SIlmäoireet
Silmäluomen tulehdus
Silmäluomentulehdus
Silmäluomentulehdus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Silmäluomen tulehdus toistuu helposti mutta talttuu usein kotikonstein

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti voi tulla niin lapselle kuin aikuiselle. Yleisimmin se vaivaa kuitenkin yli 50-vuotiaita sekä ihmisiä, joilla on taipuvaisuutta kuivasilmäisyyteen. Onneksi silmäluomen tulehdusta voi hoitaa kotikonstein.

Silmäluomitulehdusta aiheuttavat erilaiset bakteerit ja ihosairaudet, talipunkki sekä silmiä voitelevaa öljyä tuottavien rauhasten toiminnan häiriö tai väheneminen. Muita altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi allergiat, reumasairaudet, tietyt aknelääkkeet ja kilpirauhasen toimintahäiriöt. Riippumatta luomitulehduksen aiheuttajasta ensimmäisenä hoitokeinona on luomenreunojen säännöllinen puhdistaminen.

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti aiheuttaa turvotusta

Silmäluomen tulehdus on yleinen vaiva, sillä sen taustalla voi olla monia eri syitä. Hyvin usein blefariitti on kytköksissä silmien kuivuuteen. Tyypillisiä oireita ovat:

  • Punaiset ja turvonneet silmäluomen reunat
  • Rähmäisyys
  • Silmäripsiin kertyvä karsta
  • Silmien kuivuus
  • Kutina ja roskan tunne

Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä, jos blefariitti ei parane kotihoidolla kuukauden sisään tai oireet voimistuvat.


Silmäluomen tulehduksen kotihoito-ohjeet

Silmäluomitulehdus vaatii silmien säännöllistä puhdistusta, ja oireiden ajan näitä kotihoito-ohjeita tulisi seurata vähintään kerran päivässä. Tarpeen vaatiessa puhdistus on hyvä tehdä aamuin illoin.

  1. Kastele froteepyyhe, harso tai silmäpyyhe lämpimällä vedellä, ja aseta se silmäluomien päälle noin viideksi minuutiksi.
  2. Tyhjennä yläluomen rauhaset hieromalla niitä pumpulipuikolla alas kohti silmäripsiä.
  3. Tyhjennä alaluomen rauhaset hieromalla niitä pumpulipuikolla alhaalta ylöspäin.
  4. Puhdista luomen reunat siihen tarkoitetulla liuoksella ja puhtailla vanulapuilla. Silmäaseman valikoimasta löytyy Blephaclean luomipyyhkeitä, jotka on suunniteltu silmänympärysalueen päivittäiseen puhdistukseen.
  5. Puhdista ripsien tyvet ja luomireuna kostutetulla vanupuikolla.

Tarvittaessa luomitulehdusta hoidetaan lisäksi lääkärin määräämällä silmävoiteella tai -tipoilla. Erittäin vaikeissa tapauksissa lääkäri voi kirjoittaa reseptin suun kautta otettaviin antibiootteihin.

Kotihoitoa jatketaan vähintään parin viikon ajan, kunnes tilanne helpottaa. Silmäluomitulehdus tulehdus uusiutuu helposti, joten paranemisen jälkeenkin on hyvä muistaa puhdistaa luomen reuna säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Silmätippojen säännöllinen käyttö voi myös olla tarpeen.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty arvostettu laatusertifikaatti
Silmäaseman silmäsairaaloille on myönnetty ISO 9001:2015 -standardin mukainen laatusertifikaatti. Sertifikaatti tarkoittaa, että Silmäaseman silmäsairaaloissa on sitouduttu varmistamaan toiminnan korkea laatu ja pyritään jatkuvaan parantamiseen ja kehittämiseen.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit