Kirjaudu sisään
Lumisokeus on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama silmävamma, jossa voimakas UV-säteily on vahingoittanut silmän sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Oireet vaihtelevat säteilyn määrästä ja altistuksen kestosta riippuen. Pahimmillaan lumisokeus aiheuttaa voimakasta kipua silmissä, joka kuitenkin paranee kotihoidossa.
Ultraviolettisäteilyn voimakkuus voi yllättää niin Suomen keväthangilla kuin Alpeilla, sillä lumi heijastaa jopa 90 % auringonvalosta. Korkeassa ilmanalassa kuten vuoristossa lumisokeuden riski on aina suurempi. Vedestä tai hiekasta heijastuva valo voi sekin aiheuttaa lumisokeutta, joten silmät on tärkeä suojata auringolta myös merellä ja rannalla. Auringon ei tarvitse paistaa kirkkaalta taivaalta, vaan lumisokeus on vaarana pilviselläkin säällä. Lisäksi silmät on aina suojattava hitsaustöissä.
Lumisokeuden oireet alkavat useimmiten muutaman tunnin kuluttua altistuksesta. Niihin kuuluvat:
Lumisokeuden oireita voi hoitaa kotona oleskelemalla pimeässä huoneessa, mieluiten silmät kiinni. Särkylääkkeet ja silmän kostutustipat helpottavat oloa. Ota yhteyttä lääkäriin, jos kipu on epätavallisen voimakasta, oireet eivät väisty parin päivän kuluessa tai et ole täysin varma, mikä kivun aiheuttaa. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä vaurioituneen silmän peitettäväksi pariksi päiväksi sekä antibioottisalvaa, jos sarveiskalvon pinta on vaurioitunut.
Vaikka lumisokeus ei yleensä jätä pysyviä vaurioita silmään, se on ikävä vaiva, jolta kannattaa suojautua. Nykyään silmälaseissa ja piilolinsseissä voi olla mukana UV-suoja, mutta se ei riitä, jos vietät pitkiä aikoja ulkona auringossa. Paras vaihtoehto ovat laadukkaat aurinkolasit, joissa on sataprosenttinen UV-suoja ja heijastuksenestopinnoite sekä linssin etu- että takapinnalla. Erityisen kirkkaille lumihangille ja vuoristoon kannattaa valita aurinkolasit sivusuojilla, jotka estävät myös sivuilta tulevaa säteilyä pääsemästä silmiin.