Silmäoireet
Lähes kaikki silmävammat ovat hoidettavissa
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Lähes kaikki silmävammat ovat hoidettavissa

Silmään kohdistuva vamma tulee ottaa tosissaan. Silmä on herkkä elin, joten sen vaurioituessa kannattaa aina hakeutua lääkäriin. Suurin osa vammoista saadaan lääkärin avulla kuntoon, mutta erityisesti hoitamatta jätetyt silmävammat voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita. Paras ennaltaehkäisy on työturvallisuuden noudattaminen ja suojalasien käyttö.

Silmään joutunut roska poistuu usein itsestään

Yleisin silmävamma on roskan eli vierasesineen joutuminen silmään. Silmään pääsee helposti jotain ärsyttävää esimerkiksi tuulisella säällä ulkoillessa. Suurin osa sidekalvolle päätyneistä vierasesineistä kulkeutuu kyynelnesteen mukana pois, mutta joskus rikka jää jumiin, yleensä yläluomen alle. Ajan kuluessa se saattaa aiheuttaa tulehduksen. Jos roska silmässä tuottaa merkittävää kipua tai ei tunnu irtoavan, hakeudu lääkäriin. Lääkäri kääntää luomen ja ottaa roskan pois nopeasti ja kivuttomasti.

Vierasesineen joutuminen sarveiskalvolle on harvinaisempaa. Se aiheuttaa myös roskan tunnetta ja kipua, mutta mahdollisesti myös verestystä. Sarveiskalvolta roska poistetaan aina lääkärin vastaanotolla.

 

Vakavammat tapaturmat tulee hoitaa heti

Tylpän esineen osuminen silmään voi vaurioittaa silmäkuoppaa tai silmämunaa. Jos silmä turpoaa iskun seurauksena kiinni, riskinä on tulehdus. Verenpurkaumat tai ruhjeet silmän ympärillä eivät välttämättä vaadi lääkärin hoitoa, kunhan silmän pystyy edelleen avaamaan. Mitä kovemmasta iskusta on kyse, sitä suotavampaa on näyttää silmää lääkärille.

Terävien esineiden aiheuttamat silmävammat on aina tutkittava silmälääkärillä. Myös syvempi vamma voi oirehtia aluksi vain vähän. Lävistävän silmävamman jälkeen on ensisijaisen tärkeää olla makuuasennossa, ja välttää silmän painelua. Myös tippojen laitto on kiellettyä. Mahdollista vierasesinettä ei saa poistaa, mutta silmää tulee tukea. Silmä voidaan peittää lääkäriin siirtymisen ajaksi.

 

Kemialliset silmävammat vaativat lääkärin apua

Myös ärsyttävät, syövyttävät tai muut haitalliset aineet saattavat aiheuttaa vakavia silmävammoja kuten sarveiskalvon vaurioita. Jos tällaista ainetta on päässyt silmiin, silmiä tulee välittömästi huuhtoa huolellisesti 10-30 minuutin ajan tai joissakin tapauksissa vielä pitempään. Mikäli kyseessä on selkeästi haitallinen aine, tilanne vaatii aina lääkärin apua. Myrkytystietokeskuksesta (puh. 0800 147 111 maksuton, 09 471 977 normaalihintainen) saa nopeasti vastauksen aineen haitallisuudesta.


Silmien lepuuttaminen auttaa lumisokeuteen

Esimerkiksi solariumista tai kevätpäivän kirkkaasta auringosta tulevan UV-säteilyn aiheuttamia silmäoireita kutsutaan lumisokeudeksi. Lumisokeuden seurauksena silmät voivat vuotaa, tuntua ärtyneiltä tai punoittaa. Nämä oireet eivät vaadi lääkärin hoitoa vaan menevät ohi muutamassa päivässä säteilyn loputtua. Oireita voi lievittää antamalla silmien levätä pimeässä. Lumisokeus on helppo ennaltaehkäistä käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja.

Silmävammat on useimmiten hyvä käydä ainakin näyttämässä lääkärillä. Mitä vakavammalta vaurio vaikuttaa, sitä nopeammin pitää hakeutua hoitoon. Suurin osa silmävammoista on mahdollista ehkäisemään suojaamalla silmät asianmukaisesti riskitilanteissa.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Elämää silmävamman jälkeen
Elämää silmävamman jälkeen
Iidamaria sai voimakkaan iskun silmäänsä konsertissa seitsemän vuotta sitten. Silmävamman seurauksena hän ymmärsi, miten herkkä elin silmä on ja miten tärkeää näöstä on pitää huolta
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit