Silmäoireet
Silmätulehdus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Erilaiset silmätulehdukset

Sidekalvontulehdus on silmätulehduksista yleisin. Se on yleensä vaaraton ja paranee itsestään. Sidekalvontulehdus voi olla joko bakteerin tai viruksen aiheuttama ja oireilla vain toisessa silmässä. Punoittava ja kirvelevä silmä, joka erittää kellertävää nestettä, viittaa bakteerin aiheuttamaan sidekalvontulehdukseen. Se voi puhjeta esimerkiksi ylähengitystieinfektion seurauksena. Viruksen aiheuttama tulehdus oireilee molemmissa silmissä vetisenä, kirkkaana vuotona. Oireet alkavat usein äkillisesti. Myös allerginen silmätulehdus vaikuttaa molempiin silmiin. Sen oireet ovat silmien punoitus, vetistäminen, kutina, rähmiminen ja valonarkuus.

Sarveiskalvontulehdus on harvinaisempi ja vaatii kiireellistä hoitoa. Sen aiheuttaa usein herpes- tai adenovirus. Viruksesta johtuvan silmätulehduksen oireet ovat arkuus valolle ja kirkkaan nesteen erittyminen silmästä. Silmän alueen tulehduksia ovat lisäksi silmäluomen tulehdus, silmän kovakalvon tulehdus ja silmänsisäinen tulehdus.


Silmätulehduksen oireet

  • Silmien punoitus
  • Silmän tai silmän alueen kipu
  • Rähmän, kellertävän tai kirkkaan nesteen erittyminen silmästä
  • Silmäluomien liimautuminen yhteen yön aikana
  • Silmäluomen turvotus
  • Valonarkuus
  • Näkökyvyn aleneminen


Miten toimin jos epäilen silmätulehdusta?

Nuhaan tai ylähengitystieinfektioon liittyvä sidekalvontulehdus ei yleensä vaadi hoitoa vaan paranee taudin myötä itsestään. Jos kärsit silmätulehdukseen viittaavista voimakkaammista ja häiritsevistä oireista, käy tarkistuttamassa asia. Silmätulehdus todetaan lääkärin vastaanotolla. Hakeudu hoitoon mahdollisimman pian, jos oireina ovat näkökyvyn aleneminen ja silmäkipu. Varaa aika lääkärille pikimmiten myös silloin, jos muut silmätulehduksen oireet ovat erityisen voimakkaat tai yleiskuntosi laskee huomattavasti silmäoireiden yhteydessä. Harvinaisemmat vaivat, kuten vammaa tai silmäleikkausta seuraava silmänsisäinen tulehdus, vaativat välitöntä lääkärihoitoa.


Silmätulehduksen hoito

Viruksen aiheuttamaan silmätulehdukseen ei ole täsmähoitoa, vaan se paranee itsestään. Bakteerin aiheuttamaa sidekalvontulehdusta hoidetaan antibioottia sisältävillä silmätipoilla. Lääkäri määrää silmätipat ja ohjeistaa niiden käyttöön. Tippoja lisätään silmään muutaman tunnin välein. Yöksi silmään laitetaan hoitavaa salvaa.

Silmätulehdus vaatii tippojen käytön lisäksi myös omahoitona silmän alueen huolellista puhtaanapitoa. Pidä rähmivä silmä puhtaana, jotta silmätipat pääsevät kunnolla vaikuttamaan. Mikäli oireet eivät helpota muutamassa päivässä, konsultoi silmälääkäriä uudelleen.

Muissa silmän tulehduksissa hoito vaihtelee tulehduksen aiheuttajan mukaan.


Lapsen silmätulehdus

Silmätulehdus lapsella voi puhjeta samanaikaisesti esimerkiksi korvatulehduksen kanssa ja liittyy monesti nuhakuumeeseen. Taudinkuva ja hoito ovat samat kuin aikuisilla, mutta lapsen kohdalla kannattaa tarkkailla oireita ja hakeutua heti lääkäriin mikäli ne ovat häiritseviä tai eivät helpota. 

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty ISO 9001:2015 -standardin mukainen laatusertifikaatti. Sertifikaatti tarkoittaa, että Silmäaseman silmäsairaaloissa on sitouduttu varmistamaan toiminnan korkea laatu ja pyritään jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit