SIlmien terveys
Lasiaisen irtauma
Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA

Lasiaisen irtauma

Lasiaisen irtauma on kiusallinen mutta useimmiten vaaraton ja ohimenevä vaiva. Pahimmassa tapauksessa se voi kuitenkin aiheuttaa vakavan verkkokalvon irtauman. Lue alta, milloin silmälääkäriin pitää lähteä viipymättä.

Lasiainen tarkoittaa hyytelömäistä, läpinäkyvää ainetta silmän verkkokalvon ja mykiön välissä. Se on kiinni verkkokalvossa ohuilla säikeillä silmän takaosassa. Iän myötä lasiainen muuttuu rakenteeltaan vetisemmäksi, kutistuu ja saattaa irrota verkkokalvosta joko kokonaan tai osittain. Tällöin puhutaan lasiaisen irtaumasta.

Lasiaisen irtauma tulee kahdelle kolmesta

Noin kaksi kolmasosaa ihmisistä saa elämänsä aikana lasiaisen irtauman, yleensä 60 ikävuoden jälkeen. Lasiainen irtoaa tavallisesti ilman ennakkovaroitusta tai äkillistä syytä, mutta joskus lasiaisen irtauma voi olla seuraus silmään tai päähän osuneesta iskusta tai silmäleikkauksesta. Lasiaisen irtauman riski on suurempi likitaitteisilla ja kaihileikkauksessa käyneillä.


Lasiaissamentumat häiritsevät näkemistä

Lasiaisen irtauman oireita ovat väreily, rihmamaiset näköhäiriöt sekä sameat ja harsomaiset alueet näkökentässä. Näitä näköhäiriöitä kutsutaan lasiaisssamentumiksi. Lasiaissamentumat muistuttavat usein tanssivia kärpäsiä. Noin joka toisella lasiaisen irtaumaan liittyy myös salamointia näkökentän reunoilla. Joskus lasiainen voi irrota vähitellen ja huomaamatta.

Lasiaisen irtauma on usein pelottava kokemus, mutta valtaosassa tapauksissa siihen liittyvät näköhäiriöt ovat vaarattomia. Jos lasiainen on ollut erityisen tiukasti kiinni verkkokalvossa, sen irtoaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa verkkokalvon repeämän tai jopa näköä uhkaavan verkkokalvon irtauman.


Verkkokalvon repeämä on hoidettava heti

Noin 15 prosenttiin hälyttävästi oireilevista lasiaisen irtaumista liittyy verkkokalvon repeämä, joista puolestaan yksi viidestäsadasta johtaa verkkokalvon irtaumaan. Siinä tapauksessa, että näkö huononee äkillisesti, oireet muistuttavat nokisadetta tai näkökenttään ilmestyy läpinäkymätön varjo tai vääristymiä, silmälääkäriin on lähdettävä välittömästi.

Verkkokalvon repeämä todetaan silmälääkärin tutkimuksissa ja hoidetaan laserilla. Jos verkkokalvo on ehtinyt irrota, tarvitaan kiireellinen leikkaus. Pahimmillaan verkkokalvon irtauma voi aiheuttaa näön menetyksen. Mitä nopeammin leikkaus tehdään, sitä todennäköisemmin näkö pystytään pelastamaan.


Oireet häviävät ajan myötä

Suurimmalla osalla ihmisistä lasiaisen irtauman oireet menevät ohi itsekseen. Vaivaan ei ole hoitoa, mutta lasiaissamentumat häviävät itsekseen viikkojen tai kuukausien kuluessa. Ne joko vaalenevat tai siirtyvät pois näkökentästä. Tilannetta voi seurata rauhassa kotona, kun näkö pysyy hyvänä ja oireet ovat lieviä. Mikäli lasiaisen irtauma ja sen oireet huolestuttavat tai pahenevat, kannattaa hakeutua silmälääkärille. 

Varaa aika silmälääkärille
VARAA AIKA
Tietoa silmistä
Ajankohtaiset artikkelit
Silmäoireet
Voit aina kääntyä SIlmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.
Silmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
SIlmätulehdus ja silmätulehduksen oireet
Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt
Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkista silmälääkärin oireet.
Asiakastyytyväisyytemme on huippuluokkaa
Asiakastyytyväisyy- temme on huippuluokkaa
Silmäaseman asiakkaat ovat halukkaita suosittelemaan Silmäasemaa myös tuttavilleen, mikä käy ilmi jatkuvassa NPS-mittauksessa.
Katso kaikki artikkelit