Kuivasilmäisyyden hoito
Hoitoa kotona vai silmälääkärillä?
Hoitoa kotona vai silmälääkärillä?
Hoitoa kotona vai silmälääkärillä?

Hoitoa kotona vai silmälääkärillä? Katso vinkit kuivasilmäisyydestä kärsivälle

Kuivien silmien oireet ovat kiusallinen ja usein pitkäaikainen vaiva, jota kuiva huoneilma tai päätetyö saattavat pahentaa entisestään. Kuivasilmäisyydestä kärsivää lohduttaa kuitenkin tieto, että oireita voivat helpottaa lukuisat hoitotuotteet, silmän luomireunojen puhdistus ja hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio. Silmätautien erikoislääkäri Tuomo Lehtonen kertoo, mitä kuivien silmien hoitamiseksi pystyy tekemään itse ja milloin on paras kääntyä ammattilaisen puoleen.

Kuivasilmäisyyden hoito kannattaa aloittaa ilman reseptiä myytävistä silmätipoista, silmägeeleistä ja silmäsuihkeista, joita on saatavilla laaja valikoima. Erilaiset silmien hoitotuotteet lievittävät yleensä tehokkaasti kuivien silmien oireita, kuten kirvelyä, roskan tunnetta silmässä, punoitusta, silmien vetistämistä ja kutinaa.

Silmätipat korvaavat silmän omaa kyynelnestettä, jos sitä ei ole tarpeeksi tai jos sen laadussa on ongelmia. Monet silmätipat ja kostutussuihkeet puolestaan sisältävät lipidejä eli rasvoja, jotka saattavat parantaa kyynelnesteen laatua ja esimerkiksi vähentää silmien vuotamista.


Silmätipat, silmägeeli vai kostutussuihke?

Silmätautien erikoislääkäri Tuomo Lehtonen kannustaa etsimään itselle sopivan kuivasilmäisyyden hoitotuotteen kokeilemalla.

"Ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, ettei tuote sisällä silmän pintaa ärsyttävää säilöntäainetta bentsalkoniumkloridia, josta puhutaan myös lyhenteellä BAK. Jos tuote sitten helpottaa kuivien silmien oireita ja tuntuu kätevältä annostella, sen käyttöä kannattaa jatkaa", hän ohjeistaa.

Kosteuttavien silmätippojen etuna on, että niitä voi käyttää milloin tahansa ja aina tarvittaessa. Vesimäisemmät eli matalan viskositeetin silmätipat eivät sumenna näköä.

"Silmätipat ovat hyvä kuivasilmäisyyden täsmähoito, esimerkiksi juuri ennen hiihtolenkkiä kylmässä viimassa. Päätetyötä tekevä voi tiputella niitä silmiin päivän mittaan", Lehtonen jatkaa.

Mikäli silmän kosteutta haluaa ylläpitää pidempään, Lehtonen suosittelee yön yli silmään jätettävää geeliä.

null

IPL-valohoitoa silmälääkärin vastaanotolla

"Jos oireet jatkuvat hoitotuotteista huolimatta tai pahenevat niin, että näkö tuntuu jatkuvasti sumealta, silmien tilanne on paras tarkistaa silmälääkärillä", Lehtonen sanoo. Myös tiettyihin perussairauksiin, kuten nivelreumaan tai Sjögrenin syndroomaan liittyvä kuivasilmäisyys vaatii silmälääkärin arvion.

Silmäaseman Silmäsairaalan Kuivasilmäklinikalla voit mittauttaa kyynelnesteesi määrän, laadun ja haihtuvuuden ja tarkistuttaa sen öljyntuotannosta huolehtivien Meibomin rauhasten kunnon. Optikko tutkii silmän sarveiskalvon mikroskoopilla ja puhdistaa silmien luomirajat. Tutkimustulosten pohjalta saat yksilöllisen hoitosuosituksen jatkoa varten. Tarvittaessa Kuivasilmäklinikan optikko ohjaa sinut eteenpäin silmälääkärin vastaanotolle.

IPL (Intense Pulsed Light) -valohoito on uusi ja tehokas hoitokeino, jos kuivasilmäisyyden taustalta löytyy yleinen häiriö luomireunoissa sijaitsevien Meibomin rauhasten toiminnassa. Valohoito avaa ja aktivoi Meibomin rauhasia ja parantaa kyynelnesteen laatua.

Vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon voidaan lisäksi määrätä tulehdusta vähentäviä reseptilääkkeitä, kuten kortisoni- tai siklosporiinitippoja tai kokeilla allergiaoireita lievittäviä syöttösolusalpaajatippoja.


Kuivasilmäisyydestä kärsivän kotihoitovinkit

Kuivien silmien kotihoito ja ennaltaehkäisy tukevat hoitoa lääkkeillä tai kuivasilmäklinikalla, Lehtonen muistuttaa. Silmien kuivumista voi kokeilla vähentää esimerkiksi syömällä paljon hyviä rasvoja. Markkinoilla on myös valmiita ravintolisiä, kuten Kuivan Silmän Omega.

Juoksun, pyöräilyn tai hiihdon kaltaisiin urheiluharrastuksiin Lehtonen kehottaa valitsemaan lasit, jotka suojaavat silmiä tuulelta ja UV-säteilyltä myös sivusuunnassa. Näyttöpäätteen ääressä valttia ovat sinistä valoa suodattavat linssit ja tietoinen silmien räpyttely. "Kaikki, mikä vähentää silmien rasitusta, voi auttaa myös kuivasilmäisyyteen. Jos ei tarvitse tihrustaa ja tuijottaa, silmiä tulee väistämättä räpyteltyä enemmän, ja ne pysyvät kosteampina."

Silmäluomien hyvästä hygieniasta on niin ikään apua silmien kuivuuteen, sillä päivittäinen puhdistus parantaa Meibomin rauhasten toimintaa. Silmäluomien ja -ripsien helppoon puhdistukseen sopivat esimerkiksi käyttövalmiit Blephaclean-luomipyyhkeet. Meibomin rauhasia voi myös kokeilla avata varovasti itse.


Näin avaat Meibomin rauhasia kotona:

  1. Pese kädet ja pyyhi silmäluomet puhdistuspyyhkeellä
  2. Lämmitä luomia kostealla froteepyyhkeellä tai geelipussilla 5–10 minuuttia
  3. Painele luomia varovasti pumpulitikulla, yläluomea ylhäältä alaspäin sisänurkasta ulkonurkkaan ja alaluomea alhaalta ylöspäin ulkonurkasta sisänurkkaan.
  4. Puhdista luomireunat vielä kerran joko puhdistuspyyhkeellä tai puhtaaseen veteen kostutetuilla vanutikuilla.
  5. Toista joka ilta kahden viikon ajan.


Haluatko tutkituttaa kuivat silmäsi? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä
Mistä tietää kärsivänsä kuivasilmäisyydestä ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä
Näin tunnistat allergiset silmäoireet
Selätä leikkauspelko: laserleikkaus on nopea ja kivuton
Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.
Vaivaavatko väsyneet silmät? Lue vinkit hoitoon ja ennaltaehkäisyyn
Vaivaavatko väsyneet silmät? Lue vinkit hoitoon ja ennaltaehkäisyyn
Väsyneet silmät vaivaavat yhä useampia älylaitteiden ja ruutujen katsojia. Tavallisimpia oireita ovat silmien ärtyminen, kutina, kirvely ja päänsärky. Vaiva on kuitenkin yleensä vaaraton, ja sen helpottamiseksi ja ehkäisemiseksi on monia keinoja.
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit