Silmäoireet
Sidekalvon tulehdus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Sidekalvotulehdus on silmätulehduksista yleisin

Sidekalvotulehduksen näkyvin oire on usein silmän punoitus, minkä lisäksi silmä rähmii tai esimerkiksi vetistää. Oireiden jatkuessa tai ollessa voimakkaita on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Silmän sidekalvo on kelmumainen rakenne silmän valkoisen osan päällä sekä silmäluomien sisäpinnalla. Sidekalvotulehdus eli konjunktiviitti voi olla bakteerin, viruksen tai sienen aiheuttama, ja se tulee useimmiten molempiin silmiin. 

Konjunktiviitti voi kehittyä monesta syystä

Vastustuskykyä heikentävät ylätiehengitysinfektiot altistavat sidekalvotulehdukselle. Myös silmäluomen ja sarveiskalvon tulehdukset saattavat johtaa sidekalvotulehdukseen. Toisinaan konjunktiviitin syynä on allergia, silmän mekaaninen rasitus (esim. roska), kuivasilmäisyys tai silmää ärsyttävä paikallinen lääkitys. Sukupuolitaudeista klamydia aiheuttaa joskus rajusti oireilevan sidekalvotulehduksen. Tämä tulee huomioida etenkin, jos samanaikaisesti esiintyy kirvelyä virtsatessa tai muita intiimivaivoja.


Jos sidekalvotulehdus pitkittyy, mene lääkäriin

Bakteeriperäisessä tulehduksessa silmästä erittyy yleensä keltaista rähmää, kun taas viruksen aiheuttamassa taudissa silmästä valuu vettä. Muita sidekalvotulehduksen oireita ovat mm:

  • Silmien punoitus
  • Silmän kirvely
  • Epäselvä näkö
  • Roskan tunne silmässä
  • Silmien kutiaminen

Jos silmäsi punoittavat tai turpoavat huomattavasti, näkösi sumentuu, silmissä on voimakasta kipua tai silmät ovat valonarat, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi. Sidekalvotulehdus on vaaraton, mutta oireiden ollessa voimakkaita vakavampien silmäsairauksien mahdollisuus on tärkeää sulkea pois.


Sidekalvotulehdus on helppo hoitaa

Lievä sidekalvotulehdus menee ohi itsestään muutamassa päivässä ilman antibiootteja. Voit itse hoitaa tulehdusta huuhtomalla mahdollista märkäeritettä silmistä, ja välttää piilolinssien käyttöä sekä meikkaamista. Taudin pitkittyessä on hyvä käydä silmälääkärillä. Tulehduksen aiheuttajan sekä sopivan hoidon löytämiseksi lääkäri voi ottaa virus- ja bakteerinäytteet. Bakteeriperäisiä tulehduksia hoidetaan antibiooteilla ja allergioiden aiheuttamia antihistamiineilla.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty ISO 9001:2015 -standardin mukainen laatusertifikaatti. Sertifikaatti tarkoittaa, että Silmäaseman silmäsairaaloissa on sitouduttu varmistamaan toiminnan korkea laatu ja pyritään jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit