SIlmien terveys
Basedowin oireyhtymä
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Basedowin silmäoireyhtymä: näin kilpirauhasen liikatoiminta voi vaikuttaa silmiin

Kilpirauhasen liikatoiminnasta puhutaan silloin, kun kilpirauhanen tuottaa elimistöön liian paljon kilpirauhashormonia. Liikatoiminta aiheuttaa monenlaisia yleisoireita, mutta siihen voi liittyä myös kilpirauhasen silmäsairaus. Lue alta, millaiset oireet kannattaa tutkituttaa silmälääkärillä.

Kilpirauhanen ohjaa kehon lämmönsäätelyä, aineenvaihduntaa ja kasvua. Sen liikatoiminta saa kehon toimimaan ylikierroksilla. Kilpirauhasen liikatoiminnan oireita ovat muun muassa nopea syke, korkea verenpaine, painon putoaminen, univaikeudet, levottomuus ja lisääntynyt hikoilu. 

Kilpirauhasen liikatoiminnan yleisin syy on Basedowin tautina tai Gravesin tautina tunnettu autoimmuunisairaus. Basedowin tauti aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan lisäksi silmäoireita jopa puolella potilaista, mutta varsinainen silmäoireyhtymä kehittyy 20-30%:lle.


Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivän silmät voivat turvota

Basedowin taudin silmäoireita kutsutaan nimellä Basedowin silmäoireyhtymä. Niihin kuuluvat pullottavat silmät, luomiturvotus, silmien punoitus, kuivuminen ja vuotaminen, valonarkuus, roskantunne silmässä ja kipu silmien takana, epätarkka näkö, kaksoiskuvat sekä sidekalvon tulehdus. Silmien liikuttelu saattaa tuntua epämukavalta. Hoitamattomana Basedowin silmäoireyhtymä voi jopa heikentää näköä, joten tutkimuksiin on tärkeää hakeutua viipymättä.

Kilpirauhasen liikatoiminnasta johtuvien silmäoireiden voimakkuus vaihtelee, ja ne alkavat toisinaan myös liikatoiminnan hoidon seurauksena syntyneessä vajaatoimintavaiheessa. Tupakointi moninkertaistaa silmäoireiden todennäköisyyden. Basedowin silmäoireyhtymän riski on tupakoitsijoilla jopa kahdeksankertainen.


Basedowin silmäoireyhtymä vai siitepölyallergia?

Kilpirauhasen liikatoiminnan silmäoireet sekoitetaan helposti allergisiin silmäoireisiin, sillä silmien vuotaminen ja punoitus ovat tyypillisiä molemmille. Toisin kuin allergia, kilpirauhasen liikatoiminta ei kuitenkaan aiheuta silmien rähmimistä tai kutinaa eivätkä oireet liity tiettyyn vuodenaikaan. 

Siitepölyallergian oireita voi hoitaa huoletta kotona, mutta jos epäilet kilpirauhasen liikatoiminnan vaikuttavan silmiisi, ota pikaisesti yhteyttä silmälääkäriin. Erityisesti kaksoiskuvat edellyttävät aina lääkärin tutkimusta. Kosteuttavien silmätippojen säännöllinen käyttö tuo helpotusta lieviin oireisiin, ja prismalasit auttavat monilla kaksoiskuviin. Tupakoinnin lopettaminen on ehdottoman suositeltavaa.


Kilpirauhasen liikatoiminnan silmäoireita hoidetaan sinnikkäästi

Vakavampaa Basedowin silmäoireyhtymää hoidetaan jaksoittaisilla suurilla kortisoniannoksilla. Painetta silmäkuopassa voidaan vähentää leikkauksella, jota tarvitaan kuitenkin vain harvoin. Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyvien silmäoireiden hoito vaatii aikaa ja silmälääkärin sekä endokrinologin yhteistyötä. Pitkällä tähtäimellä oireet useimmiten helpottavat tai ainakin vähenevät. Jos potilas kärsii pitkittyneistä kaksoiskuvista ja karsastuksesta, niitä voidaan usein hoitaa karsastuskirurgialla.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
SIlmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit