Silmäoireet
Kuivasilmäisyys talvella
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Vaivaako kuivasilmäisyys talvella? Nämä vinkit auttavat

Suomen talven viima ja kylmyys aiheuttavat monille harmillista silmien kuivumista. Vaikka oireet ovat ikäviä, ne ovat usein ohimeneviä, ja niiden hoitaminen on suhteellisen helppoa.

Kärsitkö talvella kuivasilmäisyydestä? Et ole yksin. Kuivasilmäisyys vaivaa monia suomalaisia, ja talvipakkasilla oireet saattavat pahentua. Kylmä sää tekee ilmasta kuivempaa, jolloin silmät joutuvat koville. Pureva tuuli ja tuisku sekä talvisaikaan lämmityksen vuoksi kuivempi huoneilma voivat myös pahentaa tilannetta.

Kuiva talvi-ilma ärsyttää silmiä

Kuivasilmäisyys johtuu silmien oman kosteutusjärjestelmän häiriintymisestä. Silmän pinnalla oleva kyynelneste pitää sen kosteana. Kun silmä ärsyyntyy esimerkiksi ilman kuivuuden tai tuulen takia, kyynelnesteen määrä vähenee, eikä neste enää voitele silmää kunnolla.

Silmien kuivuminen aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja roskan tunnetta. Yllättäen silmät vuotavat myös herkästi vettä, vaikka ovat todellisuudessa kuivat. Jos sama häiritsevä vaiva tuntuu yhtä aikaa molemmissa silmissä, kuivasilmäisyys on sen todennäköisin selitys.

 

Suojaa silmät laseilla

Kun talvisää on erityisen tuulinen, silmien kuivumiselta on hankala välttyä. Ulkona silmiä suojaavat parhaiten lasit, jotka estävät suoran viiman pääsyn silmiin. Laskettelussa silmiä suojaavat lasit ovat ehdottoman tärkeät, sillä ne ovat myös turvallisuustekijä. Jos tiedät piilolinssien käytön kuivattavan silmiäsi, sinun kannattaa kylmällä ilmalla suosia silmälaseja piilolinssien sijaan.

 

Hoida kuivasilmäisyys silmätipoilla

Kuivat silmät hoidetaan yleisimmin kosteuttavilla silmätipoilla. Silmätippoja on erilaisia, ja niitä saa sekä ilman reseptiä että silmälääkärin määräyksellä. Jos sinulla ei ole reseptiä, optikko auttaa valitsemaan sopivat tipat. Joskus kuivat silmät johtuvat silmien rauhasten tukkeutumisesta. Niitä voi yrittää avata hautomalla luomia lämpimällä ja painelemalla niitä sen jälkeen kevyesti.

Kuivasilmäisyys on talvella melko yleinen vaiva, josta ei yleensä kannata olla huolissaan. Se voi helpottaa itsestään esimerkiksi parantamalla ilmanvaihtoa sisätiloissa tai autossa. Jos kärsit vaikeasta tai pitkäkestoisesta kuivasilmäisyydestä, varaa aika silmälääkärille syyn selvittämiseksi.

Tarvitsetko silmätippoja kuivien silmien hoitamiseen? Tutustu verkkokaupan valikoimaan tai käy lähimmässä liikkeessämme!

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit