Silmäoireet
Lumisokeus
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Lumisokeus voi yllättää talvella: näin suojaat silmäsi 

Lumisokeus on auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttama silmävamma, jossa voimakas UV-säteily on vahingoittanut silmän sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehduksen. Oireet vaihtelevat säteilyn määrästä ja altistuksen kestosta riippuen. Pahimmillaan lumisokeus aiheuttaa voimakasta kipua silmissä, joka kuitenkin paranee kotihoidossa. 

Suojaudu hangilla, merellä ja rannalla

Ultraviolettisäteilyn voimakkuus voi yllättää niin Suomen keväthangilla kuin Alpeilla, sillä lumi heijastaa jopa 90 % auringonvalosta. Korkeassa ilmanalassa kuten vuoristossa lumisokeuden riski on aina suurempi. Vedestä tai hiekasta heijastuva valo voi sekin aiheuttaa lumisokeutta, joten silmät on tärkeä suojata auringolta myös merellä ja rannalla. Auringon ei tarvitse paistaa kirkkaalta taivaalta, vaan lumisokeus on vaarana pilviselläkin säällä. Lisäksi silmät on aina suojattava hitsaustöissä. 


Lumisokeus: oireet ja hoito

Lumisokeuden oireet alkavat useimmiten muutaman tunnin kuluttua altistuksesta. Niihin kuuluvat:

  • Silmien punoitus ja valoherkkyys
  • Silmien vetisyys ja turpoaminen
  • Roskan tunne silmässä
  • Silmäsärky

Lumisokeuden oireita voi hoitaa kotona oleskelemalla pimeässä huoneessa, mieluiten silmät kiinni. Särkylääkkeet ja silmän kostutustipat helpottavat oloa. Ota yhteyttä lääkäriin, jos kipu on epätavallisen voimakasta, oireet eivät väisty parin päivän kuluessa tai et ole täysin varma, mikä kivun aiheuttaa. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä vaurioituneen silmän peitettäväksi pariksi päiväksi sekä antibioottisalvaa, jos sarveiskalvon pinta on vaurioitunut. 


Muista aurinkolasit talvella

Vaikka lumisokeus ei yleensä jätä pysyviä vaurioita silmään, se on ikävä vaiva, jolta kannattaa suojautua. Nykyään silmälaseissa ja piilolinsseissä voi olla mukana UV-suoja, mutta se ei riitä, jos vietät pitkiä aikoja ulkona auringossa. Paras vaihtoehto ovat laadukkaat aurinkolasit, joissa on sataprosenttinen UV-suoja ja heijastuksenestopinnoite sekä linssin etu- että takapinnalla. Erityisen kirkkaille lumihangille ja vuoristoon kannattaa valita aurinkolasit sivusuojilla, jotka estävät myös sivuilta tulevaa säteilyä pääsemästä silmiin.

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Urheilu- ja laskettelulasit vahvuuksilla pelastavat talviurheilijan päivän
Urheilu- ja laskettelulasit vahvuuksilla pelastavat talviurheilijan päivän
Täydellisesti hiihtoladulla luistava suksi, vauhdin huuma laskettelurinteessä ja retkiluistelun vapaus luonnonjäällä kaipaavat kaverikseen lasit, jotka takaavat tarkan näön ja suojaavat silmiä viimalta ja kuivumiselta. Näiden vinkkien avulla näet terävästi ja saat enemmän irti talviurheilusta.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit