Kuivasilmäisyyden hoito
Usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä
Usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä
Usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä

Mistä tietää, että kärsii kuivista silmistä, ja muita usein kysyttyjä kysymyksiä kuivasilmäisyydestä


Kuivasilmäisyys on silmävaivoista yleisimpiä, mutta moni kärsii kuivien silmien oireista tietämättään, mistä on kyse. Kysyimme silmätautien erikoislääkäri Tuomo Lehtoselta, miten kuivasilmäisyyden tunnistaa ja onko se vaarallista. Samalla keräsimme vastauksia myös muihin asiakkaitamme askarruttaviin kysymyksiin kuivista silmistä.

 

Mitkä ovat kuivasilmäisyyden oireet?

Silmäaseman silmälääkäri Tuomo Lehtonen kertoo kuivasilmäisyyden oireilevan niin yksilöllisesti ja vaihtelevasti, ettei oireita aina osata yhdistää silmien kuivumiseen. Kuivien silmien yleisiä oireita ovat silmien kirvely, kutina, punoitus ja kuivuuden tai roskan tunne silmissä, harvemmin varsinainen kipu. Yllättäen myös vuotavat silmät voivat kertoa silmien kuivumisesta. Näöntarkkuuden vaihtelu, näön sumentuminen ja silmien väsyminen antavat niin ikään aihetta epäillä kuivasilmäisyyttä. 

“Kuivasilmäisyydestä kärsivästä saattaa tuntua, että silmäluomi ikään kuin lepää silmän päällä. Kyynelnestettä ei ole tarpeeksi, ja siksi silmäluomen liike aiheuttaa kitkaa silmän pinnalla”, Lehtonen valottaa.


Mitkä ovat kuivasilmäisyyden syyt?

Kuivasilmäisyys on tänä päivänä yleisempää kuin koskaan, ja silmien kuivumisen syyt liittyvät niin elämäntapaan ja säähän kuin yliherkkyyksiin ja sairauksiin. Esimerkiksi jatkuva päätetyö ja älylaitteiden käyttö, kuiva huoneilma, pöly, ilmansaasteet, tuuli, piilolinssit, allergiat sekä tietyt lääkkeet voivat selittää kuivien silmien oireita.

“Tutkimusten mukaan päätelaitteiden käyttö vähentää silmien räpyttelyä, joka levittää kyynelnestettä silmän pinnalle. Ilman kuivuus, kuumuus ja viima puolestaan nopeuttavat kyynelnesteen haihtumista. Piilolinssit tai piilolinssinesteet ärsyttävät toisilla silmän pintaa, ja esimerkiksi allergialääkkeet saattavat vaikuttaa kyynelnesteen määrään ja laatuun”, Lehtonen selittää.

Hän muistuttaa, että kuivasilmäisyydessä on kyse silmien yleisestä ärsytystilasta, jota aiheuttavat niin ulkoiset kuin sisäiset tekijät.

“Ikääntyminen on eräs tärkeä sisäinen tekijä. Vanhemmilla ihmisillä kyynelnesteen eritys vähenee ja laatu heikkenee, kun hormonitasapaino muuttuu. Joskus kuivasilmäisyys johtuu perussairaudesta, ja siksi syy jatkuvan oireilun taustalla on hyvä selvittää”, hän sanoo.

Myös silmäleikkauksen jälkeen silmät tuntuvat usein alkuun kuivilta. Tästä ei ole syytä huolestua, sillä oireet ovat yleensä tilapäisiä.


Kuivasilmäisyyttä aiheuttavia lääkkeitä:



  • Aknelääkkeet
  • Antihistamiinit eli allergialääkkeet
  • Beetasalpaajat
  • Masennuslääkkeet ja muut psyykenlääkkeet
  • Unilääkkeet
  • Silmänpainelääkkeet
  • Nesteenpoistolääkkeet
null

Mitä syitä kuivasilmäisyyteen löytyy silmistä?

Kuivasilmäisyyden taustatekijöitä ovat usein luomireunan rasva-aineita tuottavat Meibomin rauhaset sekä silmän pinnan musiinia eli lima-ainetta erittävät pikarisolut.

 “Kuivasilmäisyydestä kärsivien Meibomin rauhasissa on toisinaan tukkoisuutta, jolloin rasva-aineiden vähäisyys saattaa vaikuttaa kyynelten haihtumisnopeuteen. Myös musiinia on usein vähemmän, vaikka tätä on vaikeampi todeta tavanomaisissa tutkimuksissa. Musiinin vähäisyys vaikeuttaa kyynelnesteen levittäytymistä ja pysymistä silmän pinnalla”, Lehtonen valottaa.

 

Mitä haittaa kuivasilmäisyydestä on, ja milloin kuivat silmät on hyvä tutkia?

Lehtonen kertoo, että monia kuivista silmistä kärsiviä asiakkaita huolestuttaa, onko kuivasilmäisyys vaarallista. Onneksi vastaus on tavallisesti ei. Useimmilla ihmisillä kiusalliset kuivien silmien oireet helpottavat kosteuttavien silmätippojen tai -voiteiden avulla. Vaikeasta kuivasilmäisyydestä kannattaa kuitenkin käydä keskustelemassa silmälääkärin kanssa. Erityisesti perussairaudesta johtuva kuivasilmäisyys edellyttää Lehtosen mukaan silmälääkärin tutkimuksia ja seurantaa.

“Sairaudet, kuten nivelreuma, Sjögrenin syndrooma, diabetes tai ruusufinni voivat aiheuttaa silmään pidempikestoisen tulehdustilan. Jos tulehdustilaa ei hoideta, sarveiskalvon pintaosa voi alkaa vaurioitua. Ensimmäinen merkki tällaisesta tulehduksesta on alentunut näöntarkkuus, joka ei välttämättä parane silmiä kostuttamalla.”

Lehtonen rohkaisee varaamaan ajan silmälääkärille matalalla kynnyksellä, jos ilman reseptiä saatavista lääkkeistä ei ole apua kuivasilmäisyyden oireisiin. Hän painottaa, että on silmälääkärin tehtävä tunnistaa intensiivisempää hoitoa vaativa kuivasilmäisyys.

“Silmälääkäri osaa pitkällä kokemuksellaan katsoa sarveiskalvoa ja erottaa, jos silmien kuivuminen on aiheuttanut siihen oleellisia muutoksia. Tarvittaessa kuivasilmäisyyden hoito päästään aloittamaan heti, ja silmien tilannetta seurataan jatkossa muutaman kuukauden välein. Vaikeammissa tapauksissa taustalla on hyvin usein jokin kuivasilmäisyyttä aiheuttava perussairaus.”

 

Mistä tietää, että kärsii kuivista silmistä eikä silmätulehduksesta?

Kuivasilmäisyys ja tavanomainen sidekalvontulehdus aiheuttavat paljon samoja oireita. Tärkein ero niiden välillä on sidekalvontulehduksen oireiden nopeampi alku ja rajallinen kesto. Bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvontulehdus menee normaalisti ohi itsekseen viikossa tai parissa, mutta kuivasilmäisyys on jatkuvampi vaiva. Kuivat silmät vuotavat kirkasta, vetistä nestettä, kun taas sidekalvontulehduksessa silmä erittää paksumpaa ja kellertävää rähmää.

“Kuivasilmäisyydessäkin on kyse tulehdusreaktiosta, mutta kuivasilmäisyyden aiheuttama punoitus ja kirvely johtuvat silmän ärsytyksestä eivätkä viruksesta tai bakteerista eli infektiosta”, Lehtonen täsmentää.

Haluatko tutkituttaa kuivat silmäsi? Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Kuvasilmäisyyden hoitoa kotona vai silmälääkärillä?
Kuivasilmäisyydestä kärsivää lohduttaa tieto, että oireita voivat helpottaa lukuisat hoitotuotteet, silmän luomireunojen puhdistus ja hyviä rasvoja sisältävä ruokavalio.
Näin tunnistat allergiset silmäoireet
Selätä leikkauspelko: laserleikkaus on nopea ja kivuton
Löydä oikea hoito tunnistamalla, milloin kyseessä ovat allergiset silmäoireet ja milloin silmät ovat ärtyneet katupölystä.
Vaivaavatko väsyneet silmät? Lue vinkit hoitoon ja ennaltaehkäisyyn
Vaivaavatko väsyneet silmät? Lue vinkit hoitoon ja ennaltaehkäisyyn
Väsyneet silmät vaivaavat yhä useampia älylaitteiden ja ruutujen katsojia. Tavallisimpia oireita ovat silmien ärtyminen, kutina, kirvely ja päänsärky. Vaiva on kuitenkin yleensä vaaraton, ja sen helpottamiseksi ja ehkäisemiseksi on monia keinoja.
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Asiakkaamme suosittelevat Silmäasemaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit