kärsii kuivasilmäisyydestä jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät voivat olla ympäristön tai sairauden aiheuttama ongelma. Tehokkaita hoitotuotteita on nykyään runsaasti, ja ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit