Kirjaudu sisään
Silmään kohdistuva vamma tulee ottaa tosissaan. Silmä on herkkä elin, joten sen vaurioituessa kannattaa aina hakeutua lääkäriin. Suurin osa vammoista saadaan lääkärin avulla kuntoon, mutta erityisesti hoitamatta jätetyt silmävammat voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita. Paras ennaltaehkäisy on työturvallisuuden noudattaminen ja suojalasien käyttö.
Yleisin silmävamma on roskan eli vierasesineen joutuminen silmään. Silmään pääsee helposti jotain ärsyttävää esimerkiksi tuulisella säällä ulkoillessa. Suurin osa sidekalvolle päätyneistä vierasesineistä kulkeutuu kyynelnesteen mukana pois, mutta joskus rikka jää jumiin, yleensä yläluomen alle. Ajan kuluessa se saattaa aiheuttaa tulehduksen. Jos roska silmässä tuottaa merkittävää kipua tai ei tunnu irtoavan, hakeudu lääkäriin. Lääkäri kääntää luomen ja ottaa roskan pois nopeasti ja kivuttomasti.
Vierasesineen joutuminen sarveiskalvolle on harvinaisempaa. Se aiheuttaa myös roskan tunnetta ja kipua, mutta mahdollisesti myös verestystä. Sarveiskalvolta roska poistetaan aina lääkärin vastaanotolla.
Tylpän esineen osuminen silmään voi vaurioittaa silmäkuoppaa tai silmämunaa. Jos silmä turpoaa iskun seurauksena kiinni, riskinä on tulehdus. Verenpurkaumat tai ruhjeet silmän ympärillä eivät välttämättä vaadi lääkärin hoitoa, kunhan silmän pystyy edelleen avaamaan. Mitä kovemmasta iskusta on kyse, sitä suotavampaa on näyttää silmää lääkärille.
Terävien esineiden aiheuttamat silmävammat on aina tutkittava silmälääkärillä. Myös syvempi vamma voi oirehtia aluksi vain vähän. Lävistävän silmävamman jälkeen on ensisijaisen tärkeää olla makuuasennossa, ja välttää silmän painelua. Myös tippojen laitto on kiellettyä. Mahdollista vierasesinettä ei saa poistaa, mutta silmää tulee tukea. Silmä voidaan peittää lääkäriin siirtymisen ajaksi.
Myös ärsyttävät, syövyttävät tai muut haitalliset aineet saattavat aiheuttaa vakavia silmävammoja kuten sarveiskalvon vaurioita. Jos tällaista ainetta on päässyt silmiin, silmiä tulee välittömästi huuhtoa huolellisesti 10-30 minuutin ajan tai joissakin tapauksissa vielä pitempään. Mikäli kyseessä on selkeästi haitallinen aine, tilanne vaatii aina lääkärin apua. Myrkytystietokeskuksesta (puh. 0800 147 111 maksuton, 09 471 977 normaalihintainen) saa nopeasti vastauksen aineen haitallisuudesta.
Esimerkiksi solariumista tai kevätpäivän kirkkaasta auringosta tulevan UV-säteilyn aiheuttamia silmäoireita kutsutaan lumisokeudeksi. Lumisokeuden seurauksena silmät voivat vuotaa, tuntua ärtyneiltä tai punoittaa. Nämä oireet eivät vaadi lääkärin hoitoa vaan menevät ohi muutamassa päivässä säteilyn loputtua. Oireita voi lievittää antamalla silmien levätä pimeässä. Lumisokeus on helppo ennaltaehkäistä käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja.
Silmävammat on useimmiten hyvä käydä ainakin näyttämässä lääkärillä. Mitä vakavammalta vaurio vaikuttaa, sitä nopeammin pitää hakeutua hoitoon. Suurin osa silmävammoista on mahdollista ehkäisemään suojaamalla silmät asianmukaisesti riskitilanteissa.