Kirjaudu sisään
Värikalvon tulehdus esiintyy silmän iiriksessä eli värikalvossa, jonka tehtävänä on säädellä silmään pääsevän valon määrää. Värikalvo määrittää myös silmän värin. Värikalvon tulehdusta eli iriittiä on monesti vain toisessa silmässä, mutta sitä voi esiintyä myös molemmissa. Tulehdus on yleisintä 20–50-vuotiailla ja usein yhteydessä reuman sukuisiin sairauksiin.
Värikalvon tulehduksen syyt ovat usein epäselvät, mutta sille altistavia riskitekijöitä on todettu useita. Reumatyyppiset sairaudet on yhdistetty värikalvon tulehdukseen, sillä tietynlainen kudostyyppi voi aiheuttaa molempia. Värikalvon tulehdus voi olla seurausta myös:
Värikalvon tulehdus alkaa usein yllättäen ja pakottavin oirein. Oireisiin kuuluvat:
Silmien rähmiminen ei ole tavallinen värikalvon tulehduksen oire. Tulehdus voi olla myös vähäoireinen, tai pitkittyneenä täysin oireeton. Myös muut silmäsairaudet saattavat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin värikalvontulehdus.
Värikalvon tulehduksen toteamiseksi tarvitaan silmälääkärin mikroskooppitutkimus, jossa etsitään tulehdussoluja silmän etukammiosta. Hakeudu välittömästi hoitoon, jos epäilet että sinulla on värikalvon tulehdus. Hoitamaton värikalvotulehdus saattaa aiheuttaa pysyviä vaurioita silmään.
Jos tulehdus toistuu usein tai siihen liittyy silmän syvempien osien tulehdusta tai muita yleisoireita, tarvitaan lisätutkimuksia. Esimerkiksi niveloireet ja selkäsärky voivat kertoa taustalla piilevästä reumasta.
Värikalvon tulehdusta hoidetaan kortisonisilmätipoilla ja mustuaista laajentavilla silmätipoilla. Oireet saattavat helpottaa nopeasti, mutta hoitoa tulee jatkaa lääkärin määräyksen mukaisesti tulehduksen uusimisen estämiseksi.
Hoidossa käytettävät mustuaista laajentavat tipat aiheuttavat tilapäisiä näköhäiriöitä ja häikäistymistä kirkkaassa valossa. Tarkkaile mahdollisia sivuvaikutuksia ja käänny silmälääkärin puoleen, jos ne huolestuttavat sinua.
Tulehdukseen saatetaan määrätä lisäksi iltaisin sisäluomen sisäpinnalle laitettavaa kortisonivoidetta. Vaikeaa värikalvon tulehdusta hoidetaan myös silmän seudulle pistettävillä paraokulaarisilla kortisonipistoksilla, suun kautta otettavalla kortisonilääkityksellä ja reumalääke metotreksaatilla.